369
Φωτογραφία αρχείου | REUTERS/Thomas Peter

Mόλις ζήσαμε τον θερμότερο Ιανουάριο στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 11:37
Φωτογραφία αρχείου
|REUTERS/Thomas Peter

Mόλις ζήσαμε τον θερμότερο Ιανουάριο στην Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 11:37

Τον θερμότερο Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ έζησε ο πλανήτης, καθώς συνεχίζεται μια σειρά από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που πυροδοτούνται από την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αρχεία της C3S, τα οποία χρονολογούνται από το 1950, το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε ο Ιανουάριος του 2020.

Ο θερμότερος Ιανουάριος στην Ιστορία έρχεται σε συνέχεια της καταγραφής του 2023 ως της πιο ζεστής χρονιάς που έχει ζήσει ο πλανήτης, βάσει των παγκόσμιων αρχείων που χρονολογούνται από το 1850, καθώς η προκαλούμενη από τον άνθρωπο κλιματική αλλαγή και το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει την επιφάνεια των υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ώθησαν τις θερμοκρασίες προς τα πάνω.

Κάθε μήνας της περσινής χρονιάς από τον Ιούνιο και μετά ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες τα προηγούμενα χρόνια.

«Οχι μόνον ήταν ο πιο ζεστός Ιανουάριος στα χρονικά, αλλά μόλις ζήσαμε μια 12μηνη περίοδο με περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς», υπογράμμισε η υποδιευθύντρια του C3S Σαμάνθα Μπέρτζες και, όπως επισημαίνει, «η ταχεία μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών».

Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, το 2024 έχει μια στις τρεις πιθανότητες να είναι ακόμη πιο ζεστή χρονιά από την περσινή, και 99% πιθανότητες να καταταχθεί στις πέντε πρώτες θερμότερες χρονιές.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο άρχισε να εξασθενεί τον περασμένο μήνα και εκτίμηση των επιστημόνων ήταν ότι μπορεί να αλλάξει στο ψυχρότερο αντίστοιχο φαινόμενο, το Λα Νίνια, αργότερα φέτος.

Ωστόσο οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τον περασμένο μήνα ήταν οι υψηλότερες οποιουδήποτε Ιανουαρίου μέχρι σήμερα για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία.

Στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, οι χώρες συναίνεσαν να καταβάλουν προσπάθειες για να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Μολονότι το συγκεκριμένο όριο ξεπεράστηκε για περίοδο 12 μηνών, ο κόσμος δεν έχει ακόμη υπερβεί τον στόχο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία αναφέρεται σε μέση παγκόσμια θερμοκρασία για δεκαετίες.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να επιτευχθεί, καλώντας ωστόσο παράλληλα τις κυβερνήσεις να δράσουν ταχύτερα για τη μείωση των εκπομπών CO2.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...