587
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, στο βήμα της Βουλής, σε παλαιότερη συνεδρίαση | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

«Ρήγμα» Φίλη: «Δεν θα είχα αντίρρηση» σε Εξεταστική για τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:10
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, στο βήμα της Βουλής, σε παλαιότερη συνεδρίαση
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

«Ρήγμα» Φίλη: «Δεν θα είχα αντίρρηση» σε Εξεταστική για τον Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2017, 16:10

Ενώ με κάθε τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τις επαφές του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη του «Noor 1», Μάκη Γιαννουσάκη, ο Νίκος Φίλης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Παιδείας, δηλώνει δημοσίως ότι προσωπικά δεν θα έφερε αντίρρηση να συζητηθεί το ζήτημα στη Βουλή.

Φροντίζει, βέβαια να επιβεβαιώσει ότι «εμπιστεύεται» αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός Αμυνας, ότι δηλαδή «ανέλαβε πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα ασφάλειας, σε συνεννόηση ενδεχομένως και με ξένες υπηρεσίες». Αλλά, διαφοροποιώντας τη θέση του από τη γραμμή της κυβέρνησης, τονίζει ότι δεν θα είχε πρόβλημα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή -δηλαδή να δεχθεί η κυβέρνηση το αίτημα της ΝΔ- «υπό την προϋπόθεση ότι (η Εξεταστική) δεν θα εντασσόταν σε ένα πλαίσιο κομματικής αντιδικίας, που τελικά θα παρεμπόδιζε το έργο της Δικαιοσύνης». 

Μιλώντας στο iefimerida, ο κ. Φίλης τονίζει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας εκ μέρους του υπουργού Αμυνας. Ο ίδιος είπε ότι όποιες επικοινωνίες είχε, τις είχε για να διευκολύνει και όχι για να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη. Το μείζον θέμα είναι τα ναρκωτικά και αυτό πρέπει να εξεταστεί. Τρεις τόνοι ηρωίνης δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα αδικήματα». Επιπλέον, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσιογράφος τον ρωτά αν εξακολουθεί να μην έχει αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτό είχε σχολιάσει, άλλωστε, ο πρώην υπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι «ο συγγενέστερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν βρωμάει, είναι το ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέντευξη, λοιπόν, ο κ. Φίλης επαναλαμβάνει ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ «ήταν μια αναγκαστική συνεργασία σε μια περίοδο που η χώρα ήταν αντιμέτωπη με τους μνημονιακούς καταναγκασμούς» και τονίζει ότι «η πολιτική νομιμοποίηση των ΑΝΕΛ έχει να κάνει με τις ιδεολογικοπολιτικές συνάφειες».

«Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα ριζοσπαστικής αριστεράς αναζητά και στην Ευρώπη συνεργασίες με τους πράσινους, τους κομμουνιστές, τα κινήματα, τους σοσιαλδημοκράτες… Ετσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν ΑΝΕΛ στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας προσανατολισμός. Μετά την έξοδο από τα Μνημόνια θα επιστρέψει η χώρα σε μια κανονικότητα, σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπου θα συζητήσουμε ευρύτερες συνεργασίες στη βάση διαφορετικών προγραμμάτων», λέει ο ίδιος, παραπέμποντας στο κάλεσμα που είχε κάνει προς το ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», όπου είχε τονίσει: «Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά (το ΠΑΣΟΚ) το κουράγιο να ανοίξει έναν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των Μνημονίων».

Καλούμενος να σχολιάσει την απόρριψη της πρότασης από την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο κ. Φίλης σχολιάζει ότι «απάντησε πολύ βιαστικά στο συνέδριο της ΔΗΣΥ» και ότι «το να επιμένει το ΠΑΣΟΚ σε μια γραμμή δορυφοροποίησης προς τον φιλελεύθερο νεοδημοκρατικό σχηματισμό είναι μια γραμμή που δεν δίνει προοπτική, αλλά προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα συντηρητικό πλαίσιο». Τονίζει ότι «υπό προγραμματικές προϋποθέσεις, θα έβλεπα μια τέτοια συνεργασία» και ότι «παρά τη ρευστότητά του» ισχύει το ίδιο και για το Ποτάμι.

«Αλλά πρέπει να διαλέξει ο πολιτικός κόσμος του Κέντρου πού θέλει να πάει. Είναι ένας κόσμος αλληλοϋποβλεπόμενος, αλληλομισούμενος, βαρυνόμενος με τα βάρη του παρελθόντος, μιας μεγάλης περιόδου διαφθοράς και σκανδάλων. Αλλά είναι και ένας χώρος -και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε- που είχε μια δημοκρατική προσφορά στον τόπο και στην προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας. Δεν τα σβήνουμε αυτά. Βλέπω ότι τώρα αυτός ο χώρος ξαναπηγαίνει με τον Μητσοτάκη. Είναι αυτό το μέλλον του κεντρώου χώρου στην Ελλάδα; Δορυφόρος της Νέας Δημοκρατίας; Δεν είναι αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική της σοσιαλδημοκρατίας», επισημαίνει ο κ. Φίλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...