856
Οι 18 γυναίκες που έχουν κερδίσει Νομπέλ Ιατρικής, Φυσικής και Χημείας, σε πείσμα ενός ανδροκρατούμενου επιστημονικού κόσμου. Τα ονόματά τους στο τέλος του άρθρου, αρχίζοντας από την επάνω σειρά και από αριστερά προς τα δεξιά | Wikipedia/CreativeProtagon

Νομπέλ γένους θηλυκού, σε πείσμα των σεξιστών

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2018, 17:42
Οι 18 γυναίκες που έχουν κερδίσει Νομπέλ Ιατρικής, Φυσικής και Χημείας, σε πείσμα ενός ανδροκρατούμενου επιστημονικού κόσμου. Τα ονόματά τους στο τέλος του άρθρου, αρχίζοντας από την επάνω σειρά και από αριστερά προς τα δεξιά
|Wikipedia/CreativeProtagon

Νομπέλ γένους θηλυκού, σε πείσμα των σεξιστών

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2018, 17:42

Και τα βραβεία Νομπέλ στην εποχή του #MeToo; Το Cern ανέστειλε τελικά τη συνεργασία του με τον ιταλό επιστήμονα Αλεσάντρο Στρούμια, ο οποίος έκανε σεξιστικά σχόλια σχετικά με το «γένος της Φυσικής», καθώς υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επιστήμη είναι θέμα των ανδρών και κατηγόρησε τις γυναίκες ότι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις, εκμεταλλευόμενες την «εκβιαστική συζήτηση» περί ισότητας των δύο φύλων.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Ερευνας (Cern) διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Γενεύη με τίτλο «Η θεωρία των υψηλών ενεργειών και το γένος», όπου είχε προσκληθεί ο Αλεσάντρο Στρούμια, διακεκριμμένος ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο σεμινάριο τον κατηγόρησαν έξαλλες, με αναρτήσεις τους στα social media, ότι οι απόψεις του είναι άκρως σεξιστικές. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, o Στρούμια άφησε να εννοηθεί, με τη βοήθεια πολύπλοκων γραφημάτων και εξισώσεων, ότι οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις στον τομέα της Φυσικής.

Υποστήριξε επίσης, ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των γυναικών στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη Φυσική δεν σχετίζεται με τα προσόντα τους, αλλά με την κλιμάκωση του διαλόγου για θέματα γένους και ισότητας. Στην παρουσίασή του, γράφει: «Η Φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες».

Η αντίδραση του Cern

Η απάντηση του Cern, ήρθε από τα χείλη μίας γυναίκας, καθώς επικεφαλής του σημαντικού Οργανισμού, είναι η 57χρονη Φαμπιόλα Τζανότι. Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Cern, η Τζανότι  αναφέρει ότι «κρίνεται ιδιαιτέρως σοκαριστική η παρουσίαση που έκανε ο επιστήμονας». Το ερευνητικό κέντρο διευκρινίζει επίσης ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της παρουσίασης πριν από το σεμινάριο και επισημαίνει ότι αποφάσισε να την αποσύρει από το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης «σε συμφωνία με τον κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου οι προσωπικές επιθέσεις και προσβολές δεν είναι ανεκτές».

Σε ένα δεύτερο δελτίου Τύπου, το Cern ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει, με άμεση ισχύ, κάθε δραστηριότητα του επιστήμονα στο Cern, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας».  Ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι η παρουσίαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν μία από τις 38 ομιλίες στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διεξήχθη το διάστημα 26ης-28ης Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ωστόσο «υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να επισκιάσει τα υπόλοιπα σημαντικά πορίσματα που αναπτύχθηκαν εκεί».

Η επικεφαλής του CERN, Φαμπιόλα Τζανότι (Fabiola Gianotti/Facebook)

Η σιδηρά κυρία του Cern, φυσικός και η ίδια, άρα άμεσα προσβεβλημένη από τα σεξιστικά σχόλια του συναδέλφου της, έδωσε συνέντευξη στην Corriere della Sera, τονίζοντας ότι δυστυχώς, ο δρόμος προς την ισότητα παραμένει μακρύς. «Στο Cern προωθούμε τη διαφορετικότητα. Στο φύλο, στην εθνικότητα, στην κουλτούρα. Η διαφορετικότητα είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό για την ανθρωπότητα-η ομοιομορφία είναι στείρα. Μας ενδιαφέρει λοιπόν, να δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Οι γυναίκες, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία, πολύ δύσκολα φτάνουν σε διευθυντικές και λοιπές θέσης επιρροής» είπε χαρακτηριστικά.

Συμβουλεύοντας τις γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους: «Κάθε γυναίκα οφείλει να είναι αποφασισμένη και πιστή στον στόχο της. Και όλες μαζί οφείλουμε να δίνουμε το σωστό παράδειγμα στις νεότερες γενιές».

Οσο για τις απόψεις του Αλεσάντρο Στρούμια, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Χωρίς αμφιβολία, όταν ακούς τέτοιες θέσεις, ξέρεις μέσα σου ότι ο δρόμος προς την ισότητα των δύο φύλων είναι ακόμη πολύ μακρύς. Ο βασικότερος λόγος που ο κ. Στρούμια τέθηκε εκτός CERN, έχει περισσότερο να κάνει με το γεγονός ότι επιτέθηκε λεκτικά σε δύο συναδέλφους του, οι οποίες αντέδρασαν στο άκουσμα των όσων έλεγε περί του σωστού γένους της Φυσικής.

Το άγαλμα της Μαρί Κιουρί, της πρώτης γυναίκας που κέρδισε Νομπέλ, (το 1903 Φυσικής και το 1911 Χημείας), λάμπει κάτω από τον ήλιο της γενέτειράς της, Πολωνίας (shutterstock)

Η σημερινή λοιπόν είδηση της βράβευσης με Νομπέλ Φυσικής μίας γυναίκας, ήρθε ως η καλύτερη και η πιο αποστομωτική απάντηση στο σεξιστικό παραλήρημα του Στρούμια.

Το έργο τριών επιστημόνων – μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα – πάνω στα λέιζερ και τις εφαρμογές τους βράβευσε η Σουηδική Ακαδημία με το Νομπέλ Φυσικής για το 2018. Το βραβείο μοιράζονται ο Αρθουρ Ασκιν, ο Ζεράρ Μουρού και η Ντόνα Στρίκλαντ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει Νομπέλ Φυσικής εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Η προηγούμενη ήταν η Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ 1963.

Και φυσικά, τον δρόμο για τα γένους θηλυκού επιτεύγματα άνοιξε το 1903 η Μαρί Κιουρί με Νομπέλ Φυσικής, ενώ η ίδια κέρδισε και το Νομπέλ Χημείας το 1911.

Ολες οι γυναίκες που κέρδισαν Νομπέλ Φυσικής, Χημείας και Ιατρικής
Και οι 18 είναι υπέροχες!
  1. Μαρί Κιουρί: Νομπέλ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911
  2. Ιρέν Ζολιό-Κιουρί (κόρη της Μαρί): Νομπέλ Χημείας το 1935
  3. Γκέρτι Κόρι: Νομπέλ Ιατρικής το 1947
  4. Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ: Νομπέλ Φυσικής το 1963
  5. Ντόροθι Κρόουφουτ-Χότζκιν: Νομπέλ Χημείας το 1964
  6. Ρόζαλιν Γιάλοου: Νομπέλ Ιατρικής το 1977
  7. Μπάρμπαρα ΜακΚλίντοκ: Νομπέλ Ιατρικής το 1983
  8. Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι: Νομπέλ Ιατρικής το 1986
  9. Γερτρούδη Μπελ Ελιον: Νομπέλ Ιατρικής το 1988
  10. Κριστιάν Νισλάιν-Βόλχαρτ: Νομπέλ Ιατρικής το 1995
  11. Λίντα Μπ. Μπακ: Νομπέλ Ιατρικής το 2004
  12. Φρανσουάζ Μπαρέ Σινουσί: Νομπέλ Ιατρικής το 2008
  13. Αντα Γιονάτ: Νομπέλ Χημείας το 2009
  14. Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν: Νομπέλ Ιατρικής το 2009
  15. Κάρολ Γκρέιντερ: Νομπέλ Ιατρικής το 2009
  16. Μέι-Μπριτ Μόζερ: Νομπέλ Ιατρικής το 2014
  17. Του ΓιουΓιού: Νομπέλ Ιατρικής το 2015
  18. Ντόνα Στρίκλαντ: Νομπέλ Φυσικής το 2018

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...