344
Η Sciences Po στο Παρίσι |

Σκάνδαλο στη σχολή της γαλλικής ελίτ: Αγνοήθηκαν δεκάδες καταγγελίες για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 14:55
Η Sciences Po στο Παρίσι
|

Σκάνδαλο στη σχολή της γαλλικής ελίτ: Αγνοήθηκαν δεκάδες καταγγελίες για βιασμό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 14:55

Βουτηγμένο στα σκάνδαλα βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης είναι το ανώτατο ινστιτούτο της ελίτ της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών Sciences Pο, με έδρα το Παρίσι, από όπου έχει αποφοιτήσει και ο Εμανουέλ Μακρόν, κατηγορείται ότι αγνόησε δεκάδες καταγγελίες φοιτητών για σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση, την οποία παρήγγειλε το υπουργείο Παιδείας.

Οπως αναφέρουν οι Times, οι επιθεωρητές βρήκαν ότι μόνο 38 από τις 69 καταγγελίες φοιτητών, που έγιναν στη διοίκηση της σχολής τα δύο τελευταία χρόνια, μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Οι υπόλοιπες αγνοήθηκαν. Πειθαρχικές διαδικασίες κινήθηκαν για μόλις 14 από αυτές.

Οι επιθεωρητές πρόσθεσαν ότι τα περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών στη σχολή του Παρισιού και στα εννέα περιφερειακά παραρτήματά της, πρέπει να είναι πολύ περισσότερα, καθώς βρήκαν ότι στο ίδρυμα επικρατεί «ο νόμος της σιωπής» και πολλοί φοβούνται να προχωρήσουν σε καταγγελία.

«Ο ελιτισμός του ιδρύματος ευνοεί την απραξία», αναφέρεται στην έκθεση, ενώ το προσωπικό διστάζει να καταγγείλει τους αυριανούς ηγέτες της Γαλλίας.

Μεταξύ των αποφοίτων του συγκαταλέγονται πέντε από τους οκτώ προέδρους της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, το προσωπικό της σχολής έκανε ελάχιστα πράγματα για να βοηθήσει θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει καταγγελίες.

Στο ινστιτούτο είναι συχνό φαινόμενο τα επικίνδυνα για την υγεία τους καψώνια στους φοιτητές, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σε ένα από αυτά, οι παλιότεροι απαιτούν από τους πρωτοετείς να αποκαλύψουν αν είναι παρθένοι.

Σε μία άλλη εκδήλωση, οι φοιτητές συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει σεξ με περισσότερες φοιτήτριες από όλα τα κολλέγια. Στη διάρκεια αυτού του «τουρνουά», οι φοιτητές συχνά παρενοχλούν σεξουαλικά τις φοιτήτριες.

Η έρευνα έγινε αφού ξέσπασε το σκάνδαλο με τον πολιτειολόγο και καθηγητή της σχολής Ολιβιέ Ντιαμέλ, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι βίαζε τον θετό του γιο από την ηλικία των 13 ετών, τη δεκαετία του ’80. Ο Φρεντερίκ Μιόν, διευθυντής της σχολής, παραδέχθηκε ότι είχε ενημερωθεί για το σκάνδαλο από το 2018, αλλά δεν έκανε τίποτα για να διώξει τον Ντιαμέλ, κάτι που εξόργισε συναδέλφους του και φοιτήτριες στη σχολή και αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...