533
| Flickr

Πόσοι «σύγχρονοι σκλάβοι» ζουν στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 07:14

Πόσοι «σύγχρονοι σκλάβοι» ζουν στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 07:14

Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ρουμανία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Σχεδόν όλα τα Βαλκάνια και οι μισές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή. Αυτά είναι τα κράτη που βράζουν… στο ίδιο ζουμί στην Ευρώπη, όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί με τη «σύγχρονη σκλαβιά» στον πλανήτη.

Με βάση τα στοιχεία του Walk Free τα οποία έχουν οπτικοποιηθεί και έχουν μετατραπεί σε διαδραστικούς χάρτες στο The Global Slavery Index, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία κρατών με τα πιο υψηλά ποσοστά ανθρώπων που ζουν υπό συνθήκες «σύγχρονης σκλαβιάς» στην Ευρώπη. Και τα δεδομένα που θα διαβάσετε παρακάτω μόνο τιμητικά δεν είναι για τη χώρα μας.

Οσον αφορά την Ευρώπη, τα σκήπτρα κρατούν οι γείτονες της ΠΓΔΜ. Το ποσοστό εμφανίζεται στο 0,639% με 13.300 ανθρώπους να επιβιώνουν και να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, επί του συνόλου των σχεδόν τριών εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Στη συνέχεια, υπάρχει μία ομάδα κρατών όπως οι Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία και Βοσνία, οι οποίες ακολουθούν με 0,467% για να έρθει στη συνέχεια το… μεγάλο μπούγιο.

Οι χώρες των Βαλκανίων, με ορισμένες από την Κεντρική Ευρώπη και αυτές από την Ανατολική –και την Ελλάδα μαζί- ακολουθούν με ιδιαίτερα μικρή διαφορά. Οπότε, εκτός των Σκοπίων, τα μισά άλλα κράτη της Ευρώπης βράζουν στο ίδιο ζουμί, με απειροελάχιστες διαφορές μεταξύ τους και με σαφώς μεγάλες διαφορές από τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Για την Σκανδιναβία, ούτε λόγος…

Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, χώρες όπως Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Ιρλανδία και Β. Ιρλανδία βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά, με ποσοστά σχεδόν στο μηδέν (0,018% με στρογυλλοποιήσεις και ομαδοποιήσεις). Μόνο Ιταλία και Πορτογαλία είναι ελαφρώς πιο ψηλά, αλλά και πάλι οι διαφορές τους από την Ελλάδα είναι σημαντικές, σχεδόν κατά το ήμισυ σε ποσοστά.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Αναλυτικά, τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας: Σε σύνολο 10.942.000 κατοίκων, οι 44.200 ζουν κάτω από συνθήκες «σύγχρονης σκλαβιάς», με την Ελλάδα να εμφανίζεται ευάλωτη σε αυτό το φαινόμενο κατά 34,31%. Και όσον αφορά την κυβερνητική αντίδραση και γενικά την στάση της πολιτείας απέναντι στην όλη διαδικασία, αυτή αξιολογείται με CCC. Οπως κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης με την οικονομία, δηλαδή.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης αντίδρασης των κρατών σχεδόν σε όλον τον κόσμο εμφανίζεται χαμηλός. Από CCC που είναι το χειρότερο μέχρι ΒΒ που είναι το καλύτερο και μόνη εξαίρεση τη Χιλή που εμφανίζεται στο Β.

2016-05-31T130052Z_316815778_LR1EC5V10559T_RTRMADP_3_SLAVERY-INDEX-DATA
Ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου κατά την παρουσίαση των στοιχείων της Walk Free (REUTERS/Shanshan Chen)

Ολα τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν το αποτέλεσμα μιας διεργασίας που άρχισε το 2014 και στηρίχθηκε μεταξύ άλλων σε 25 μελέτες της Gallup Inc, αλλά και σε ερωτηματολόγια που απαντήθηκαν από 28.000 συμμετέχοντες, σε 52 διαφορετικές γλώσσες.

Οσον αφορά το πόσο ευάλωτη είναι μία χώρα, οι δείκτες που εξετάζονται είναι αυτοί για τα πολιτικά δικαιώματα και την ασφάλεια, για την προστασία σε τομείς όπως η οικονομία και υγεία, αλλά και στο εάν μία χώρα έχει ένοπλες συγκρούσεις στα εδάφη της.

Ως «σύγχρονη σκλαβιά» ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο κατέχει ή ελέγχει ένα άλλο άτομο με τέτοιο τρόπο που να στερεί σημαντικά την ατομική ελευθερία του δεύτερου προσώπου, με την πρόθεση της εκμετάλλευσης του εν λόγω προσώπου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...