526
O Μπόρις Τζόνσον (δεξιά) χειρονομεί κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν (διακρίνεται καθισμένος αριστερά) | ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Ο Τζόνσον ξέφυγε: «Ζήτα εκλογές, κοτούλα»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 08:22
O Μπόρις Τζόνσον (δεξιά) χειρονομεί κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν (διακρίνεται καθισμένος αριστερά)
|©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Ο Τζόνσον ξέφυγε: «Ζήτα εκλογές, κοτούλα»

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2019, 08:22

Δεν είναι εύκολο να είσαι Μπόρις Τζόνσον αυτές τις ημέρες. Πρώτα είδε να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (εδώ). Επειτα, είδε το βρετανικό κοινοβούλιο να του αφαιρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων για το Brexit και να χάνει την πρώτη του ψηφοφορία ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου (εδώ). Και το βράδυ της Τετάρτης είδε πάλι τους βουλευτές να ψηφίζουν νόμο που του απαγορεύει να οδηγήσει τη χώρα σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες (εδώ). Αναπόφευκτα ο ούτως ή άλλως αντισυμβατικός βρετανός πρωθυπουργός θα έχανε την ψυχραιμία του. Και αυτό κατέγραψαν οι κάμερες κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο Τζόνσον ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο δεν δίστασε να αποκαλέσει «κοτούλα», που δεν ζητά εκλογές!

Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική ήττα του Τζόνσον δεν είναι μόνο ότι οι βουλευτές τον εμποδίζουν να συνεχίσει να απειλεί την ΕΕ με άτακτο Brexit. Είναι και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει μόνος του τη χώρα σε νέες εκλογές –για κάτι τέτοιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και ως τώρα οι Εργατικοί δεν συναινούν, φοβούμενοι ότι ο πρωθυπουργός θα πολώσει το κλίμα και θα διχάσει τον λαό με το δίλημμα «ή εγώ ή οι “προδότες” βουλευτές που έχουν παραδοθεί στις Βρυξέλλες» (έτσι περιγράφονται πλέον οι βουλευτές από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο).

Παγιδευμένος λοιπόν –χωρίς να μπορεί ούτε να κάνει τη διαπραγμάτευση όπως ίδιος θέλει, ούτε όμως και να στήσει νέες κάλπες– ο Τζόνσον έφτασε στο σημείο την Τετάρτη να επιτεθεί με ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βρισιά ειπώθηκε εκτός μικροφώνου αλλά πολλοί μπόρεσαν να διαβάσουν τα χείλη του πρωθυπουργού. Ηταν μια στιγμή που ο Κόρμπιν εξηγούσε πώς ο αντίπαλός του θέλει να κλείσει το κοινοβούλιο για να αποφύγει τη λογοδοσία. «Ζήτα εκλογές, κοτούλα», φέρεται να του απάντησε ο βρετανός πρωθυπουργός. Επί λέξει, η φράση που χρησιμοποίησε ο Τζόνσον ήταν «call an election, you great big girl’s blouse» η οποία είναι κάτι αντίστοιχο του «δειλός», «κότα».

Αλλά δεν ήταν η μόνη στιγμή που ο Τζόνσον επιτέθηκε στον αρχηγό των Εργατικών. Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στις εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, ο βρετανός πρωθυπουργός προσέβαλε ξανά τον Κόρμπιν, δείχνοντάς τον και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μόνο ένα χλωριωμένο κοτόπουλο σε αυτή την αίθουσα και κάθεται σε αυτήν τη θέση».

Οπως παρατήρησε πάντως ο Guardian, η φράση «you great big girl’s blouse» είναι μια που συνηθίζει να λέει ο Τζόνσον, αν και σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στο κοινοβούλιο.

Ως προς το επίδικο, ο Κόρμπιν δεν αρνείται τις εκλογές –στόχος των Εργατικών είναι να διώξουν τους Τόρις από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε. Ωστόσο θέλει να καθυστερήσει την προκήρυξη εκλογών έως ότου το νομοσχέδιο λάβει την σφραγίδα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, και συνεπώς θα δεσμεύει την κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit.

Ο Τζόνσον από την πλευρά του θέλει έξοδο στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, και επομένως προσπαθεί να πιέσει με κάθε τρόπο τους Εργατικούς προκειμένου να λάβει τα δύο τρίτα των εδρών που χρειάζεται για να πάει σε εκλογές και να θέσει το δίλημμά του στους βρετανούς ψηφοφόρους, καταγγέλλοντας τους αντιπάλους του ως ανθρώπους των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...