456
Τσιόδρας και Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας. Το πώς θα κάνουμε -αν κάνουμε- Χριστούγεννα είναι ένα ζήτημα... | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Aγιος Βασίλης θα έρθει με… light καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 09:29
Τσιόδρας και Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης εβδομάδας. Το πώς θα κάνουμε -αν κάνουμε- Χριστούγεννα είναι ένα ζήτημα...
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Aγιος Βασίλης θα έρθει με… light καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 09:29

Μπορεί το νέο lockdown να μετρά μόλις 48 ώρες και οι πολίτες ακόμα να ψάχνουν τα πατήματά τους με βάση τα SMS και τα έγγραφα που πρέπει να χρησιμοποιούν, όμως ήδη τα σενάρια για τη χρονική διάρκεια της νέας καραντίνας και τον τρόπο άρσης των περιορισμών έχουν ξεκινήσει. Μένει, άλλωστε, να φανεί πόσο αυτή θα κρατήσει, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι οι τρεις εβδομάδες είναι ικανό διάστημα για να ανασχεθεί η διασπορά της πανδημίας και να μειωθούν τα κρούσματα, είναι, όμως, δύσκολο τα νούμερα να πέσουν τόσο απότομα, όταν η χώρα φλερτάρει την εβδομάδα που έρχεται με την υπέρβαση του ρεκόρ των 3.000 κρουσμάτων.

Hδη στην κυβέρνηση ετοιμάζουν ένα σχέδιο μετάβασης στη νέα καθημερινότητα, με την άρση των τρεχόντων περιορισμών. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι από τα πρώτα που θα ανοίξουν, όποτε και αν ληφθεί η απόφαση επανεκκίνησης, θα είναι τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή μεταδοτικότητα στις τάξεις που παραμένουν σε καλό επίπεδο. Επόμενο βήμα θα είναι το λιανεμπόριο, αλλά «παίζεται» το πώς. Για παράδειγμα, αν οι περιορισμοί λήξουν σχετικά νωρίς, θα μπορούσε να γίνει ένα κλιμακωτό άνοιγμα, πρώτα με τα μικρότερα πολυκαταστήματα και στη συνέχεια με τα πολυκαταστήματα που αποτελούν εστία συγκέντρωσης πολιτών. Όμως, δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει «πακέτο».

Η εστίαση αποτελεί ξεχωριστή ενότητα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ισχυρή επιφύλαξη για την εστίαση, ενώ μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων θέτουν συνολικό ζήτημα για τον κλάδο, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο συνωστισμός και, συνακόλουθα, η μετάδοση του ιού. Ισχυρό αντεπιχείρημα, βεβαίως, είναι η δυνατότητα πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων να αντέξουν σε ένα παρατεταμένο λουκέτο, χωρίς, ουσιαστικά, τζίρο. Αναζητείται, συνεπώς, η χρυσή τομή, προκειμένου τα Χριστούγεννα είναι όσο πιο «κανονικά» γίνεται, αν και αυτή τη στιγμή η εξίσωση φαντάζει πολύ δύσκολη.

Κομμένη θα είναι, σε κάθε περίπτωση, η νυχτερινή διασκέδαση. Πριν από μερικές μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «νυχτερινές διασκεδάσεις, χορούς και τραγούδια» που αποτελούν εστία υπερμετάδοσης και διασποράς. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι μετά το πέρας της εργασίας και το κλείσιμο των καταστημάτων του λιανεμπορίου δεν θα υπάρχει ουσιαστικός λόγος μετακίνησης, είναι σαφές ότι το SMS θα διαδεχθεί αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες. Μένει, δε, να φανεί αν ο περιορισμός στις μετακινήσεις θα αφορά και αυτές από νομό σε νομό, προκειμένου να αποτραπεί η γεωγραφική διασπορά του ιού από όσους θελήσουν να κάνουν… χριστουγεννιάτικες εκδρομές.

Oλα τα ανωτέρω, βεβαίως, αποτελούν σενάρια επί χάρτου και συζητήσεις. Αρμόδιοι υπουργοί προειδοποιούν στον αντίποδα ότι ένα παρατεταμένο λουκέτο στην αγορά θα είναι καταστροφικό. Από την άλλη, όλο και περισσότεροι συζητούν το σενάριο του «ακορντεόν», δηλαδή ένα «άνοιξε-κλείσε» της κοινωνίας ξανά μετά τα Χριστούγεννα και ως την επαρκή διανομή του εμβολίου. Το μόνο σίγουρο σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας είναι ότι τα Χριστούγεννα θα είναι… αγνώριστα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...