420
Εχει ήδη πάρει την άγουσα ο Τραμπ, ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις του θα αφορούν την απάντηση που πρέπει να εισπράττει η Κίνα από τις ΗΠΑ | Shutterstock

Οι τελευταίοι «πύραυλοι» του Τραμπ θα πέσουν στην Κίνα…

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 22:00
Εχει ήδη πάρει την άγουσα ο Τραμπ, ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις του θα αφορούν την απάντηση που πρέπει να εισπράττει η Κίνα από τις ΗΠΑ
|Shutterstock

Οι τελευταίοι «πύραυλοι» του Τραμπ θα πέσουν στην Κίνα…

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 22:00

Μέχρι να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο έχει ακόμη καιρό ο Τραμπ. Δέκα ολόκληρες εβδομάδες. Και σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ιδίως τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, επιθυμεί να αφήσει «παρακαταθήκη» στη διοίκηση Μπάιντεν τη σκληρή γραμμή του.

Οι πληροφοριοδότες του ιστοτόπου Axios στη διοίκηση Τραμπ λένε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, μέσα στο προαναφερθέν διάστημα, σκοπεύει να λάβει μέτρα που θα καθιστούν για τη νέα κυβέρνηση πολύ δύσκολη ή και σχεδόν ακατόρθωτη την αλλαγή πλεύσης.

Η αιτιολόγηση της σκλήρυνσης της αμερικανικής στάσης δεν θα είναι κάποιο τιτάνιο έργο: η Κίνα ενεργεί επιθετικά στην Ινδία, στο Χονγκ Κονγκ, στο ζήτημα της Ταϊβάν, ενώ και η πανδημία του κορονοϊού (με… κοπιράιτ κινεζικό) εξαπλώνεται και πάλι σε όλον τον κόσμο, σε ένα δεύτερο παγκόσμιο κύμα, κατεβάζοντας τους διακόπτες της οικονομίας σε όλη τη Δύση, με τραγικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες.

Ετσι η διοίκηση Τραμπ, σε μία από τις τελευταίες πράξεις της, θα περιορίσει το εμπόριο των ΗΠΑ με τις εταιρείες της Κίνας, επικαλούμενη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της αλλά και πράξεις που συνιστούν απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Οι πρακτικές του κινεζικού καθεστώτος στα διαβόητα «στρατόπεδα αναμόρφωσης» του Ξινγιάνγκ θα βρεθούν στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον, ωστόσο δεν θα κλείσουν κινεζικά προξενεία στις ΗΠΑ.

Η λογική των κινήσεων του Τραμπ και οι στόχοι της αναλύονται από τους ειδικούς ως εξής: «Αν το Πεκίνο δεν αλλάξει την πορεία του, αν δεν γίνει υπεύθυνος παίκτης στη διεθνή σκηνή και σε κάθε επίπεδο, οι μέλλοντες πρόεδροι των ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν να μεταβάλουν το πλαίσιο σχέσεων που θα έχει καθορίσει ο Τραμπ με αυτές τις ύστατες ενέργειές του».

Ως πρώτο μέτρο τέτοιου χαρακτήρα, ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης σκέφτονται την επέκταση μίας λίστας η οποία έχει ήδη καταρτισθεί από το Πεντάγωνο και περιλαμβάνει κινεζικές εταιρείες που έχουν στενούς δεσμούς με τον κινεζικό στρατό. Εξάλλου, πριν από λίγες ημέρες ο Τραμπ, με ειδική πράξη, απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες και σε κάθε ιδιώτη την κατοχή μετοχών οποιασδήποτε από τις 31 συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες που απεδείχθησαν «παραμάγαζα» του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Καταναγκαστική… αλιεία!

Στο στόχαστρο του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες της θητείας του θα τεθεί και το ζήτημα που θεωρείται ακόμη και γεωπολιτικής σημασίας: η διεθνής αλιεία. Θα στοχοποιηθεί η Κίνα για τη διογκούμενη καταναγκαστική εργασία στα αλιευτικά σκάφη της, θα κατηγορηθεί δηλαδή για εξακολουθητική άσκηση καταναγκασμού, κάρπωση κερδών από απλήρωτη εργασία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εστίαση του Τραμπ στο πρόβλημα Κίνα θα συνιστά μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τα ζητήματα ασφάλειας τόσο από την τζιχαντιστική τρομοκρατία τύπου 9/11 όσο και από την ψυχροπολεμική νοοτροπία που κληροδότησε σε όλους ο 20ός αιώνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...