245
| REUTERS/Pawel Kopczynski

«Γάμος» των Πολωνών με τη δεξιά και τον ευρωσκεπτικισμό

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2015, 11:24

«Γάμος» των Πολωνών με τη δεξιά και τον ευρωσκεπτικισμό

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2015, 11:24

Ευρεία νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας πέτυχε το συντηρητικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, φέρνοντας το κοντά και στο σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Τα exit poll δίνουν στο κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ποσοστό 37,7% των ψήφων. Το κυβερνών κόμμα Αστική Πλατφόρμα ακολουθεί με μόλις 23%. Πρόκειται για το κόμμα του οποίου για χρόνια ηγούνταν ο Ντόναλντ Τουσκ, σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αν επιβεβαιωθούν τα exit poll θα είναι η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας μετά το 1989, και μάλιστα και πάλι με γυναίκα πρωθυπουργό, την σχετικά άγνωστη Μπεάτα Σίντλο που θα διαδεχτεί την Εύα Κόπατς. Θα είναι επίσης και η πρώτη φορά που σοσιαλιστικά κόμματα θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που είναι ισχυρό στην επαρχία, υποσχέθηκε πολιτικές ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων που βλέπουν ότι λίγο ευνοούνται από την καλή κατάσταση της οικονομίας της χώρας. «Δεν θα κλωτσήσουμε όσους έχουν πέσει κάτω», είπε ο Κατσίνσκι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Είναι κατά της ένταξης στην ευρωζώνη, υπέρ μιας στενότερης σχέσης με το ΝΑΤΟ σαν ανάχωμα στη ρωσική πολιτική και υπέρ των ρωμαιοκαθολικών αξιών—η χώρα εξάλλου είναι από τα προπύργια του καθολικισμού.

Ο Κατσίνσκι (δίδυμος αδελφός του πρώην προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, που σκοτώθηκε το 2010) είχε δείξει στο παρελθόν σκληρή γραμμή έναντι των πολιτικών αντιπάλων του, ακόμα και ρατσιστικές θέσεις, μιλώντας για μετανάστες που μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες.

Οι ψηφοφόροι αισθάνονται ακόμα απογοητευμένοι από την οκταετή θητεία της Αστικής Πλατφόρμας, όπως και από τα σκάνδαλα και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, αναφέρει η ανάλυση του BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...