609
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βλέμμα του Κώστα Ζαχαριάδη διευθυντή της ΚΟ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Τσίπρας καλεί σε διάλογο τον Μητσοτάκη για να του… επιτεθεί!

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 14:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2018, 18:37
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτικής Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βλέμμα του Κώστα Ζαχαριάδη διευθυντή της ΚΟ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Τσίπρας καλεί σε διάλογο τον Μητσοτάκη για να του… επιτεθεί!

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 14:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/10/2018, 18:37

Πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την περίφημη επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς (εδώ) καλώντας τους σε διαβούλευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και μία ημέρα μετά φρόντισε να δείξει πώς αντιλαμβάνεται τον διάλογο επιτιθέμενος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βέβαια ο κ. Τσίπρας μιλούσε σε κομματικό ακροατήριο το ηθικό του οποίου έπρεπε να τονώσει εν όψει εκλογών και υπό το βάρος των αρνητικών δημοσκοπήσεων –αν επιβεβαιωθούν οι μισοί που άκουσαν τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά το μεσημέρι της Τρίτης δεν θα επανεκλεγούν βουλευτές. Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει την αφορμή στον κ. Τσίπρα να του επιτεθεί, καθώς η ΝΔ απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς την πρόταση σε διαβούλευση, αντιπροτείνοντας να συζητηθούν όλα τα άρθρα που θα θέσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση (πχ. τα ιδιωτικά πανεπιστήμια).

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης και παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν συναινεί επειδή βασικά δεν θέλει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή που απέστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς τον στενοχωρεί και ελπίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα αλλάξει θέση. Είπε πως αν δεν το πράξει, τότε «πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τις προτάσεις της κυβέρνησης, λέγοντας πως «με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ώριμες και αναγκαίες τομές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα».

Οπως είπε, βασικός στόχος είναι «να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός, αλλά και στους κινδύνους που επιφυλάσσει η ανεξέλεγκτη κυριαρχία των αγορών και του νεοφιλελευθερισμού για τις σύγχρονες κοινωνίες».

«Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μία πενταετία να πάει χαμένη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι συνθήκες είναι ώριμες, οι ανάγκες πιεστικές και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε με ανακοίνωση στις παραπάνω δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

«Ο κ. Τσίπρας, εκτός από την ψυχραιμία του, έχει απολέσει πια και τη μνήμη του. Του τη φρεσκάρουμε», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ με αφορμή τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε. Τον Μάιο του 2014 ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως “άκαιρη” την πρόταση αναθεώρησης της κυβέρνησης Σαμαρά και λίγους μήνες μετά έριξε την κυβέρνηση συμπράττοντας με τη Χρυσή Αυγή, τον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη. Το έπραξε, μάλιστα, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει σήμερα να αλλάξει. Τον Ιανουάριο του 2016 αρνήθηκε να απαντήσει στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία γενναία και συναινετική αναθεώρηση, την οποία θα στήριζαν από κοινού κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Και έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2018, με τον κ. Τσίπρα να επιδιώκει να ευτελίσει ακόμη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, μήπως και αποκρύψει για λίγες μέρες την αποσύνθεση της κυβέρνησής του και τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπουργών του ότι χρηματίζονται», τονίζει η Πειραιώς.

«Συστήνουμε στον κ. Τσίπρα ψυχραιμία και λίγη υπομονή. Σε λίγους μήνες από σήμερα, η ευρεία συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται ο τόπος θα συντελεστεί. Και εξυπακούεται ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συμπεριλάβει και κάποιες από τις αυτονόητες προτάσεις που υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως την αλλαγή του άρθρου 86» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News