425
Το θρυλικό «Φιλί της Τάιμς Σκουέρ» | Alfred Eisenstaedt/Wikipedia

Ο ναύτης πέθανε, όμως το θρυλικό «Φιλί της Tάιμς Σκουέαρ» θα ζει για πάντα

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 22:09
Το θρυλικό «Φιλί της Τάιμς Σκουέρ»
|Alfred Eisenstaedt/Wikipedia

Ο ναύτης πέθανε, όμως το θρυλικό «Φιλί της Tάιμς Σκουέαρ» θα ζει για πάντα

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 22:09

Ο ναύτης που αγκαλιάζει και φιλά με πάθος μια νεαρή γυναίκα στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης, μόλις ανακοινώθηκε η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο Τζορτζ Μεντόνσα πέθανε μετά από μια πτώση που είχε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο σπίτι του στο Μίντλταουν του Νιού Τζέρσεϊ, όπου ζούσε με τη σύζυγό του, όπως ανέφερε η κόρη του στην τοπική εφημερίδα Providence Journal, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το φιλί αυτό, που απαθανάτισε ο φωτορεπόρτερ Αλφρεντ Αϊζενστατ στις 14 Αυγούστου 1945, όταν ανακοινώθηκε η παράδοση της Ιαπωνίας, έγινε το σύμβολο της ειρήνης και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο Μεντόνσα το 1945

Ωστόσο, μέχρι πρότινος η ταυτότητα των δυο πρωταγωνιστών παρέμενε άγνωστη.

Ολος ο κόσμος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 2012, όταν κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το φιλί του ναύτη: το μυστήριο πίσω από τη φωτογραφία-σύμβολο του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» («The Kissing Sailor») , για να μάθει την ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών: επρόκειτο για τον ναύτη Μεντόνσα και την Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν, που τότε ήταν 21 ετών και εργαζόταν ως βοηθός οδοντιάτρου.

Σε αντίθεση με ό,τι θα πίστευαν οι περισσότεροι, οι δυο νέοι δεν γνωρίζονταν πριν από τη στιγμή αυτή.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ήταν πραγματικά ένα φιλί (…) ήταν απλώς κάποιος που γιόρταζε” το τέλος του πολέμου», είχε δηλώσει το 2005 η ίδια η Φρίντμαν σε μια συνέντευξη για το Ιστορικό Αρχείο των Βετεράνων.

«Δεν ήταν μια ρομαντική στιγμή. Ήταν μόνο κάτι για να γιορτάσουμε το τέλος του πολέμου», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Μεντόνσα δεν της είπε ούτε μια λέξη πριν την σφίξει στην αγκαλιά του.

«Δεν επέλεξα να με φιλήσουν. Αυτός ο άνδρας ήρθε απλώς και με αγκάλιασε, με άρπαξε», είπε.

Η Ζίμερ το 1945

Στο βιβλίο «The Kissing Sailor» υποστηρίζεται ότι ο 22χρονος Μεντόζα είχε εκείνη την ημέρα ραντεβού με την κοπέλα του, Ρίτα Πέτρι. Βγαίνοντας από το Radio City άκουσε κάποιον να λέει ότι ο πόλεμος τελείωσε και ένιωσε τέτοια χαρά που αποφάσισε να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που θα έβρισκε μπροστά του, σε μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα οι νοσοκόμες προσέφεραν στους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο ναύτης παντρεύτηκε την κοπέλα του και είχε εντελώς ξεχάσει τη νοσοκόμα με την οποία δεν συστήθηκε ποτέ του. Αργότερα έτυχε να συναντηθούν και να γίνουν φίλοι αλλά ποτέ τους δεν μίλησαν για εκείνο το φιλί.

Η Γκρέτα Ζίμερ Φρίντμαν πέθανε το 2016 σε ηλικία 92 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...