610
Τραμπ και Μάτις το 2018. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, ο στρατηγός των Πεζοναυτών απέτρεπε από νταηλίκια τον αρχηγό των απανταχού αστράτευτων... | ΕPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Ο Τραμπ ήθελε να σκοτώσει τον Ασαντ, αλλά τον μάζεψε ο Μάτις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 17:12
Τραμπ και Μάτις το 2018. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, ο στρατηγός των Πεζοναυτών απέτρεπε από νταηλίκια τον αρχηγό των απανταχού αστράτευτων...
|ΕPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Ο Τραμπ ήθελε να σκοτώσει τον Ασαντ, αλλά τον μάζεψε ο Μάτις

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 17:12

Ο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προ ετών, ως πρόεδρος, απασφάλισε και θέλησε να σκοτώσει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, όμως συγκρατήθηκε από τον τότε υπουργό Αμυνας, τον Τζιμ Μάτις. Αυτή η μάλλον κωμικοτραγική είδηση προέκυψε έπειτα από ολόφρεσκες «παλικαρίσιες» δηλώσεις του ιδίου του Τραμπ.

Τον αστράτευτο, ολότελα άκαπνο Τραμπ πρόλαβε και σταμάτησε ο Μάτις, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι άνθρωπος του κολάρου, της γραφειοκρατίας της Ουάσινγκτον και της επιδείξεως, αλλά υπήρξε μπαρουτοκαπνισμένος στρατηγός των Πεζοναυτών, με συμμετοχή στους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

«Θα προτιμούσα να τον βγάλω από τη μέση» αποκάλυψε την Τρίτη ο Τραμπ ότι είχε πει στον Μάτις. «Θα το προτιμούσα αυτό, το είχα έτοιμο το σχέδιο, αλλά ο Μάτις δεν ήθελε να το εφαρμόσει. Ο Μάτις ήταν ένας υπερβολικά υπερτιμημένος στρατηγός» έσπευσε να προσθέσει ο Τραμπ, μιλώντας στο φιλικό του δίκτυο Fox –ποτέ του δεν του άρεσε που έφυγε έτσι από την κυβέρνησή του ο Μάτις, έγινε δε έξαλλος τον περασμένο Ιούνιο όταν ο παρασημοφορημένος στρατηγός αποκήρυξε τον ένοικο του Λευκού Οίκου λέγοντας ότι είναι ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας  που προσπαθεί να διχάσει τον αμερικανικό λαό (εδώ).

Πώς ήρθε η ιστορία με τον Ασαντ στην επιφάνεια; Ο Τραμπ ρωτήθηκε αν όσα είχε υποστηρίξει σχετικώς ο δημοσιογράφος της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ στο βιβλίο του «Fear» (μία έκδοση του 2018) αληθεύουν τελικά. Ο Γούντγουορντ είχε γράψει ότι ο Τραμπ είχε καλέσει τον Μάτις και του είχε πει πως επιθυμεί να σκοτώσει τον Ασαντ, επειδή ο σύρος δικτάτορας είχε εξαπολύσει επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων το 2017. «Ας τον σκοτώσουμε!» είχε κράξει ο Τραμπ, σύμφωνα με τον βετεράνο δημοσιογράφο που κάποτε, μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν, είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και είχαν γκρεμίσει τον Ρίτσαρντ Νίξον από την εξουσία.

Στο βιβλίο αναφερόταν επίσης ότι ο Μάτις είχε δηλώσει στον Τραμπ πως θα κάνει ό,τι του έχει ζητήσει, αλλά κατόπιν είχε πει σε έναν από το επιτελείο του ότι «πρέπει να είμαστε πολύ πιο συγκρατημένοι». Τελικά, όπως έγραψε ο Γούντγουορντ, η ομάδα του Μάτις ανέπτυξε ένα σχέδιο στοχευμένων αεροπορικών βομβαρδισμών, το οποίο αποδέχθηκε και ο Τραμπ.

Χάρη σε έναν στρατηγό των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, τον Τζιμ Μάτις, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ γλίτωσε από σχέδιο δολοφονίας του, το οποίο είχε εξυφάνει ο Τραμπ. Απίστευτα πράγματα… (EPA/ALEXEY DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL)

Το ωραίο στην όλη ιστορία είναι ότι οι νέοι παλικαρισμοί του Τραμπ διαψεύδουν τον… εαυτό του!

Το 2018, όταν είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι σχέδιο δολοφονίας του Ασαντ δεν είχε καν συζητηθεί και είχε καταγγείλει τον συγγραφέα: «Ακουσα κάπου να λένε ότι σχεδιάστηκε δολοφονία του προέδρου Ασαντ από τις ΗΠΑ. Ποτέ δεν συζητήθηκε το θέμα, το βιβλίο είναι απόλυτη μυθοπλασία». Εκείνες οι κατηγορηματικές δηλώσεις του Τραμπ είχαν γίνει στο Οβάλ Γραφείο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται ότι όσον καιρό ο Τζιμ Μάτις ήταν υπουργός Αμυνας (από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019) έπαιξε τον ρόλο του αναχώματος στις διάφορες παρορμήσεις και επιπολαιότητες του Τραμπ, καθώς έκανε επιτυχημένες διορθώσεις σε ριψοκίνδυνα πλάνα που το Οβάλ Γραφείο αυθαίρετα εξύφαινε. Η σχέση των δύο ανδρών ήταν, ως εκ τούτου, πολύ δύσκολη, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την παραίτηση του Μάτις.

Επίσης, ο καθένας μπορεί να συμπεράνει ότι ο Τραμπ χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα, ανάλογα με το εκάστοτε επικοινωνιακό συμφέρον του. Αλλά και επί της ουσίας: έλεγε ότι θέλει να τερματίσει τη στρατιωτική αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, όμως δεν ήθελε να απεμπολήσει και το προεδρικό προνόμιό του (όπως αυτός το αντιλαμβανόταν) να αποφασίζει αιφνιδίως δραστικά μέτρα και εφαρμογή τους σε οποιοδήποτε σημείο της Γης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...