326
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: ένας συμπατριώτης του δημοσιολόγος τον εμπλέκει με τις «αραβικές ανοίξεις» | Presidential Press Office/Handout via REUTERS/ CreativeProtagon

Πώς το «τουρκικό μοντέλο» ενέπνευσε τις «Αραβικές Ανοίξεις»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 11:55
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: ένας συμπατριώτης του δημοσιολόγος τον εμπλέκει με τις «αραβικές ανοίξεις»
|Presidential Press Office/Handout via REUTERS/ CreativeProtagon

Πώς το «τουρκικό μοντέλο» ενέπνευσε τις «Αραβικές Ανοίξεις»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 11:55

Oι ρίζες των αυτοκρατορικών φιλοδοξιών του Ερντογάν βρίσκονται στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη» – την άποψη αυτή εξέφρασε ένας τούρκος δημοσιολόγος, «διδάσκων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», όπως τον παρουσιάζει η Corriere della Sera, ο Γκαλίπ Νταλάι, όταν μίλησε με έναν συντάκτη του ιταλικού Μέσου.

Ο 66χρονος τούρκος ηγέτης, πρόεδρος από το 2014, με επαρκή πρωθυπουργική θητεία, πήρε θάρρος από τις «εξεγέρσεις» που έγιναν στα αραβικά κράτη το 2011. Ο Ερντογάν είδε ότι τα αραβικά έθνη αμφισβήτησαν τα παραδοσιακά καθεστώτα (Τυνησία) και τις μπααθικού ή και αλλοπρόσαλλου χαρακτήρα δικτατορίες (Αίγυπτος και Λιβύη) μέχρι του σημείου της ανατροπής τους. Αλλού, όπως στην Ιορδανία, ο βασιλιάς αναγκάστηκε να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις.

Η διαπίστωση ήταν ότι οι μάζες κουράστηκαν από τα αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα και επιθυμούσαν κάποιον εκδημοκρατισμό. Οι Ιταλοί σχολιάζουν ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν αξιοπρόσεκτες παρατηρήσεις του Νταλάι. Καλώς, αλλά ο Ερντογάν πού δένει με τη σούπα; Στο εξής σημείο: όταν διαπιστώθηκε ότι πίσω από τις «ανοίξεις» κρυβόταν η βαρυχειμωνιά των εξτρεμιστών ισλαμιστών, λέει.

Παράδειγμα η Αίγυπτος. Ο Μουμπάρακ εκδιώχθηκε από την εξουσία, όμως στο προσκήνιο δεν ήλθαν οι μάζες που ήθελαν εκδημοκρατισμό, αλλά οι φανατικοί τζιχαντιστές της οργάνωσης Αδελφοί Μουσουλμάνοι, δηλαδή όλοι οι αντιδραστικοί τους οποίους είχε κρύψει κάτω από το χαλί το καθεστώς των Νάσερ, Σαντάτ και Μουμπάρακ. Τότε συνειδητοποιήθηκε ότι οι «ανοίξεις» ήταν διπρόσωπες: ολίγη από δημοκρατία στις πλατείες των νέων και μπόλικη από πολιτικό αναχρονισμό κάτω από το μουσουλμανικό ένδυμα.

Ο Νταλάι λέει ότι η Τουρκία θεωρήθηκε μοντέλο του παραπάνω συνδυασμού «πλατεία και κελεμπία», αφού είχε ήδη φτιάξει το σχετικό χαρμάνι: είχε οικονομική ευρωστία, κοσμοπολίτικη ζωή στην Πόλη, στην Αγκυρα και στα παράλια, τηλεοπτικά σίριαλ δυτικού τύπου, όμως πάνω απ’ όλα έτρεφε σεβασμό στο Κοράνι. Είχε και από το 2003 έναν πρωθυπουργό που δεν δίσταζε να εκφράσει τον ισλαμισμό του, χωρίς να υπολογίζει τυχόν συνέπειες.

Ηταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πολιτικός που στο όνομα του Ισλάμ, αφού αναρριχήθηκε στην εξουσία, κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Ερντογάν θέλησε να επανιδρύσει τη χώρα του σε ισλαμιστική βάση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...