706
9 Μαΐου, Κίεβο: ο Ζελένσκι, σώος και αβλαβής, απονέμει διάκριση στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα | REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Λεπτομέρειες για την τελευταία απόπειρα κατά του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 19:07
9 Μαΐου, Κίεβο: ο Ζελένσκι, σώος και αβλαβής, απονέμει διάκριση στην πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα
|REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Λεπτομέρειες για την τελευταία απόπειρα κατά του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2024, 19:07

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν συνέχεια στην ιστορία περί «δυο προδοτών» που πληρώθηκαν από τους Ρώσους για να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για «αποκαλύψεις» που οι μυστικοί πράκτορες της Ουκρανίας έκαναν αφότου οι Ρώσοι γνωστοποίησαν ότι επιθυμούν την ποινική δίωξη του Ζελένσκι και ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον συμπεριέλαβαν σε λίστα καταζητουμένων. Τα νεότερα από το Κίεβο μετέδωσε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera Φραντσέσκο Μπατιστίνι.

Οι ουκρανοί κατάσκοποι υποστήριξαν αορίστως ότι ήταν «άλλη μια προσπάθεια δολοφονίας του Ζελένσκι», έτσι η Corriere μπερδεύτηκε: «Η ιστορία της 11ης –ή μήπως της 13ης;– επίθεσης στον ουκρανό πρόεδρο κυκλοφόρησε σε βίντεο των μυστικών υπηρεσιών του Κιέβου. Ενας άνδρας με καλυμμένο πρόσωπο και αλλοιωμένη φωνή δίνει λεπτομέρειες για την τιμή, τον τρόπο και τους κινδύνους της ενέργειας». Κατά την ουκρανική εκδοχή, οι Ρώσοι «πλήρωσαν τους δυο προδότες από 46.000 έως και 74.000 ευρώ». Και ακολούθησαν οι λεπτομέρειες.

«Επρεπε να τον χτυπήσουν καθώς πήγαινε να ηχογραφήσει το μήνυμά του σε βίντεο». Πότε; «Πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Το σχέδιο ήταν να τον πάρουν όμηρο και μετά να τον σκοτώσουν, επειδή την ίδια στιγμή ήθελαν να επιτεθούν και σε δύο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, τους Μπουντάνοφ και Μαλιούκ. Ενας από τους δύο δολοφόνους έπρεπε να παρακολουθεί το κτίριο του Μπουντάνοφ, να τον περιμένει να φτάσει με το αυτοκίνητο και να στείλει σήμα στους Ρώσους. Σε εκείνο το σημείο θα έριχναν πύραυλο και έπειτα δύο drones για να σκοτώσουν τυχόν επιζώντες. Τελικά και έναν δεύτερο πύραυλο. Αλλά εμείς φτάσαμε πρώτοι».

Οι «δυο προδότες» είναι συνταγματάρχες της Διοίκησης Κρατικής Ασφαλείας, που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του προέδρου Ζελένσκι. «Οι δυο τους παρακολουθούνταν εδώ και αρκετόν καιρό, καθώς φαίνεται ότι διατηρούσαν σχέση [με τους Ρώσους] πριν από την εισβολή του 2022». Ο ιταλός δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι ουκρανοί πράκτορες έδωσαν και τα ονόματα τριών ρώσων κατασκόπων που επικοινώνησαν με τους «δυο προδότες».

Κατά τους Ουκρανούς, αυτοί οι ρώσοι στρατιωτικοί της υπηρεσίας FSB ονομάζονται Μαξίμ Μισούστιν, Ντμίτρι Πέρλιν και Αλεξέι Κόρνεφ. «Η ‘‘Επιχείρηση Ζελένκσι’’ ξεκίνησε προφανώς πριν από μερικές εβδομάδες, ίσως με κάποια προσπάθεια δωροδοκίας ορισμένων σωματοφυλάκων του προέδρου».

Ο ένας από τους δύο αξιωματικούς, υποστηρίζει η εκδοχή των Ουκρανών, είχε φθάσει στο Κίεβο από άλλη περιοχή της Ουκρανίας και είχε φέρει μαζί του ένα drone, ένα RPG και νάρκες κατά προσωπικού. «Η επίθεση θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την τελετή ορκωμοσίας του. Οι δυο συλληφθέντες συνταγματάρχες θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία και υποβοήθηση τρομοκρατικής επίθεσης σε συνεργασία με εχθρικές υπηρεσίες». Ο ίδιος ο Μαλιούκ έκανε δηλώσεις: «Οι Ρώσοι είναι πολύ επιδέξιοι και πολύ έμπειροι σε αυτά τα πράγματα. Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 πολλές φορές προσπάθησαν να εξαφανίσουν τον Ζελένσκι».

Ο Ιταλός ανέφερε ότι ίδιος ο Ζελένσκι είπε τον περασμένο Νοέμβριο πως αντιμετώπισε περίπου 10 επιθέσεις εναντίον του, ο σύμβουλός του Μιχαήλο Πόντολιακ ανέβασε τον αριθμό τους σε τουλάχιστον 12, ενώ ο αξιωματούχος ασφαλείας Ολεξίι Ντανίλοφ είπε ότι θυμάται μια «τρομερή εβδομάδα» κατά την οποία οι Ρώσοι προσπάθησαν τρεις φορές να σκοτώσουν τον Ζελένσκι.

Επίσης, ο ανταποκριτής ανέφερε την εκτίμηση του αρχηγού της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, ότι στην αρχή του πολέμου ο Πούτιν έστειλε κομάντος για να σκοτώσουν τον Ζελένσκι, όπως και το περιστατικό με τον πύραυλο στην Οδησσό κατά την εκεί επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακόμη, ανέφερε και κάποια άλλα συμβάντα: τη σύλληψη ενός Ρώσου στην Πολωνία με χάρτες, GPS και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τον οποίο οι Πολωνοί κατηγορούν για πράκτορα της FSB που ετοίμαζε επίθεση σε αμερικανοκρατούμενο αεροδρόμιο, αλλά και τη σύλληψη κάποιου από το Μικολάεφ που χρηματίστηκε για να δώσει πληροφορίες περί της εκεί επίσκεψης του Ζελένσκι. Το σημείωμα της Corriere έκλεισε με την εκτίμηση ότι ο Πούτιν θέλει οπωσδήποτε να δει νεκρό τον Ζελένσκι, αλλά αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά.

Τον «βλέπουν» νυχθημερόν οι Αμερικανοί 

«Υπάρχουν τρεις κύκλοι ασφαλείας γύρω από τον Ζελένσκι. Οπως και εντυπωσιακή 24ωρη παρακολούθησή του από πλευράς Βρετανών και Αμερικανών μέσω δορυφόρων, εναέριων αναγνωρίσεων και σημάτων ραντάρ. Πλέον ταξιδεύει κυρίως τη νύχτα. Κανείς εκτός από την οικογένειά του δεν γνωρίζει πού και πότε πηγαίνει ή πού ακριβώς καταλύει. Κάθε επίσημη εμφάνισή του κοινοποιείται στον Τύπο μόνο μετά το γεγονός. Τον περασμένο Μάρτιο έγινε κάτι πολύ σπάνιο: ο Ζελένσκι πήρε μαζί του στη Ζαπορίζια και έναν δημοσιογράφο, όμως οι φωτογραφίες ελέγχθηκαν για να μη δοθεί στίγμα στον εχθρό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...