789
Η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, αναμένεται να είναι από τους βασικούς στόχους των δυνάμεων του Κιέβου κατά την αναμενόμενη αντεπίθεσή τους | EPA/STRINGER

Οι Ρώσοι έστησαν παγίδες με οχυρώσεις και ναρκοπέδια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2023, 16:09
Η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, αναμένεται να είναι από τους βασικούς στόχους των δυνάμεων του Κιέβου κατά την αναμενόμενη αντεπίθεσή τους
|EPA/STRINGER

Οι Ρώσοι έστησαν παγίδες με οχυρώσεις και ναρκοπέδια

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2023, 16:09

H αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση είναι κρίσιμη για την Ουκρανία και συνολικώς για την εξέλιξη του πολέμου, έγραψε το BBC, καθώς το Κίεβο ευελπιστεί ότι με τα όπλα που έχει λάβει από τη Δύση μπορεί να αποκομίσει σημαντικά κέρδη στα πεδία των μαχών. Παρακινούμενο από ενδιαφέρον να αποκαλύψει τις ρωσικές αμυντικές θέσεις, το διεθνές μέσο κατέγραψε ορισμένα βασικά σημεία τους, όπως τις διάφορες οχυρώσεις και τάφρους, κ.λπ.

Οι αμυντικές γραμμές των Ρώσων δείχνουν ότι και αυτοί προετοιμάζονται εδώ και καιρό για σύγκρουση μεγάλης έκτασης, αναμένοντας βέβαια την πρώτη κίνηση από πλευράς Κιέβου. Η ανάλυση του BBC βασίστηκε στην εξέταση εκατοντάδων δορυφορικών εικόνων, ρίχνοντας τον προβολέα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Στα άλλοτε φημισμένα παραθαλάσσια θέρετρα της Κριμαίας, της περιοχής δηλαδή που κατέλαβαν οι Ρώσοι το 2014, πλέον δεν υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ολες οι παραλίες στην ακτογραμμή των 25 χλμ. έχουν μεταβληθεί σε οχυρωμένες θέσεις. To ΒΒC δημοσίευσε δορυφορική φωτογραφία της εταιρείας Maxar με ημερομηνία 12ης Μαρτίου, στην οποία φαίνονται: η πρώτη γραμμή οχύρωσης σχεδόν πάνω στο κύμα του Ευξείνου Πόντου, η οποία αποτελείται από αντιαρματικά και αντιαποβατικά εμπόδια (τα λεγόμενα και «δόντια του δράκου»), η δεύτερη γραμμή οχύρωσης λίγα μέτρα πιο μέσα, η οποία αποτελείται από ορύγματα, χαρακώματα και τάφρους, καθώς και κορμοί δένδρων χρήσιμοι στις οχυρώσεις, και ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο τύπου «μπούνκερ».

Τα «δόντια του δράκου» που ξεφυτρώνουν από την άμμο είναι τσιμεντένιες πυραμίδες ιδανικές για την ακινητοποίηση των τανκς και των αμφιβίων οχημάτων μεταφοράς οπλιτών, αλλά και κάθε άλλου στρατιωτικού οχήματος. Τα χαρακώματα παρέχουν κάλυψη από τα πυρά των αποβατικών δυνάμεων. Τα ξύλα και τα σκαπτικά μηχανήματα που εμφανίζονται στη φωτογραφία φανερώνουν ότι τον περασμένο Μάρτιο οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Το BBC σχολίασε ότι οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μάλλον εξεπλάγησαν από την έκταση της οχύρωσης (καθώς δείχνει ότι οι Ρώσοι αναμένουν επίθεση από θαλάσσης), διότι είναι γνωστό ότι η Ουκρανία έχει περιορισμένες δυνατότητες να κινηθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν οι Ουκρανοί καταστρώσουν και εφαρμόσουν τέτοιο σχέδιο, θα είναι τόλμημα. Το BBC σημείωσε επιπλέον ότι το ρωσικό δίκτυο χαρακωμάτων σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές είναι τεράστιο και πυκνό.

Το χωριό Τοκμάκ και άλλα τρία κοντινά του είναι οχυρωμένα με εντυπωσιακό τρόπο, έγραψε το BBC. Και τούτο διότι οι Ρώσοι αναμένουν ουκρανική επίθεση στην περιοχή, αφού βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Πιθανώς οι Ουκρανοί να χτυπήσουν εκεί, επιδιώκοντας αποκοπή της Κριμαίας από τα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη. Η δορυφορική εικόνα του Τομάκ δείχνει διπλή σειρά χαρακωμάτων και έναν αμυντικό δακτύλιο πέριξ της πόλης. Είναι αντιαρματικές τάφροι βάθους 2,5 μέτρων (παγίδες για τανκς) και γραμμές με «δόντια του δράκου». Στη δορυφορική φωτογραφία διακρίνονται και θέσεις του ρωσικού Πυροβολικού πίσω από τα χαρακώματα.

Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το BBC είναι βέβαιοι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν και άλλες δυσκολίες: «Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και ναρκοπέδια μεταξύ των οχυρώσεων και του Τοκμάκ» είπε ο Μαρκ Κάνσιαν του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Τα ναρκοπέδια αποτελούν τυπικό μέρος κάθε άμυνας και οι Ρώσοι τα έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Εδώ θα είναι μεγάλα και καλύτερα κρυμμένα, επιβραδύνοντας τις ουκρανικές επιθέσεις, ούτως ώστε άλλα ρωσικά στοιχεία, το Πυροβολικό και το Πεζικό, να μπορούν να χτυπήσουν τις επιτιθέμενες δυνάμεις».

Αυτοκινητόδρομοι-παγίδες

Αντιαρματικές τάφροι έχουν σκαφτεί από τους Ρώσους και σε ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε105, ο οποίος συνδέει τη (ρωσική) Μελιτόπολη με το (ουκρανικό) Χάρκοβο. Τα ορύγματα, όπως δείχνει η δορυφορική εικόνα, εκτείνονται εκατέρωθεν του Ε105 και σε μήκος 35 χλμ. Πάνω στον Ε105 βρίσκεται και η Ζαπορίζια, η οποία θα μπορούσε να γίνει στόχος ανακατάληψης από τους Ουκρανούς. Αν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον δρόμο, οι Ρώσοι θα τον στοχεύσουν με το Βαρύ Πυροβολικό τους, κρυμμένο πίσω από τις οχυρώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον παρακείμενο δρόμο T401.

Καθώς η Ρωσία αναμένει από την Ουκρανία επίθεση με σκοπό την ανακατάληψης της Μαριούπολης, το BBC εξέτασε τα περίχωρα της πόλης και ανακάλυψε κυκλικής διάταξης χαρακώματα. Αυτά βρίσκονται σε ένα κοντινό της μικρό χωριό με την ονομασία Ριβνόπιλ. Η δορυφορική εικόνα φανέρωσε ότι γίνονται χωματουργικές εργασίες με σκοπό τη δημιουργία οκτώ θέσεων Πυροβολικού. Το εφεύρημα των κυκλικών χαρακωμάτων επιτρέπει την κατάλληλη μετακίνηση των στοιχείων Πυροβολικού, ώστε να βάλλουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτές οι οχυρώσεις στον συγκεκριμένο τόπο δείχνουν ότι οι Ρώσοι προετοιμάζονται να αμυνθούν ακόμη και σε ανοιχτά εδάφη, δηλαδή σε μέρη που δεν παρέχουν δυνατότητα φυσικής οχύρωσης (δεν υπάρχουν λόφοι, ποτάμια κ.λπ.)

Οι αναλυτές είπαν στο BBC ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δορυφορικές εικόνες, αυτές και άλλες παρόμοιες, ώστε να εντοπίσουν τις ρωσικές οχυρώσεις και να τις παρακάμψουν. Φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα drones που διαθέτουν για να αντλήσουν τις σχετικές πληροφορίες. Ο Αλεξάντερ Λορντ της εταιρείας Sibylline Ltd προειδοποίησε, πάντως: «Οι Ρώσοι μάλλον θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε κάποιες διαδρομές που είναι ναρκοθετημένες και ήδη ‘‘κλειδωμένες’’ από το Πυροβολικό τους». Ελλοχεύουν, λοιπόν, κίνδυνοι και παγίδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...