975
Ο Τσάβι Σίμονς ποζάρει με την φανέλα της Παρί | facebook

Ο 16χρονος – «φαινόμενο» που ξεμυάλισε η Παρί

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουλίου 2019, 18:00
Ο Τσάβι Σίμονς ποζάρει με την φανέλα της Παρί
|facebook

Ο 16χρονος – «φαινόμενο» που ξεμυάλισε η Παρί

Sportscaster Sportscaster 29 Ιουλίου 2019, 18:00

Το τεράστιο τζιπ με τα φιμέ τζάμια σταμάτησε μπροστά στα γραφεία της Παρί Σεν Ζερμέν, στο Παρίσι. Πρώτος πετάχτηκε έξω -από τη θέση του συνοδηγού- ο διάσημος ατζέντης, Μίνο Ραϊόλα. Ανοιξε βιαστικά την πίσω πόρτα για να κατέβει από το αυτοκίνητο ένας πιτσιρικάς. Κοντούλης, λεπτοκαμωμένος, με μακρύ ξανθό μαλλί σε στιλ Κάρλος Βαλντεράμα. Θα μπορούσε να είναι γιος του 52χρονου μάνατζερ, όμως ήταν ο νεαρότερος πελάτης του: ο 16χρονος Τσάβι Σίμονς.

Ο μικρός Ολλανδός μαθήτευσε στη «Μασία» -τη φημισμένη ποδοσφαιρική ακαδημία της Μπαρτσελόνα- από τα επτά του χρόνια. Τον είχε πάει εκεί ο πατέρας του, παλιός ποδοσφαιριστής και λάτρης του Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος μάλιστα τον βάπτισε «Τσάβι» επειδή θαύμαζε (και) τον Τσάβι Ερνάντεθ. Τον θρυλικό μέσο που έλαμψε στον καταλανικό σύλλογο (1998-2015) και ήταν 23 ετών όταν γεννήθηκε ο υιός Σίμονς (2003). Κι όμως, έπειτα από εννέα χρόνια στη Βαρκελώνη, το παιδί πήγαινε να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Παρί. Ποτέ στο παρελθόν η «Μασία» δεν είχε δει ένα ποδοσφαιρικό της δημιούργημα να της γυρνά την πλάτη.

Ο Σίμονς σε πολύ μικρή ηλικία με την φανέλα της Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε, όσο μπορούσε, να κρατήσει κοντά της τον 16χρονο, που θεωρείται σπάνιο ταλέντο. Του πρόσφερε συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ, και την προοπτική να παίξει δίπλα στον Μέσι σε ένα δυο χρόνια. Αλλά εκείνος και ο πατέρας του, ήταν ανένδοτοι. Η Παρί τους είχε κάνει μια πρόταση που δεν μπορούσαν να αρνηθούν: τριετές συμβόλαιο, με 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αδιανόητο ποσό για ένα 16χρονο ταλέντο.

Για τους μαθητές της «Μασία», ηλικίας 12-18 ετών, προβλέπονταν, μέχρι προσφάτως, αμοιβές έως 18.000 τη σεζόν. Σύμφωνα με τη Marca, η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να αυξήσει τους μισθούς τους κατά 160% έπειτα από ένα μεγάλο κύμα αποχωρήσεων, που την προβλημάτισε. Αρκετοί από τους νεαρούς παίκτες της, πλήρωναν τη ρήτρα εξαγοράς που είχαν στα συμβόλαιά τους κι έφευγαν σε άλλους συλλόγους, που τους έδιναν πολλαπλάσια χρήματα. Για τον Τσάβι Σίμονς, η οικονομική υπέρβαση ήταν πρωτοφανής. Διότι ο μικρός είναι, πράγματι, ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι. Ενας φοβερός μπαλαδόρος, με εξαιρετική πάσα και ηγετικά χαρακτηριστικά. Ενα κράμα Τσάβι και Μέσι στα 16 τους. Αλλά, δεν μπορούσε να δώσει περισσότερα, αδικώντας τόσο κατάφορα τα υπόλοιπα «αστεράκια» της. Αλλωστε, ο μικρός δεν έφυγε μόνο για τα λεφτά.

Υπήρχε κι άλλος λόγος, ίσως σημαντικότερος. Πριν από λίγο καιρό έχασε τη θέση του στη βασική ενδεκάδα της εφηβικής ομάδας, επειδή δεν ακολουθούσε πιστά τις εντολές του προπονητή του. Στη «Μασία», η πειθαρχία είναι πιο σημαντική και από το ταλέντο. Οπως και η αρμονική συνεργασία των παικτών. Τον άφησαν έξω, λοιπόν, για να σκεφτεί τα λάθη του και να καταλάβει πως πρέπει να δουλέψει περισσότερο. Για το καλό του. Τα παιδιά, όμως, δεν το βλέπουν έτσι.

Ο Τσάβι Ερνάντεθ είχε αποκαλύψει, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, πως όταν ήταν μαθητής του Γκουαρντιόλα στη Β’ ομάδα της Μπαρτσελόνα, είχε σκεφτεί να αποχωρήσει, καθώς δεν άντεχε την πίεση -του ζητούσαν να τα κάνει όλα τέλεια- και τις υψηλές προσδοκίες, που ο σύλλογος είχε επενδύσει σε αυτόν. Τελικώς έμεινε, και δεν το μετάνιωσε. Αλλά ο Τσάβι Σίμονς, μπήκε στον πειρασμό να ακολουθήσει το δρόμο της ελάσσονος προσπάθειας. Γιατί πίστεψε ότι «έφτασε». Και επειδή ο Ραϊόλα… του φούσκωσε τα μυαλά.

Ο μικρός έγινε διάσημος προτού, καν, γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Διαδίκτυο τον Δεκέμβριο του 2015, και τον επόμενο Ιούλιο είχε, ήδη, ξεπεράσει τους 300.000 followers. Σήμερα αριθμούν περί τους 1.700.000, ενώ το Twitter του είναι τρίγλωσσο. Η Nike τον πληρώνει από τα 14 του για να διαφημίζει τα προϊόντα της στο Instagram (οι ακόλουθοί του είχαν, ήδη, ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο) και, όπως αποκάλυψε η Marca με τη βοήθεια ειδικών στα social media, τους λογαριασμούς του τους διαχειρίζονται επαγγελματίες. Μέχρι και οι φωτογραφίες, που ανεβάζει, έχουν υποστεί επεξεργασία από γραφίστες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν από δύο χρόνια τον προσέγγισε ο δαιμόνιος ιταλός ατζέντης, ο οποίος… μύρισε κέρδος.

Ο Ραϊόλα έπεισε ακόμη και τον πατέρα Σίμονς, που κάποτε πίστευε πως μόνον η ακαδημία της Μπαρτσελόνα μπορούσε να ανεβάσει τον γιο του στην κορυφή, ότι στη Βαρκελώνη το παιδί δεν παίρνει όσα αξίζει. Του παρουσίασε προτάσεις από την Τσέλσι, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Παρί, και στο τέλος επέλεξαν τον γαλλικό σύλλογο. Την προσεχή σεζόν ο πιτσιρικάς, ο οποίος διαμένει σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Παρίσι και κάνει τις πρώτες του προπονήσεις με τη νέα του ομάδα, θα παίζει στην Παρί U-19, χωρίς να φοβάται ότι ο προπονητής του μπορεί να τον αφήσει εκτός ενδεκάδας. Του το εγγυάται, στο συμβόλαιο που υπέγραψαν, ο πρόεδρος της Παρί αυτοπροσώπως!

Δεν είναι απίθανο, ο 16χρονος να χάσει το δρόμο του. Με τον ίδιο τρόπο -και στον ίδιο σύλλογο- που τον έχασε ο Νεϊμάρ, ο οποίος είναι και 11 χρόνια μεγαλύτερος. Αλλά, ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να τον προστατεύσει από τις κακοτοπιές, ο πατέρας του, πίστεψε τον Ραϊόλα: ότι υπάρχει πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να καμαρώσει το παιδί του σούπερ-σταρ των γηπέδων.

Η Παρί δεν παράγει ποδοσφαιριστές. Μόνον αγοράζει (και πουλάει). Αλλά, η αλήθεια είναι ότι «κάτι τρέχει» τελευταία και με τη «Μασία». Το 2009 η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το τρόπαιο του Champions League με οκτώ παίκτες που προέρχονταν από τα «σπλάχνα» της. Το 2010 έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ακαδημία από την οποία προέρχονταν και οι τρεις φιναλίστ της «Χρυσής Μπάλας» (ο Μέσι, ο Τσάβι και ο Ινιέστα). Ξαφνικά, όμως, έπαψε να βγάζει παίκτες πρώτης γραμμής. Τον Απρίλιο του 2018, στο ματς με τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος», για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια στην αρχική ενδεκάδα της Μπαρτσελόνα δεν υπήρχε ούτε ένας προερχόμενος από τη «Μασία». Ενώ έξι χρόνια πριν, στη 13η αγωνιστική της σεζόν 2012-2013, κάποια στιγμή και οι 11 παίκτες της «Μπάρτσα» ήταν απόφοιτοι της περίφημης σχολής της.

Η «Μασία» έχει πάψει να είναι ελκυστική, γι’ αυτό και οι υποσχέσεις του (κάθε) Ραϊόλα μπορεί να ξεμυαλίσουν τα μεγαλύτερα ταλέντα της. Οπως τον Τσάβι Σίμονς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...