662
Ο Τζορτζ Μπους σε δημόσια εμφάνισή του τον Οκτώβριο | Reuters/Troy Taormina-USA TODAY Sports

Ο μπαμπάς Μπους «αθωώνει» τον γιο

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2015, 15:32
Ο Τζορτζ Μπους σε δημόσια εμφάνισή του τον Οκτώβριο
|Reuters/Troy Taormina-USA TODAY Sports

Ο μπαμπάς Μπους «αθωώνει» τον γιο

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2015, 15:32

Εξαιρετικά επικριτικός για βασικά πρόσωπα της προεδρίας του γιου του εμφανίζεται για πρώτη φορά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στη βιογραφία του που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ επιτίθεται κατά του Ντικ Τσένεϊ και του Ντόναλντ Ραμσφλεντ, καταλογίζοντας στον πρώτο το στήσιμο ενός δικού του συστήματος εξουσίας και στον δεύτερο αλαζονεία.

Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ κατηύθυνε «μια δική του αυτοκρατορία» και ήταν υπέρμαχος της σκληρής γραμμής στην εξωτερική πολιτική με την προσφυγή σε ένοπλες συγκρούσεις είπε ο Μπους σε συνεντεύξεις προς τον βιογράφο του, Τζον Μίτσαμ, αναφέρουν οι New York Times. Ενδεικτικό ήταν ότι ο Τσένεϊ, όταν ήταν υπουργός Άμυνας υπό τον πατέρα Μπους, κατά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, ζητήσε αναφορά για το πόσα πυρηνικά θα χρειάζονταν για να αντιμετωπιστεί η θεωρούμενη σαν πανίσχυρη προεδρική φρουρά του Σαντάμ Χουσέιν.

Αυτό που άλλαξε τον Τσένεϊ, επίσης κατά τον Μπους, ήταν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Επιφυλάσσει στον πρώην αντιπρόεδρο τον γλαφυρό και δυσκολομετάφραστο χαρακτηρισμό «iron-ass» και εκτιμά ότι η γυναίκα του και η κόρη του Τσένεϊ, και οι δύο σφόδρα συντηρητικές, τον έστρεψαν προς ακόμα πιο σκληρές θέσεις. Ήταν πάντως ένας καλός άνθρωπος που το παράκανε από λάθος του προέδρου, δηλαδή του γιου του Τζορτζ, λέει εντέλει ο πατέρας Μπους.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Ραμσφελντ ήταν κατά τον Μπους ένας «αλαζονικός τύπος» που δεν υπηρέτησε καλά τον πρόεδρο και δεν καταλάβαινε πως σκέπτονταν οι άλλοι. «Του λείπει η ταπεινότητα» αναφέρει και προσθέτει ότι «ποτέ δεν ήμουν καλά κοντά του».

Ο Τσένεϊ έφτιαξε «μια δική του αυτοκρατορία», ο γιος μου «έκανε το καλύτερο που μπορούσε», ο Δουκάκης ένας «νάνος σπασίκλας»

Για τον ίδιο το γιο του και τη θητεία του, ο Μπους έχει να πει μόνο καλά λόγια: «Έκανε ό,τι καλύτερο, τον στηρίζω». Δεν λείπουν πάντως επικρίσεις για επιμέρους–σοβαρά πάντως—ζητήματα, μεταξύ τους την ρητορική που χρησιμοποιούσε. «Η καυτή ρητορική βγάζει τίτλους, αλλά δεν λύνει το διπλωματικό πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά και επικρίνει τον λόγο του Μπους για την κατάσταση του έθνους το 2002 στον οποίο μίλησε για τον «άξονα του κακού» (Ιράκ, Ιράν και Βόρειος Κορέα), κάτι που αποδείχτηκε ιστορικά ότι «δεν ωφέλησε σε τίποτα».

Ο Μπους μιλά ακόμη και για την δική του θητεία. Το 1991, μετά την λήξη του πολέμου στον Περσικό, αισθάνθηκε απογοήτευση γιατί δεν εμπλέκονταν σε άλλο τόσο μεγάλου μεγέθους εγχείρημα, ώστε σκεφτόταν να μην είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Αποκαλύπτει δε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε το 1988 εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος ενώ το 1992 ο γιος του Τζεμπ τον είχε συμβουλεύσει να μην έχει υποψήφιο αντιπρόεδρο τον διαβόητο για τις γκάφες του Νταν Κουέιλ.

Μιλά και για ακόμα παλιότερα γεγονότα, για την θητεία του ως αντιπρόεδρος δίπλα στον Ρόναλντ Ρέιγκαν όπως και για τον αντίπαλό του το 1988, τον Μάικλ Δουκάκη: ήταν ένας «νάνος σπασίκλας» (midget nerd) λέει.

rumsfeld-bush-cheney

Οι φήμες για τις επικρίσεις του Μπους για τους άμεσους συνεργάτες του γιου του ήταν γνωστές εδώ και καιρό, για πρώτη φορά όμως διατυπώνονται ανοιχτά μέσα από το βιβλίο.

Η βιογραφία με τίτλο «Πεπρωμένο και ισχύς» (Destiny and Power: The American Odyssey of George Herbert Walker Bush) από τον Μίτσαμ, δημοσιογράφο στο Newsweek, είναι ένα μάλλον εγκωμιαστικό έργο, λένε οι New York Times, και βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε συνεντεύξεις του Μπους και τη σύζυγό του Μπάρμπαρα, όπως και σε ηχογραφημένες ημερολογιακές εγγραφές του Μπους.

Ενενήντα ενός ετών σήμερα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Τζορτζ Μπους ήταν ο πρόεδρος που είδε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, την διάλυση της ΕΣΣΔ, και διεξήγαγε τον επιτυχημένο πόλεμο κατά του Ιράκ, πράγμα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενέπλεξε στρατιωτικά τις ΗΠΑ στην περιοχή για μια εικοσαετία. Εχασε στις εκλογές του 1992 από τον Μπιλ Κλίντον, έναν πολιτικό μιας άλλης γενιάς, βιολογικά και πολιτισμικά. Ο γιος του Τζεμπ, κυβερνήτης της Φλόριντας, είναι ένας από τους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, αλλά οι επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις είναι χαμηλές και μάλλον  θα εγκαταλείψει τον αγώνα πριν από τις προκριματικές εκλογές του Φεβρουαρίου ή και νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...