611
| Archive

«Οι γερμανοί είναι φίλοι μας» και για τη Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2015, 13:10

«Οι γερμανοί είναι φίλοι μας» και για τη Σένγκεν

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2015, 13:10

Σε συναγερμό τέθηκε το Μαξίμου μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου και εγχώριου τύπου – τα οποία βασίστηκαν σε διαρροές των Βρυξελλών – περί σεναρίων εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να έχει άλλη μια κρίση που θα καταβαραθρώσει το διεθνές κύρως της χώρας, στελέχη της κυβέρνησης επιχείρησαν το τελευταίο 24ωρο να καταδείξουν το έργο που έχει γίνει ως τώρα, αλλά και να αμβλύνουν τις όποιες ανησυχίες υπάρχουν για τα θέματα φύλαξης των συνόρων από τρίτους.

Η κινητοποίηση των τελευταίων 24ώρων έφερε το σχετικό «μάζεμα» των σεναρίων κάτι που η ελληνική πλευρά το χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει και της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την Παρασκευή. Ωστόσο η εκτίμηση στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και σε παρατηρητές είναι ότι η καταλλαγή αυτή είναι «προσωρινή» καθώς επίκειται σε 10 μέρες Σύνοδος Κορυφής και η χώρα θα πρέπει να πείσει ότι έχει κάνει έργο και σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα σενάρια αυτά πέρα από τις όποιες ελληνικές αβελτηρίες καλλιεργούνται στο πλαίσιο ενός «blame game που στόχο έχει την μεταφορά ευθυνών στη χώρα μας», ώστε να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη των κρατών μελών του ευρωπαϊκού βορρά η όποια αναστάτωση έχει επέλθει λόγω του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το σενάριο αποβολής από τον χώρο Σένγκεν μπορεί να επανέλθει εφόσον δεν υπάρχει συντονισμένη αντιμετώπιση.

Ενδεικτική της αρωγής του Βερολίνου προς την Αθήνα, ακόμα και σε πιο τεχνικό επίπεδο, είναι οι 15 νέες συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac για την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών, που πρόσφερε ο πρεσβευτής της Γερμανίας Πέτερ Σουφ στην ΕΛΑΣ

Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία θέτουν το θέμα της φύλαξης των συνόρων όπως υπαινίχθηκε την Πέμπτη ο αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

Το κλίμα είναι συνολικά βαρύ για την Ελλάδα καθώς είναι πλέον και οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν από την Κομισιόν να αυξήσει τις πιέσεις ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όσον αφορά την φύλαξη των συνόρων της που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

«Σύμμαχος» ωστόσο τη Ελλάδα αναδεικνύεται η Γερμάνια που δεν επιθυμεί αναστατώσεις με αλλαγές στο Σένγκεν έστω κι αν στο εσωτερικό η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει καταβαράθρωση των ποσοστών δημοτικότητας λόγω Προσφυγικού.

Ενδεικτική της αρωγής του Βερολίνου προς την Αθήνα, ακόμα και σε πιο τεχνικό επίπεδο, είναι οι 15 νέες συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac για την ταυτοποίηση – καταγραφή προσφύγων και μεταναστών, που πρόσφερε ο πρεσβευτής της Γερμανίας Πέτερ Σουφ στην Ελληνική Αστυνομία, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου 2015, είχαν παραδοθεί από τις Γερμανικές Αρχές άλλες 12 συσκευές Eurodac, οι οποίες έχουν διατεθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

03122015eurodacparalavi001
Ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Πέτερ Σουφ (δεξιά) με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα

Μαζί με τις προαναφερόμενες 27 συσκευές, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές διαθέτουν, συνολικά, 70 συσκευές λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac, οι οποίες κατανέμονται σε σημεία καταγραφής αλλοδαπών σε διάφορες περιοχές στη μεθόριο της χώρας μας και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

Σημειώνεται οτι απο τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει προσφερθεί να διαθέσει στην χώρα μας τρεις συσκευές Eurodac η Σλοβενία, ενώ άλλες 10 θα αγοραστούν απο εθνικούς πόρους.

Το θέμα της «μικρής Σένγκεν» άνοιξε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από τον Γέρουν Ντάισενμπλουμ. Είναι χαρακτηριστική από αυτή την άποψη η πρόσφατη δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος επισήμανε: «Οι χώρες πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών. Μπορούμε να κινηθούμε μπροστά και να ανταποκριθούμε στη προσφυγική κρίση μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών στη πράξη, όπως αυτές αποτυπώνονται στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και στη Συνθήκη Σένγκεν. Την οποία Συνθήκη κάποιοι αμφισβητούν, είτε άκριτα είτε με κρυφές σκέψεις…»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...