767
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το «σχέδιο 26η Ιουνίου» του Μητσοτάκη: Ποιους αλλάζει, ποιους αναβαθμίζει – Πώς θα κυβερνήσει

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 11:07
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το «σχέδιο 26η Ιουνίου» του Μητσοτάκη: Ποιους αλλάζει, ποιους αναβαθμίζει – Πώς θα κυβερνήσει

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2023, 11:07

Εχοντας αποδειχτεί, με βάση τις πρόσφατες εκλογές αλλά και τις δημοσκοπήσεις, ως το μόνο κόμμα που προσφέρει ένα σαφές κυβερνητικό μοντέλο και μια ξεκάθαρη εικόνα για τη διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα χρόνια, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταστρώσει ήδη τα σχέδιά τους ώστε η επανεκκίνηση —μετά το αναγκαστικό, λόγω απλής αναλογικής, διάλειμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά— να γίνει άμεσα, από την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αυτό το «σχέδιο της 26ης Ιουνίου» περιγράφεται σε ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», το οποίο αποκαλύπτει τις βασικές αλλαγές αλλά και τα πρόσωπα που ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης για τη νέα κυβέρνηση. Μια αλλαγή θα είναι η δημιουργία τριών «κύκλων» κυβερνητικού έργου (Οικονομία, Μεταρρυθμίσεις, Καθημερινότητα) με υπερυπουργούς να αναλαμβάνουν τους αντίστοιχους τομείς. Μάλιστα για αυτή τη μετεξέλιξη του «επιτελικού κράτους» είναι έτοιμα και τα Προεδρικά Διατάγματα, γεγονός που μαρτυρά την απόλυτη ετοιμότητα της ΝΔ και την πρόθεση να μη χαθεί άλλος χρόνος στη διακυβέρνηση της χώρας.

Αλλαγές προσώπων θα υπάρξουν και στα χαρτοφυλάκια: πχ ο Αδωνις Γεωργιάδης, δεύτερος σε σταυρούς στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, δύσκολα, τουλάχιστον με βάση το ρεπορτάζ του Αγγελου Κωβαίου, θα επανέλθει στο υπουργείο Ανάπτυξης και μάλλον θα κληθεί να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών. Το θέμα του Νίκου Δένδια είναι ξεχωριστής τάξεως: πρώτος σε σταυρούς —και με ρεκόρ— στον Νότιο Τομέα Αθηνών, ο πρ. υπουργός Εξωτερικών έχει μια πρόταση να αναλάβει Πρόεδρος της Βουλής.

«Ομως εκτιμάται βασίμως ότι ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο και ότι πάντως θα είναι δύσκολο να βρεθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο αν δεν συνεχίσει στο υπουργείο Εξωτερικών», έγραψε το «Βήμα της Κυριακής».

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η αναφορά ότι είναι πολύ πιθανή η συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, πρώτο σε σταυρούς στην Α’ Αθηνών, να αναλαμβάνει ως υπερυπουργός.

Γράφει συγκεκριμένα το «Βήμα της Κυριακής», που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο:

«Σε ό,τι αφορά τη δομή του κυβερνητικού σχήματος, η αλλαγή που έχει ήδη εξαγγελθεί είναι η σύσταση ενός νέου υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής. Ακούγεται επίσης ότι εξετάζεται η συγχώνευση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών. Αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί, το πιθανότερο και προφανέστερο ενδεχόμενο είναι να τεθεί επικεφαλής ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κατά τα λοιπά, διαμορφώνεται η γενική αίσθηση ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν κατά 80% την ίδια εικόνα και υπό αυτή την έννοια, μάλλον οι λεπτομέρειες θα κάνουν τη διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για τη διάρθρωση της επόμενης κυβέρνησης και της μετεξέλιξης της δομής του επιτελικού κράτους περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών κύκλων, στους οποίους επικεφαλής θα βρίσκονται ατύπως τρεις αντίστοιχοι υπερυπουργοί. Τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα είναι ήδη έτοιμα και ο πρώτος κύκλος θα αφορά την οικονομία, ο δεύτερος τις μεταρρυθμίσεις και ο τρίτος τη διαχείριση/καθημερινότητα.

Κατά τις ίδιες πηγές και κατά τρόπο αντίστοιχο με την πρώτη κυβερνητική θητεία του 2019, έχουν ήδη ετοιμαστεί προς άμεση ψήφιση και εφαρμογή περί τα 10 νομοσχέδια και ένας ανάλογος αριθμός προεδρικών διαταγμάτων».

Η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερων γυναικών —που υπήρξε ζήτημα, αν όχι «αστοχία» της κυβέρνησης του 2019— θεωρείται επίσης βέβαια. Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα της Κυριακής», για το χαρτοφυλάκιο του Υγείας ακούγεται έντονα το όνομα της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, η οποία διετέλεσε γραμματέας στο ίδιο υπουργείο τα προηγούμενα χρόνια.

Για υπουργοποίηση προορίζεται και η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία πρώτευσε σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο «φυσικός» της χώρος αρμοδιοτήτων είναι η Παιδεία, ωστόσο πιθανολογείται ότι επικεφαλής στο συγκεκριμένο υπουργείο θα τοποθετηθεί ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Σε υπουργική θέση αναμένεται να τοποθετηθεί και η Δόμνα Μιχαηλίδου (πιθανώς στο νεοσύστατο υπουργείο Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής), ενώ φημολογείται ότι αντίστοιχα καθήκοντα (ή κάποια θέση υφυπουργού) θα ανατεθούν και στην Ελενα Ράπτη.

Η ομάδα του Μαξίμου

Άλλο ενδιαφέρον σημείο του «σχεδίου 26η Ιουνίου» είναι η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει προεξοφληθεί πως στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα παραμείνουν οι Ακης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος, ενώ δεν αποκλείεται έναν ρόλο εκεί να διατηρήσει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αν και ακούγεται εντόνως ότι μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ή Εξωτερικών (με λιγότερες πιθανότητες) ή το Δικαιοσύνης και σε μεταγενέστερο χρόνο να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, στη θέση του Επιτρόπου, το 2025.

Στις θέσεις τους στην Ηρώδου Αττικού αναμένεται ότι θα παραμείνουν και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, η σύμβουλος Επικοινωνίας Κύρα Κάπη, ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Γιάννης Βλαστάρης και ο οικονομικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης. Στη νευραλγική θέση του και με τις ίδιες αρμοδιότητες αναμένεται ότι θα παραμείνει και ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής. Πιθανότατα ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος θα συνεχίσει και η Αριστοτελία Πελώνη. Το νέο πρόσωπο στο Μαξίμου αναμένεται να είναι ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος είχε πάντως ενταχθεί ατύπως στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...