356
Ο Τσαβούσογλου στη Ραμάλα. Επιστρέφοντας από τη Μέση Ανατολή επιτέθηκε -με δηλώσεις του- στην Ελλάδα | REUTERS/Mohamad Torokman

O Τσαβούσογλου συνεχίζει τις απειλές: Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά του Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 14:28
Ο Τσαβούσογλου στη Ραμάλα. Επιστρέφοντας από τη Μέση Ανατολή επιτέθηκε -με δηλώσεις του- στην Ελλάδα
|REUTERS/Mohamad Torokman

O Τσαβούσογλου συνεχίζει τις απειλές: Δεν μπλοφάρουμε για τα νησιά του Αιγαίου

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 14:28

«Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέες απειλές έναντι της Ελλάδας και στον απόηχο της είδησης ότι η ελληνική κυβέρνηση απάντησε, με επιστολή της στον ΟΗΕ, στις έωλες τουρκικές αιτιάσεις περί κυριαρχίας «υπό όρους» των νησιών του Αιγαίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου είπε:

«Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο…

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπο όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έκρυψε και την ενόχλησή του για τη στάση των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε:

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου προειδοποίησε: «Δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε με κενά λόγια πως “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική έχει επεκτατικές βλέψεις στα εδάφη”. Αυτό είναι παραβίαση της Συνθήκης , στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. Νομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει,  το να πούμε ας τοποθετήσει όσα θέλει, όσο δεν σταματάτε την παραβίαση τόσο θα σας ακολουθούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News