723
Ο Νίκος Κοτζιάς στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο υπουργείο Εξωτερικών | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κοτζιάς καλεί την Τουρκία να μην εξωτερικεύει την εσωτερική της κρίση

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 15:50
Ο Νίκος Κοτζιάς στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο υπουργείο Εξωτερικών | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κοτζιάς καλεί την Τουρκία να μην εξωτερικεύει την εσωτερική της κρίση

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2017, 15:50

Η απάντηση της Αθήνας στην κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας ήρθε από τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον υπουργό Εξωτερικών. Για να αντιμετωπιστεί η νευρικότητα της Αγκυρας και για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά, πρέπει να παραμείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο υπουργός τόνισε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω».

Οσο για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι οι Τούρκοι αντιδρούν κατ΄ αυτό τον τρόπο, κατηγορούν κάποιους γείτονές τους, λόγω εσωτερικών αναγκών, σχολιάζοντας ότι αυτή «δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά».

Υπογράμμισε ότι «οι γείτονες δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω» και ότι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν.

Πάντως υπενθύμισε ότι η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ, τονίζοντας ότι στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο επεσήμανε την ανάγκη να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, τα «κανάλια επαφής», ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο.

Πρόσθεσε δε, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε πολύπλευρα τις σχέσεις μας με την Τουρκία- οικονομικές, πολιτικές, διαβουλεύσεις- επισημαίνοντας ότι «σε αυτό τον τομέα εμείς δεν κάνουμε καθόλου πίσω, και παρά τα όσα συνέβησαν στη γείτονα χώρα εξακολουθούμε να φροντίζουμε να είναι αυτοί οι δίαυλοι ανοιχτοί, ώστε όσο το δυνατό να πέσουν οι τόνοι».

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

«Θα έλεγα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος» εκτίμησε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που «ευτυχώς», όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αγκυρα και τη συνάντησή της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, να συζητούν με την Τουρκία όλα τα προβλήματα ή και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, χωρίς όμως να κάνουν -και δεν νομίζω ότι έγινε- υποχώρηση από τις αρχές του κράτους Δικαίου της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα που ο υπουργός έστελνε μήνυμα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, πραγματοποιούνταν μία ακόμη (λεκτική πάντα) αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο υπουργεία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου τόνισε ότι η Τουρκία ότι «ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου» δεν μπορεί να δίνει μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Το μήνυμα έστειλε με αφορμή τη ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο τούρκος ομόλογός του, Χουσεΐν Μουφτούογλου, αναφερόμενος σε «είδηση στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις ασκήσεις που αφορούν την ανάπτυξη αλεξιπτωτιστών των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων» στην Κω. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Συνθήκη Ειρήνης του 1947 στο Παρίσι απαγορεύει όλα τα είδη των δραστηριοτήτων στρατιωτικής εκπαίδευσης» στο νησί.

Η Κως «παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία, με την προϋπόθεση ότι θα ήταν και παραμένει αποστρατιωτικοποιημένη», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η εν λόγω στρατιωτική εκπαίδευση στο νησί είναι συνεπώς μια σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Απαντώντας, λοιπόν, ο κ. Ευθυμίου αντέτεινε ότι «δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και δέκα υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της».

«Η Ελλάδα ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. «Η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...