250
Στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατέβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ως θεατές και ως διαδηλωτές | REUTERS/Lucas Jackson

Νέα Υόρκη: Με μια τεράστια διαδήλωση, το Pride τίμησε το Stonewall

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 12:50
Στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατέβηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ως θεατές και ως διαδηλωτές
|REUTERS/Lucas Jackson

Νέα Υόρκη: Με μια τεράστια διαδήλωση, το Pride τίμησε το Stonewall

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2019, 12:50

Ισως η μεγαλύτερη παρέλαση υπερηφάνειας που έχει γίνει ποτέ σε όλο τον κόσμο ήταν αυτή που οργανώθηκε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη σε μια συμβολικά φορτισμένη στιγμή, στην 50ή επέτειο των ταραχών του Stonewall, ένα σημείο καμπής για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν την πορεία που είχε ως σύνθημα τον αγώνα για ισότητα σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι μόνο το φορτισμένο παρελθόν που κινητοποιεί την κοινότητα, αλλά και το δύσκολο παρόν με φόντο την άνοδο των ακραίων. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών ο Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική του, αυτή που ασκεί έναντι στους μετανάστες από το Μεξικό, όπως και αυτή που έμμεσα ενθαρρύνει κατά των αμβλώσεων.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο δημοκρατικός Μπιλ ντε Μπλάζιο, συμμετείχε και αυτός στην κινητοποίηση.

Η αστυνομία ανέμενε 150.000 διαδηλωτές και σχεδόν τρία εκατομμύρια θεατές για το World Pride, έναν φόρο τιμής στην 50η επέτειο της εξέγερσης του Stonewall.

Μπροστά σε αυτό το γκέι μπαρ του Γκρίνουιτς Βίλατζ επί έξι ημέρες από τις 28 Ιουνίου 1969 σημειώνονταν ταραχές μεταξύ αστυνομικών και οργισμένων ομοφυλοφίλων για την καταστολή που υφίστατο η κοινότητά τους.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 1970, οργανώθηκε το πρώτο Gay Pride στη Νέα Υόρκη, μια εκδήλωση που επρόκειτο να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Χθες στη Νέα Υόρκη, σημειώνει ο Monde, οργανώθηκε και μία αντιδιαδήλωση ενάντια στην εμπορευματοποίηση της κύριας εκδήλωσης. Το «Reclaim Pride» έγινε για την διατήρηση της «ριζοσπαστικής παράδοσης» του Pride, αν και είχε σαφώς μικρότερη συμμετοχή. Σημείο των καιρών και αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...