320
Επισκέπτες με μάσκες στην Αγία Σοφία, στις 2 Ιουλίου | REUTERS//Murad Sezer

Πιθανή η «μέση λύση» για την Αγία Σοφία: Και τζαμί και μουσείο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 13:00
Επισκέπτες με μάσκες στην Αγία Σοφία, στις 2 Ιουλίου
|REUTERS//Murad Sezer

Πιθανή η «μέση λύση» για την Αγία Σοφία: Και τζαμί και μουσείο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 13:00

Σε μία μέση λύση φαίνεται πως καταλήγει η Τουρκία για την Αγία Σοφία, η οποία θα παραμείνει μουσείο αλλά θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση προσευχών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το economico, με αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι δεν θα χάσουν τα σημαντικά έσοδα από τις επισκέψεις τουριστών στο μνημείο, ενώ παράλληλα, θα ικανοποιηθεί ο νεοοθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, που θα ανακοινωθεί το αργότερο την Παρασκευή, θα είναι ομόφωνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, το ΣτΕ προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο και στην έκδοση απόφασης υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε και δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ», επικαλούμενος πηγές στο προεδρικό μέγαρο. Οπως ανέφερε, το δικαστήριο προσανατολίζεται στην ακύρωση του διατάγματος του 1934, που φέρει υπογραφή Ατατούρκ και στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οπως υποστηρίζει, η απόφαση θα είναι ομόφωνη. Στην παρούσα φάση συντάσσεται, ωστόσο όπως εκτιμά, θα είναι συγκεκριμένη και θα βάλει τέλος στις συζητήσεις.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, δήλωσε: «Αν με ρωτούσατε, θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15/7. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ».

Στις 15 Ιουλίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί τη συγκυρία ιδανική για να απευθυνθεί στους  μουσουλμάνους της Κωνσταντινούπολης με νέους όρους. Ο ίδιος δεν έχει ξεπεράσει την ήττα του από τον Ιμάμογλου και θεωρεί πως με την «ανακατάληψη» της Αγίας Σοφίας, θα κερδίσει ξανά την προτίμηση των κατοίκων του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ενώ ανυπομονεί να πραγματοποιηθεί προσευχή εκεί, στην επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...