309
Ο Λάσετ γελάει την ώρα που ο (μη εικονιζόμενος) πρόεδρος της Γερμανίας εκφράζει την οδύνη του για τα θύματα... | Marius Becker/Pool/File Photo

Γερμανία: O Λάσετ πληρώνει τα χάχανά του – Τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 09:15
Ο Λάσετ γελάει την ώρα που ο (μη εικονιζόμενος) πρόεδρος της Γερμανίας εκφράζει την οδύνη του για τα θύματα...
|Marius Becker/Pool/File Photo

Γερμανία: O Λάσετ πληρώνει τα χάχανά του – Τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουλίου 2021, 09:15

Οσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος. Ο Αρμιν Λάσετ, υποψήφιος του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατώ/Χριστιανοκοινωνιστών στις προσεχείς εθνικές εκλογές της Γερμανίας ήταν το μεγάλο φαβορί για την καγκελαρία. Ωσπου η κάμερα τον έπιασε να γελάει την ώρα που ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφραζε τη θλίψη και την οδύνη του για τα θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη δυτική Γερμανία.

Και τώρα ο Λάσετ υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις ακόμα και ως τρίτος!

Οπως έδειξε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL/ntv, στην (υποθετική) ερώτηση για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, βρέθηκε να υποχωρεί έξι ολόκληρες μονάδες και έπεσε για πρώτη φορά στην τρίτη θέση με 17%, πίσω δηλαδή από την υποψήφια των Πρασίνων, την Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συγκεντρώνει την προτίμηση του 19% των ερωτηθέντων αλλά και από τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων δεν επέλεξε κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Forsa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, ο Λάσετ χαρακτηρίστηκε «συμπαθής» μόλις από το 17% των ερωτηθέντων, ενώ ανάλογη κρίση για την Μπέρμποκ και τον Σολτς εκφράζει το 33%. «Ικανό και αποφασιστικό» τον έκρινε μόνο το 13%, έναντι 29% για τον Σολτς και 27% για την Μπέρμποκ.

Παραδόξως, η μόνη κατηγορία στην οποία ο Αρμιν Λάσετ κερδίζει τους αντιπάλους του είναι αυτή του «πολιτικού που βρίσκεται κοντά στους πολίτες»: συγκεντρώνει 31%, ενώ ο υποψήφιος του SPD το 23% και η υποψήφια των Πρασίνων το 22%.

Ενδεικτικό πάντως του πόσο επηρέασαν τους Γερμανούς οι πρόσφατες καταστροφές είναι το γεγονός ότι στην ιεράρχηση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, η κακοκαιρία βρίσκεται για πρώτη φορά στην κορυφή, ενώ η πανδημία πέφτει στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2020. Ακολουθούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές και το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...