470
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Και ακόμα δεν είχε ανοίξει η εστίαση... | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Μαξίμου επενδύει στο πολιτικό κεφάλαιο της ευφορίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 08:45
Στιγμιότυπο από την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Και ακόμα δεν είχε ανοίξει η εστίαση...
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το Μαξίμου επενδύει στο πολιτικό κεφάλαιο της ευφορίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2021, 08:45

Οι ηλιόλουστες ημέρες του Μαΐου φαίνεται πως έχουν αγγίξει και τα κυβερνητικά στελέχη τελικά. Το άνοιγμα της εστίασης, σε συνδυασμό με τον πολύ καλό καιρό, έδωσε διέξοδο στον κόσμο και έφερε χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι κυβερνητικοί επιτελείς εκτιμούν ότι τα χειρότερα είναι πίσω και όχι μπροστά. Ηταν, άλλωστε, χαρακτηριστική η εικόνα του Αδωνι Γεωργιάδη, το μεσημέρι της Δευτέρας, να κυκλοφορεί φουριόζος στα εστιατόρια της Κηφισιάς και να ελέγχει αν τηρούνται τα μέτρα, αλλά και πώς το έχει πάρει ο κόσμος. Μπαρουτοκαπνισμένος ο κ. Γεωργιάδης, αποφάσισε να κάνει τη σφυγμομέτρηση μόνος του.

Η αλλαγή του κλίματος είναι εμφανής και στη διάθεση του κ. Μητσοτάκη. Στη συζήτηση που είχε με τον Europe Editor των Financial Times, Μπιλ Χολ, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός είπε τρεις φορές μέσα σε λίγα λεπτά ότι η κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ καλύτερη. Κάτι ο καιρός, κάτι οι εμβολιασμοί, κάτι η στρατηγική της ευρείας χρήσης των self tests, στο Μαξίμου έχει αρχίσει να παγιώνεται η εικόνα πως, ό,τι ανοίγει πολύ δύσκολα θα ξανακλείσει. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να περάσουν προς τα έξω.

Δεν είναι, βεβαίως, όλα ρόδινα. Τα ποσοστά του εμβολιασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες δεν πρέπει να προκαλούν και ενθουσιασμό. Ηδη, στο εσωτερικό της κυβέρνησης συζητούν για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου οι μεγαλύτεροι να κλείσουν έστω και τώρα το ραντεβού τους. Οσο περνούν οι εβδομάδες,όλο και παγιώνεται η αντίληψη ότι από τον Σεπτέμβριο ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Προς τούτο θα γνωμοδοτήσει και η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Βιοηθικής υπό την καθηγήτρια κ. Βαγενά, κάπου προς τα μέσα του καλοκαιριού.

Παρ’ όλες τις αναποδιές και τις δυσκολίες, πάντως, ένα είναι σαφές στους παροικούντες την Ηρώδου Αττικού: το κλίμα αλλάζει και η ευφορία που καλλιεργείται και θα συνεχίσει να καλλιεργείται ανάμεσα στους πολίτες, όσο ο καιρός καλυτερεύει και οι δραστηριότητες επανεκκινούν, ενέχει πολιτική υπεραξία. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει πολλάκις ξαναπεί ότι θέλει να επαναφέρει τη χώρα σε συνθήκες κανονικότητας, όπου και μπορεί να δρομολογήσει τον χάρτη των μεταρρυθμίσεων που έχει σχεδιάσει. Αυτό είναι και το πολιτικό πεδίο επί του οποίου τελικώς θα κριθεί, όπως διαμηνύουν οι συνεργάτες του.

Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος, συνεπώς, δεν περνά απαρατήρητη στο Μαξίμου. Ηδη, πρωθυπουργικοί συνεργάτες διαμηνύουν ότι η ευκαιρία της κυβέρνησης είναι μπροστά της: αφού πέρασε σχεδόν ενάμιση χρόνο πολλαπλών κρίσεων, να εφαρμόσει τώρα το σχέδιο της. Ορισμένα νομοσχέδια, όπως το Εργασιακό, είναι τροχιοδεικτικά των προθέσεων της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Οπως το θέτουν ρεαλιστικά πηγές εντός του Μαξίμου, οι πολίτες γρήγορα θέλουν να υποκαταστήσουν ένα αρνητικό με ένα θετικό συναίσθημα. Αν όντως επαληθευτεί το σενάριο της μη επαναφοράς των περιορισμών, με όπλο και τους εμβολιασμούς, τότε η πολιτική πίστα έχει αλλάξει. Με δεδομένο μάλιστα ότι, ακόμα και στην χειρότερη πολιτικά στιγμή της, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, η ΝΔ δεν έχασε τη διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...