386
| Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από το διάβημα στο ΝΑΤΟ: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στη Συμμαχία»

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 14:34
|Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε από το διάβημα στο ΝΑΤΟ: «Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στη Συμμαχία»

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 14:34

Το πρόσφατο διάβημα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η παρατήρηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά τη συνάντηση με τον λεττονό ομόλογό του, Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, ότι τα όργανα της Συμμαχίας, με πρώτον τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, πρέπει να σέβονται και να τιμούν το σύνολο των συμμάχων και τις αρχές της Συμμαχίας, προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρήκε ευκαιρία να ξεσπαθώσει για μία ακόμη φορά, κατά της χώρας μας.

Οι αρνητικές δηλώσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία δεν μπορούν να πλήξουν τους δεσμούς της Αγκυρας με τη Συμμαχία, αναφώνησε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu.

Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας έτσι την περιφρόνησή του για την υπότίθεται σύμμαχο χώρα στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Το ΝΑΤΟ έκανε ελιγμό, όπως κάνει πάντα», είπε για τη διαγραφή του επίμαχoυ «συγχαρητήριου» tweet για την Ημέρα της Νίκης στην Τουρκία. «Ολα αυτά διαγράφηκαν μαζί με τον ελιγμό. Με την Τουρκία μαζί αποτελεί (το ΝΑΤΟ) μία ξεχωριστή δύναμη. Αυτό είναι άλλωστε δεδομένο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αισθάνεται άβολα ή ότι η Ελλάδα μεταφέρει μία αρνητική ενέργεια στο ΝΑΤΟ δεν αποδυναμώνει τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Γιατί ένα ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία είναι αδιανόητο. Ετσι κι αλλιώς, η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία μέσα στο ΝΑΤΟ. Όσο υπάρχει Τουρκία, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό, όσο δεν υπάρχει Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη δήλωση μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Λεττονίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε  υπογραμμίσει και πάλι την ανάγκη συνοχής στο πλαίσιο της Συμμαχίας, επαναλαμβάνοντας ότι «η ρητορική την οποία εκπέμπει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν αρμόζει σε μια σύμμαχο χώρα».

«Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πολλά στο ΝΑΤΟ και δεν αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά», είχε ξεκαθαρίσει, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά το ελληνικό  διάβημα, «το ΝΑΤΟ προέβη σε διορθωτική κίνηση».

«Εμείς από την πλευρά μας- επανέλαβε-  δεν θα διολισθήσουμε σε ρητορική αναβίωσης του παρελθόντος. Σαν μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, κοιτάμε προς το μέλλον. Για εμάς σημασία έχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, η δημοκρατία, το διεθνές δίκαιο. Και θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που έχει ακριβώς την ίδια προσέγγιση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...