745
| CreativeProtagon

Ο Αρσέν Λουπέν, ο ληστής με το πατίνι και ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 22:15
|CreativeProtagon

Ο Αρσέν Λουπέν, ο ληστής με το πατίνι και ο Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 22:15

Η ληστεία της περασμένης Τρίτης στο παρισινό κοσμηματοπωλείο Chaumet, που βρίσκεται στο περίφημο Χρυσό Τρίγωνο –Triangle d’ Or– της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, είναι η πρώτη στην ιστορία κατά την οποία ο δράστης χρησιμοποίησε ως μέσο διαφυγής ένα ηλεκτρικό πατίνι.  

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Στέφανο Μοντεφιόρι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Παρίσι, επικαλείται τον Αρσέν Λουπέν, όχι τον σύγχρονο, του Netflix, αλλά τον παλιό, της Μπελ Επόκ. Σε αντίθεση με τον αριστοκράτη λωποδύτη ο οποίος μετακινούνταν με αστραφτερές λιμουζίνες μάρκας Avions Voisin, τα μέσα μεταφοράς που επέλεξαν οι πιο τολμηροί από τους διαδόχους του, σίγουρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά.

Ο άνδρας με το καπέλο Μπορσαλίνο, που το 2009 λήστεψε κοσμήματα αξίας 6,8 εκατομμυρίων ευρώ από κατάστημα του οίκου Chopard, έφθασε και αναχώρησε από τον τόπο του εγκλήματος με τα πόδια. Πιο νευρικοί και επιθετικοί, οι δύο άνδρες που εισήλθαν, φορώντας κουκούλες και κραδαίνοντας καραμπίνες, στο πολυτελές πολυκατάστημα Colette το 2014 και άρπαξαν ρολόγια αξίας 600.000 ευρώ, διέφυγαν με ένα σκούτερ. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που την επόμενη χρονιά λήστεψαν κοσμήματα συνολικής αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ από το κοσμηματοπωλείο Casty στις 4 και 50 τα ξημερώματα, χρησιμοποίησαν ένα τζιπ για να σπάσουν τις βιτρίνες του καταστήματος και ένα άλλο για να διαφύγουν.

Oχημα της αστυνομίας έξω από το κοσμηματοπωλείο Chaumet που έγινε στόχος του «ληστή με το πατίνι» | REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Σήμερα, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Mobilité douce», της ήπιας κινητικότητας που είναι της μόδας στη Γαλλία, ολοένα περισσότεροι επιλέγουν να μετακινούνται, εάν όχι με τα πόδια, με ποδήλατα, τροχοπέδιλα, σκέιτμπορντ και ηλεκτρικά πατίνια, και μεταξύ αυτών φαίνεται πως συγκαταλέγονται πλέον και οι ληστές. «Το ηλεκτρικό πατίνι είναι γρήγορο και η χρήση του ιδιαίτερα διαδεδομένη: ιδανικό μέσο για να μη χτυπάει στο μάτι», αναφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος. 

Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν έναν άνδρα γύρω στα πενήντα, με γκρι κοστούμι, να φτάνει μπροστά στο κοσμηματοπωλείο, οδηγώντας ένα ηλεκτρικό πατίνι της εταιρείας Tier, μιας εκ των τριών (οι άλλες δύο είναι η Lime και η Dott) που διαχειρίζονται τα πάμπολλα πατίνια που κυκλοφορούν πλέον στην Πόλη του Φωτός.

Εισήλθε ψύχραιμος στο κατάστημα και σημαδεύοντας με το όπλο του τους υπαλλήλους, τους ανάγκασε να του δώσουν κοσμήματα αξίας σχεδόν τριών εκατομμυρίων ευρώ, εξήλθε σαν κύριος, καβάλησε το πατίνι του κι έφυγε, κρατώντας μία λευκή τσάντα με τα κλοπιμαία. Τα 20 χιλιόμετρα την ώρα σίγουρα δεν είναι πολλά, αλλά επαρκούν για την αποφυγή των μποτιλιαρισμάτων. 

Στο να διαφύγει δίχως να γίνει αντιληπτός ο ληστής με το ηλεκτρικό πατίνι συνέβαλε, ακούσια φυσικά, και ένας διάσημος σκληρός της μικρής και της μεγάλης οθόνης, ο μυώδης και ρωμαλέος, παρά τα 61+ χρόνια του, Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ. Κάνοντας λόγο για «ειρωνεία της τύχης» η βρετανική Telegraph αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως ο βέλγος ηθοποιός και πρώην πρωταθλητής πολεμικών τεχνών είχε μεταβεί στο Παρίσι για την παρουσίαση μιας νέας ταινίας του Netflix, με τον ίδιο πρωταγωνιστή (The Last Mercenary, διαθέσιμη στη δημοφιλή πλατφόρμα από την Παρασκευή) στο πλαίσιο της οποίας λαμβάνει χώρα μία καταδίωξη με ηλεκτρικά πατίνια, σε μία περιοχή όχι μακριά από το κοσμηματοπωλείο που λήστεψε ο σύγχρονος Λουπέν με το πατίνι. 

Η Ζαν Ντ’ Οτεσέρ, η δήμαρχος του αριστοκρατικού 8th διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο του οίκου Chaumet, χαρακτήρισε τη ληστεία «εντυπωσιακή, τολμηρή, άνευ προηγουμένου και θλιβερή». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Le Parisien, ένας αστυνομικός έκανε λόγο για «μνημειώδη» κλοπή. 

Οι πελάτες ενός καφέ κοντά στο κοσμηματοπωλείο ανέφεραν στην παρισινή εφημερίδα ότι δεν παρατήρησαν κάτι ασυνήθιστο. Ωστόσο, φέρεται ότι οι περισσότεροι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στον διάσημο καρατέκα του Χόλιγουντ που επισκεπτόταν ένα παρακείμενο κατάστημα οπτικών. Το γεγονός ώθησε κάποιους να αρχίσουν να εικάζουν ότι ο ληστής με το πατίνι είχε καταστρώσει ένα «μακιαβελικό σχέδιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Telegraph, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των περαστικών μέσω της εμφάνισης ενός σωσία του Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ. Μιλώντας, όμως, στη λονδρέζικη εφημερίδα ο μάνατζερ του ηθοποιού στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στην περιοχή την ώρα της ληστείας.

Ωστόσο ο ληστής με το ηλεκτρικό πατίνι συνελήφθη από την αστυνομία την επομένη, μαζί με έναν συνεργό του και τα περισσότερα από τα πλούσια λάφυρά τους, σε έναν σταθμό αυτοκινήτων κοντά στο Μετς. Επέβαιναν σε ένα λεωφορείο με προορισμό τη Σερβία. 

Από τη ληστεία ενδέχεται να προκύψει και κάτι καλό, να καταστούν και για τα ηλεκτρικά πατίνια οι πινακίδες κυκλοφορίας υποχρεωτικές, όπως ήδη ζητούν πάρα πολλοί στο Παρίσι, έχοντας κατά νου όχι τόσο τους επίδοξους ληστές κοσμηματοπωλείων, αλλά τους κακούς και ασυνείδητους οδηγούς πατινιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...