556
Ο Μανσούρ Γιαβάς δημαρχος της Αγκυρας (αριστερά) και ο Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης | EPA

Οι δύο δημοφιλείς δήμαρχοι που πονοκεφαλιάζουν τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 07:30
Ο Μανσούρ Γιαβάς δημαρχος της Αγκυρας (αριστερά) και ο Ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης
|EPA

Οι δύο δημοφιλείς δήμαρχοι που πονοκεφαλιάζουν τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 07:30

Ο Μπιρόλ Σουζέρ δεν πίστευε στα αυτιά του όταν είδε δύο άνδρες να μπαίνουν στο μικρό του μπακάλικο και να του λένε ότι θέλουν να πληρώσουν το χρέος κάποιων πελατών του.

Ηταν δύο πολίτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα του δημάρχου Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία την περίοδο του κορονοϊού για να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των φτωχότερων δημοτών του.

«Πήραμε και τους πελάτες μου τηλέφωνο από το μαγαζί για να τους ενημερώσουμε και ούτε και αυτοί μπορούσαν να το πιστέψουν», είπε ο Σουζέρ στους Financial Times.

Το πρόγραμμα του δημάρχου -με το «πιασάρικο» όνομα, «η καλοσύνη είναι μεταδοτική»- είναι ένας από τους λόγους που ο Γιαβάς είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην τουρκική πρωτεύουσα, έναν χρόνο μετά τον θρίαμβό του στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες κέρδισε τον υποψήφιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μαζί με άλλους δημάρχους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Γιαβάς θέλει να αποδείξει ότι δεν τα καταφέρνει μόνο το κόμμα του Ερντογάν στον τομέα των κοινωνικών παροχών, μέθοδος που αποδείχθηκε «κλειδί» για τη δημοτικότητα του τούρκου προέδρου.

Τα προγράμματα αυτών των δημάρχων επιχειρούν να καταρρίψουν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κυβερνήσει. «Αν η τοπική διακυβέρνηση του CHP είναι επιτυχημένη, αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για τον Ερντογάν», λέει ο Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, διευθυντής του ιδρύματος IstanPol στην Κωνσταντινούπολη.

Ενα χρόνο μετά τον θρίαμβό τους στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ανάμεσά τους και στην Κωνσταντινούπολη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, οι εκπρόσωποι του CHP τα πάνε πολύ καλά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στην Αγκυρα των 5,5 εκατ. κατοίκων, το 65% των δημοτών κρίνει θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από τον δήμαρχο. Λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού στην Τουρκία, ο Γιαβάς ανακοίνωσε μέτρα για την οικονομική στήριξη καθαριστριών, οδηγών ταξί, ιδιοκτητών κομμωτηρίων και άλλων κλάδων, που δεν είχαν εισόδημα λόγω της πανδημίας.

Ο δήμαρχος αναζήτησε δωρεές online και κάλεσε όσους είχαν οικονομικές απώλειες λόγω κορονοϊού να κάνουν αίτηση για επίδομα στον δήμο. Ο Ερντογάν έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει την προσπάθεια, ανακηρύσσοντάς το παράνομο, όπως και αντίστοιχες δράσεις άλλων δήμων της αντιπολίτευσης. παγώνοντας τα κονδύλια και ξεκινώντας τη δική του καμπάνια. Τότε, ο δήμος της Αγκυρας ξεκίνησε το πρόγραμμα της «καλοσύνης».

Ο Γιαβάς κάλεσε πολίτες, που είχαν την οικονομική δυνατότητα, να εξοφλήσουν χρέη πελατών σε συνοικιακά μαγαζάκια, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους κοινής ωφελείας, να τους αγοράσουν εισιτήρια λεωφορείων ή να δώσουν χρήματα σε όσους είχαν μεγάλη ανάγκη.

Ο Μανσούρ Γιαβάς σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2019 | EPA

Ο δήμαρχος, που παρέλαβε έναν δήμο καταχρεωμένο, έχει να αντιμετωπίσει ένα εχθρικό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το κόμμα του Ερντογάν και μπλοκάρει πολλές από τις προτάσεις του.

Σε αντίθεση με τον Ιμάμογλου, ο Γιαβάς έχει επιλέξει χαμηλότερο προφίλ, μειώνοντας αισθητά τις επιθέσεις του κατά του τούρκου προέδρου.

Ο κόσμος τον εμπιστεύεται, καθώς προσπαθεί να μειώσει τη διαφθορά και μεταδίδει απευθείας σε τοπικό κανάλι τους διαγωνισμούς για προμήθειες, δημόσια έργα κλπ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Γιαβάς, όπως και ο Ιμάμογλου, θα μπορούσε να είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Αγνωστο παραμένει αν θα μπορούσε κάποιος από τους δύο δημάρχους να τον κερδίσουν, το σίγουρο πάντως είναι ότι η επιτυχημένη παρουσία τους πονοκεφαλιάζει τον Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή εδώ και 18 χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...