205
Το αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ με την κεφαλή του Αστερίξ που απευθύνεται σε συλλέκτες | Monnaie de Paris

Ο Αστερίξ έγινε 60 ετών και μπήκε σε συλλεκτικό δίευρω

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00
Το αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ με την κεφαλή του Αστερίξ που απευθύνεται σε συλλέκτες
|Monnaie de Paris

Ο Αστερίξ έγινε 60 ετών και μπήκε σε συλλεκτικό δίευρω

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2019, 07:00

Όταν ο Αστερίξ μαζί με τον κολλητό του, τον Οβελίξ, εμφανίζονταν για πρώτη τους φορά τον Οκτώβριο του 1959 στο κόμικ Astérix le Gaulois, των Γκοσινί και Ουντερζό, σίγουρα κανείς δεν φανταζόταν πως εξήντα χρόνια μετά θα έβλεπαν το γαλατικό τους πρόσωπο πάνω στα γαλλικά δίευρω.

Για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από την παρθενική εμφάνιση των δυο Γαλατών που θα γίνονταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξαγώγιμα πολιτιστικά προϊόντα της μεταπολεμικής Γαλλίας, το γαλλικό κράτος κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό νόμισμα ονομαστικής αξίας δύο ευρώ.

Η Monnaie de Paris, το κρατικό ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την «κοπή» των γαλλικών νομισμάτων, τιμά εμπράκτως τον εξηντάχρονο Αστερίξ με ένα δίευρο το οποίο όμως δεν θα φτάσει ποτέ στην αγορά για τις καθημερινές συναλλαγές καθώς η έκδοσή του απευθύνεται σε συλλέκτες.

Κάθε δίευρο κοστίζει γύρω στα 20 ευρώ.

Το δημοφιλές κόμικ ακολουθεί τα κατορθώματα των ανυπότακτων Γαλατών που αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή, με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου που φτιάχνει ο σεβάσμιος Δρυίδης τους, ο Πανοραμίξ.

Έχουν γραφτεί συνολικά 36 βιβλία με τις περιπέτειες του γαλατικού χωριού απέναντι στον Καίσαρα και τους Ρωμαίους εκατόνταρχους που επιβουλεύονταν την ανεξαρτησία του.

Η σειρά είναι μεταφρασμένη σε πάνω από 100 γλώσσες, ανάμεσα τους και στα ελληνικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News