502
Ο τούρκος πρόεδρος εκφωνεί έναν ακόμα πατριωτικό λόγο πάνω από το φέρετρο τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο μέτωπο της Αφρίν | Twitter

Ο Ερντογάν απειλεί: Θα ανοίξω τα σύνορα και δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 16:52
Ο τούρκος πρόεδρος εκφωνεί έναν ακόμα πατριωτικό λόγο πάνω από το φέρετρο τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στο μέτωπο της Αφρίν
|Twitter

Ο Ερντογάν απειλεί: Θα ανοίξω τα σύνορα και δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2018, 16:52

Πάνω από το φέρετρο τούρκου πεσόντος στο μέτωπο της Αφρίν, ο Ερντογάν απείλησε να πνίξει την Ευρώπη – με πρώτη την Ελλάδα- στα κύματα των προσφυγικών ροών, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν οι επικρίσεις για τη συνεχιζόμενη επιχειρήση εκκαθάρισης των Κούρδων της βορειοδυτικής Συρίας, θα ανοίξει τα σύνορα και τότε -όπως είπε- οι Ευρωπαίοι δεν θα έχουν πού να κρυφτούν.

«Φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία. Μας ικετεύσατε να μην ανοίξουμε τις πόρτες. Αν το κάνουμε δεν θα βρίσκετε τρύπα να κρυφτείτε. Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ερζερούμ, εξοργισμένος από τα «πυρά» που δέχεται -και το σχετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων αμάχων στη συριακή πόλη.

Ακουμπώντας το χέρι στο φέρετρο του τούρκου στρατιώτη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θέλει να γίνει και αυτός «μάρτυρας», ενώ μοιράστηκε με το ακροατήριό του την ισχυρή του πεποίθηση για τη νίκη των Τούρκων στην Αφρίν. Όπως είπε, ο Αλλάχ τού υποσχέθηκε τη νίκη και είναι πλέον κοντά.

«Φτάνουμε στο τέλος», ανέφερε και για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι η τουρκική επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι να τελειώσει η δουλειά», διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Ο λαός της Αφρίν καταπιέζεται, υποστήριξε μεταξύ άλλων, θέλοντας να εμφανίσει τον τουρκικό στρατό ως απελευθερωτή.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε εν τω μεταξύ την έντονη ανησυχία του για τις πληροφορίες περί εγκλωβισμένων αμάχων στην Αφρίν. Σύμφωνα με καταγγελίες δεκάδες άμαχοι εμποδίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την πόλη και χρησιμοποιούνται ως «ανθρώπινες ασπίδες».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι να σκοτωθούν, να τραυματιστούν, να πέσουν θύματα πολιορκίας ή να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Η Αφρίν έχει σχεδόν περικυκλωθεί, με την εξαίρεση ενός μοναδικού διαδρόμου που χρησιμοποιείται από τους αμάχους που φεύγουν κατά χιλιάδες κατευθυνόμενοι προς περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Τετάρτη 14/3 έχουν εγκαταλείψει την Αφρίν περισσότεροι από 30.000 άμαχοι.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ερντογάν, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το Παρατηρητήριο, από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στις 20 Ιανουαρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 245 άμαχοι – ανάμεσά τους 41 παιδιά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε και ένα μήνυμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας την Ουάσινγκτον να αποσύρει τους (συμμάχους της στην μάχη κατά του ISIS)  κούρδους μαχητές από την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, αν θέλει να έχει τη συνεργασία της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, είπε, παραμένει ανοικτή σε κάθε προσφορά συνεργασίας αναφορικά με τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, εντούτοις όμως, δεν είναι και τόσο σίγουρη για την προσέγγιση που θα έχει στο θέμα ο νέος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Είμαστε ένα έθνος ογδόντα ενός εκατομμυρίων. Δεν θα μας πουν τι να κάνουμε. Που είναι η FETΟ (η οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν); Στην Πενσιλβάνια (όπου ζει αυτοεξόριστος ο κατηγορούμενος ως υποκινητής του πραξικοπήματος)», παρατήρησε με νόημα ο Ταγίπ Ερντογάν στο αντιδυτικό του παραλήρημα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...