340
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, άναψε το «πράσινο φως» για το (ευρωπαϊκό) κράτος-επενδυτή | REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Βεστάγκερ: Ευρωπαϊκό μπλόκο στις κινεζικές εξαγορές εταιρειών

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 22:31
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, άναψε το «πράσινο φως» για το (ευρωπαϊκό) κράτος-επενδυτή
|REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Βεστάγκερ: Ευρωπαϊκό μπλόκο στις κινεζικές εξαγορές εταιρειών

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 22:31

Τελικά, πάντα υπάρχει περιθώριο για κάτι περισσότερο από κρατικό παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά: υπάρχει ανάγκη για κρατικές επενδύσεις. Μάλιστα.

Επρεπε να αλωνίσει ο κορονοϊός ανθρώπους και χρήμα, κυριολεκτικά να αναποδογυρίσει το επενδυτικό σύμπαν, για να ακουστεί αυτό που πριν από μερικούς μήνες ήταν αδιανόητο να εκστομιστεί από άνθρωπο της Κομισιόν. Η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, είπε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα κράτη ενεργήσουν ως επενδυτές στην αγορά»!

Τι σημαίνει αυτό;

Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να βλέπει την Κίνα με μπόλικο ζεστό χρήμα να εξαγοράζει μερίδια σε εταιρείες που εξαερώνονται στα χρηματιστήρια. Οσον αφορά το πολιτικό συμπέρασμα, είναι φανερό ότι η ΕΕ θεωρεί πλέον την Κίνα απειλή σε πολλά επίπεδα.

Προτιμότερη είναι, λοιπόν, η διασύνδεση του δημοκρατικού δυτικού κράτους με την αγορά (έστω, με απώλειες στον φιλελευθερισμό του), παρά εκείνη που επιχειρεί να κάνει το κομματικό κράτος του Πεκίνου.

Η διατύπωση της Βεστάγκερ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ήταν σαφής: «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγοράς οι ευάλωτες επιχειρήσεις». Ετσι δίνεται το ελευθέρας στις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν μερίδια σε διάφορες εταιρείες ώστε να αποτραπεί η εξαγορά τους και ο έλεγχός τους από την Κίνα. Στην ίδια συνέντευξη η Βεστάγκερ αποκάλυψε ότι σχετικά η Κομισιόν ετοιμάζει νέες οδηγίες οι οποίες θα παρουσιαστούν τον προσεχή Ιούνιο.

Θα είναι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξουδετερώσουν τις ευκαιριακές εξαγορές από μη ευρωπαϊκές ομάδες οι οποίες αποδεδειγμένα απολαμβάνουν ρευστότητα κατευθείαν από κρατικά ταμεία. Πρόκειται για ένα ηχηρό «όχι» στην κινεζική επιχείρηση υποτιθέμενης σωτηρίας του κόσμου από τη μεγάλη ύφεση. «Το Πεκίνο θα παίξει το παιχνίδι του προς όφελός του και μέσω της διπλωματίας του με τις προστατευτικές μάσκες».

Ανάλογος συναγερμός για την κινεζική βουλιμία –με ψυχροπολεμικές πινελιές– έχει σημάνει και στη Βρετανία, όπως σημειώνει ο Guardian. Εκεί οι δύο μυστικές υπηρεσίες της χώρας, οι MI5 και MI6, έχουν ήδη προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η εμπορική σχέση με την Κίνα, αμέσως μετά το πέρας της πανδημίας. «Τέτοιος εναγκαλισμός θα αποβεί επικίνδυνος» λένε οι μυστικές υπηρεσίες και επικεντρώνουν στον αυστηρό έλεγχο των στρατηγικών βιομηχανιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...