565
Ο δρ Αντονι Φάουτσι υπό το βλέμμα του Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο καταστροφή | Reuters

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον Φάουτσι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 07:23
Ο δρ Αντονι Φάουτσι υπό το βλέμμα του Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο καταστροφή
|Reuters

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον Φάουτσι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 07:23

Λίγες ώρες μετά τις ομιλίες του στη Νεβάδα, όπου κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν επειδή «θα ακούει τους επιστήμονες» (εδώ), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιέλαβε και τον Αντονι Φάουστι, τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο, αποκαλώντας τον «καταστροφή» και… «ηλίθιο».

Αυτό που σοκάρει δεν είναι μόνο η αμφισβήτηση του προέδρου του ισχυρότερου κράτους της Γης στην επιστημοσύνη. Σοκάρει και η χαρακτηριστική ετοιμότητά του να θυσιάσει τη δημόσια υγεία, προκειμένου να χαϊδεύει τα αυτιά και τα ταπεινά ένστικτα ενός ακροατηρίου που απλώς… βαρέθηκε την κατάσταση με τον κορονοϊό. Ολα θυσία στον βωμό του εκλογικού αποτελέσματος –ενός αμφίβολου αποτελέσματος, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν τον ευνοούν, ούτε στη Νεβάδα, ούτε στην Αριζόνα ούτε και αλλού. Αλλά για τον Τραμπ, που δείχνει ένα απίστευτα κυνικό και μοχθηρό προφίλ, είναι πια η μόνη του ελπίδα: να βρει τον «χρήσιμο εχθρό» στο πρόσωπο των επιστημόνων –ο Φάουτσι τώρα χρειάζεται σωματοφύλακες για να βγει ακόμα και να κάνει έναν περίπατο…

Τα λόγια του Τραμπ κατά του Φάουτσι, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο πλευρό έξι (!) προέδρων των ΗΠΑ, ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με μέλη του προεκλογικού επιτελείου του, αλλά δεν ήταν μια συζήτηση εμπιστευτική. Το επιτελείο είχε καλέσει δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν για να δουν πόσο ο πρόεδρος πιστεύει στη νίκη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Σε αυτή τη συζήτηση ο Τραμπ δεν δίστασε να περιγράψει τον δρα Φάουτσι ως έναν κακό επιστήμονα που προκαλεί προβλήματα στη χώρα κάθε φορά που μιλάει. Και όλα αυτά γιατί; Μήπως επειδή δεν είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και τους θανάτους; Προφανώς όχι. Ο Τραμπ επιτέθηκε στον Φάουτσι επειδή έχει αρχίσει να χαλάει το αφήγημα του προέδρου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Επειδή ο 79ετής λοιμωξιολόγος επέκρινε την κουλτούρα μη τήρησης μέτρων ασφαλείας στον Λευκό Οίκο (που οδήγησε και στη γνωστή συρροή κρουσμάτων), επειδή τόλμησε να δηλώσει ότι με τον τρόπο που ο Τραμπ συμπεριφερόταν, δεν αποτελεί έκπληξη ότι προσβλήθηκε από την Covid-19, αλλά και επειδή κατήγγειλε τη χρήση της εικόνας του σε προεκλογικό σποτ του Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε τηλεδιάσκεψη από το ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, προτού αποχωρήσει για να παραστεί σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αριζόνα, με τα μέλη του επιτελείου του, σε μια προσπάθεια να τους εμψυχώσει. Ο Τραμπ είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί με τους περιορισμούς κατά της πανδημίας.

«Ο κόσμος λέει: “Ας είναι. Απλώς αφήστε μας στην ησυχία μας”. Έχουν κουραστεί από αυτό. Ο κόσμος έχει κουραστεί από το να ακούει τον Φάουτσι και όλους αυτούς τους ηλίθιους… Ο Φάουτσι είναι ένας καλός τύπος. Βρίσκεται εδώ 500 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος υπονόησε μάλιστα ότι απέφυγε να απολύσει τον Φάουτσι λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια ενέργεια. «Κάθε φορά που βγαίνει στην τηλεόραση είναι μια βόμβα… Αλλά θα ήταν μεγαλύτερη βόμβα αν τον απολύαμε».

«Ο Φάουτσι είναι μια καταστροφή. Εάν τον άκουγα, θα είχαμε 500.000 θανάτους», συμπλήρωσε ο Τραμπ, χωρίς φυσικά να εξηγήσει πού βασίζει αυτήν την εκτίμηση. Οι ΗΠΑ θρηνούν αυτή τη στιγμή 220.000 νεκρούς.

Πρόσφατα ο Φάουτσι διαμαρτυρήθηκε δημοσίως επειδή αναφέρθηκε το όνομά του σε προεκλογικό σποτ του προέδρου των ΗΠΑ και είπε, σε συνέντευξη που προβλήθηκε τη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, ότι δεν εξεπλάγη που ο ίδιος ο Τραμπ προσβλήθηκε από τον ιό.

Ο 79χρονος Αντονι Φάουτσι είναι ένας από τους επιφανέστερους επιστήμονες στις ΗΠΑ και έχει υπηρετήσει υπό Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς προέδρους. Διατελεί πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών από το 1984.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...