150
Το SN15 επιστρέφει κάθετα στο έδαφος | REUTERS/Gene Blevins

Νέα εποχή: Προσεδαφίστηκε επιτυχώς το Starship της SpaceX

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 09:19
Το SN15 επιστρέφει κάθετα στο έδαφος
|REUTERS/Gene Blevins

Νέα εποχή: Προσεδαφίστηκε επιτυχώς το Starship της SpaceX

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 09:19

Το πρωτότυπο του πυραύλου-φορέα Starship της SpaceX πραγματοποίησε την Τετάρτη, στα νότια του Τέξας, την πρώτη επιτυχή προσεδάφισή του, στη διάρκεια της τελευταίας δοκιμαστικής πτήσης του οχήματος εκτόξευσης επόμενης γενιάς.

Της επιτυχούς αυτής αποστολής προηγήθηκαν τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες προσεδάφισης, που κατέληξαν σε εκρήξεις.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για την ιδιωτική εταιρεία πυραυλικών εκτοξεύσεων του δισεκατομμυριούχου, «γκουρού» της τεχνολογίας Eλον Μασκ, στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός διαστημικού οχήματος πολλαπλών εκτοξεύσεων.

Απώτερος σκοπός αυτής της νέας τεχνολογίας η μεταφορά αστροναυτών, αλλά και μεγάλων φορτίων στο φεγγάρι, αλλά και στον πλανήτη Αρη. Η κάθετη προσγείωση επιτρέπει στον πύραυλο πολλά ταξίδια, διευκολύνοντας τις επανδρωμένες αποστολές αλλά και τις μεταφορές φορτίων μακριά από τη Γη.

Το διαστημόπλοιο SN15 εκτοξεύτηκε από το πεδίο εκτοξεύσεων του SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, φτάνοντας στο μέγιστο προγραμματισμένο ύψος πτήσης των 10 χιλιομέτρων, ενώ στη συνέχεια αιωρήθηκε στιγμιαία, πριν λάβει πορεία καθόδου, υπό στοιχεία αεροδυναμικού ελέγχου για την τελική προσεδάφισή του στη Γη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News