299
Δεξιά, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο καγκελάριος που δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και δίπλα του, ο πιθανότερος διάδοχός του, Καρλ Νεχάμερ, υπουργός Εσωτερικών | Reuters/Leonhard Foeger

Νέα κρίση στην Αυστρία: Παραιτείται και ο Σάλενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 11:21
Δεξιά, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο καγκελάριος που δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και δίπλα του, ο πιθανότερος διάδοχός του, Καρλ Νεχάμερ, υπουργός Εσωτερικών
| Reuters/Leonhard Foeger

Νέα κρίση στην Αυστρία: Παραιτείται και ο Σάλενμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 11:21

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Σεμπάστιαν Κουρτς από την πολιτική, ο διάδοχός του στην καγκελαρία, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τη στιγμή που βρεθεί ο αντικαταστάτης του, μετά από επτά εβδομάδες σε αυτή την θέση.

Ο Σάλενμπεργκ ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κουρτς και πήρε τη θέση του πρώην καγκελάριου, όταν αυτός εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εν μέσω τρικυμίας διάφορων σκανδάλων που ταλανίζουν την αυστριακή πολιτική σκηνή από τον Μάιο του 2019, αρχής γενομένης από το «σκάνδαλο Ιμπιζα».

Ο Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την καγκελαρία «αμέσως μόλις καθοριστεί η περαιτέρω πορεία» του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP). Ετσι, η χώρα πλέον αναζητεί τον πέμπτο ηγέτη της σε τρία χρόνια.

«Δεν είναι πρόθεσή μου ούτε ήταν ποτέ στόχος μου να αναλάβω την ηγεσία του ÖVP. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι οι δύο θέσεις -του επικεφαλής της κυβέρνησης και του επικεφαλής του ισχυρότερου κόμματος στην Αυστρία- πρέπει και πάλι να ενωθούν» (σε ένα πρόσωπο), έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σάλενμπεργκ. Μέχρι τώρα, αρχηγός του κόμματος παρέμενε ο Κουρτς.

Ο πρώην καγκελάριος ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από την πολιτική, δηλώνοντας ότι με τη γέννηση του γιου του (πριν από λίγες ημέρες) και «τις κατηγορίες, τις καταγγελίες και τις διαδικασίες» εξαφανίστηκε και ο ενθουσιασμός του για την πολιτική. «Ηταν η τιμή της ζωής μου», δήλωσε πάντως, αναφερόμενος στην 10ετή πολιτική καριέρα του.

Ο Κουρτς έγινε ο ανερχόμενος σταρ της διεθνής πολιτικής σκηνής το 2017, όταν ανακηρύχθηκε στον νεότερο αρχηγό κράτους, σε ηλικία 31 ετών. Η πτώση του όμως, ήταν εξίσου απότομη.

Την Παρασκευή, συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπής του ÖVP, η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει για την εκλογή νέου αρχηγού. Πιθανότερος για τη θέση -και για την καγκελαρία- θεωρείται ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...