418
O Μπόρις Τζόνσον. Ολοκληρωτικά ηττημένος και εμφανώς νευριασμένος | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 22:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/09/2019 23:55
O Μπόρις Τζόνσον. Ολοκληρωτικά ηττημένος και εμφανώς νευριασμένος
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Πέρασε το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το άτακτο Brexit

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2019, 22:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/09/2019 23:55

Ηταν ένα εφιαλτικό 24ωρο για τον Μπόρις Τζόνσον. Στη δεύτερη ψηφοφορία που διενεργήθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, επί των τροπολογιών στο ήδη υπερψηφισμένο σχέδιο νόμου προς αποτροπήν του ατάκτου Brexit, συνετελέσθη η νέα ήττα του βρετανού πρωθυπουργού.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Τζόνσον βγήκε χαμένος και από την ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές που ακολούθησε.

Στην ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, που ζητούσε ο Τζόνσον, 298 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 56 κατά. Παρότι η κυβέρνηση κέρδισε αυτή την ψηφοφορία, δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων (434 ψήφοι) που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα για την προσφυγή στις κάλπες.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποστεί μία ακόμη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στην τελική ψηφοφορία 327 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου, που ουσιαστικά αναγκάζει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από την ΕΕ για το Brexit, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου. Πλέον, το νομοσχέδιο πηγαίνει στη Βουλή των Λόρδων. Αν εκεί εγκριθεί, αναμένουμε από τον Τζόνσον να το τηρήσει, δήλωσε ο Χίλαρι Μπεν, ο εισηγητής του νομοσχεδίου.

Τζόνσον: Βυθίσατε τις όποιες σοβαρές διαπραγματεύσεις

«Αρνούμαι να γράψω στην ΕΕ ζητώντας παράταση του Brexit», είπε ο Τζόνσον, παίρνοντας τον λόγο στη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο παράδοση και είπε ότι οι βουλευτές ψήφισαν «για να σταματήσουν, να βυθίσουν τις όποιες σοβαρές διαπραγματεύσεις».

«Είναι πολύ λυπηρό ότι οι βουλευτές ψήφισαν έτσι. Είναι μεγάλη παραμέληση του δημοκρατικού καθήκοντός τους», τόνισε. Η Βουλή των Κοινοτήτων παρέδωσε την εξουσία στην ΕΕ για να καθορίσει το πόσο θα μείνει η Βρετανία στην Ενωση, είπε ο Μπόρις Τζόνσον. Τώρα, η χώρα πρέπει να αποφασίσει αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο ηγέτης που πρέπει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα, συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στις 15 Οκτωβρίου.

Χάος με τροπολογία που… ανέστησε τη συμφωνία της Μέι

Ενδεικτικό του χάους που επικρατεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τις απανωτές ψηφοφορίες, είναι πως πέρασε τροπολογία η οποία… ανασταίνει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit.

Η ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη τροπολογία ξεκίνησε και σταμάτησε, καθώς οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι πέρασε επειδή δεν υπήρχε αντίλογος. Η κατάσταση ήταν τέτοια, που πολλά βρετανικά ΜΜΕ αναρωτιούνται αν η τροπολογία πέρασε… κατά λάθος! Τι προβλέπει αυτή όμως; Αν ο Τζόνσον δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία και αναγκαστεί να ζητήσει παράταση του Brexit, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή την παράταση για να προσπαθήσει τουλάχιστον να περάσει τη συμφωνία της πρώην πρωθυπουργού. Μια συμφωνία την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων έχει απορρίψει ήδη τρεις φορές!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...