1617
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής, επιδεικνύοντας το απόσπασμα με τη στοχοποίηση Τσιόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Η χώρα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 11:32
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής, επιδεικνύοντας το απόσπασμα με τη στοχοποίηση Τσιόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Η χώρα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2020, 11:32

Με γενναία δόση αυτοκριτικής, αλλά και εξαίροντας την κοινή προσπάθεια πολιτείας, πολιτών και ειδικών απέναντι στην πανδημία, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα «πυρά» της αντιπολίτευσης και επέμεινε ότι στο κομμάτι της ενίσχυσης του ΕΣΥ έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει. Επιμένοντας ότι η έξαρση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι, προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι με την υπευθυνότητα όλων, «θα βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι χρονιά επανεκκίνησης».

Ενημερώνοντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και την κυβερνητική πολιτική στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε κατά την πρωτολογία του έκκληση για νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο, ώστε να μην εξελιχθεί και η σημερινή συζήτηση σε μία στείρα πολιτική αντιπαράθεση.

Εχουμε μια δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς για το τι συνέβη στο ΕΣΥ

Ας σεβαστούμε όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης. Το τελευταίο που θα ήθελαν να ακούσουν γιατροί και νοσηλευτές θα ήταν ένας ακόμα ανούσιος πολιτικός καβγάς, παρατήρησε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πάντως τη διαφορά που υπάρχει με την αντιπολίτευση στην «ανάγνωση» των αριθμών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσον αφορά την προετοιμασία και ενίσχυση του ΕΣΥ σε μέσα και προσωπικό.

«Το τι έγινε στο ΕΣΥ είναι γνωστό. Καταλαβαίνω ότι έχουμε δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι δεν είναι ακριβή τα στοιχεία και πως είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Είναι κουβέντα που δύσκολα παρακολουθουν οι πολίτες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε όσα είπε σε μία από τις προηγούμενες ενημερώσεις Τύπου η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου:

«Αντί να παραθέσω για μια ακόμα φορά όλα τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα σχετικά με τις ΜΕΘ που έχουν δημιουργηθεί, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που είπε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κυρία Κοτανίδου. Την κυρία Κοτανίδου δεν τη γνώριζα. Τη γνώρισα στο πλαίσιο της επαφής μας με όλους τους εντατικολόγους. Σίγουρα γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Είπε: “Θα ήθελα να προσθέσω ότι οι εντατικολόγοι είμαστε μικρή ομάδα που γνωρίζόμαστε μεταξύ μας. Τα τελευταία 30 χρόνια αυτό που ζητούμε από όλες τις κυβερνήσεις είναι αύξηση κρεβατιών και προσωπικού και για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης γίνονται βήματα που είναι άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας”».

«Εγώ δεν θα πω ότι είναι άριστα» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Θα πω ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και συνεχίζεται η προσπάθεια. Επίσης, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας σήμερα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Διαθέτει μηχανισμό ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με κάτι αντίστοιχο του παρελθόντος. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είμαστε η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε rapid test».

H αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της απόφασης να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας το περασμένο καλοκαίρι και αντιπαραθέτοντας περιπτώσεις χωρών που επέλεξαν να μείνουν κλειστές, ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο.

Koινή διαπίστωση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι για τη διασπορά του κορονοϊού ευθυνεται η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Και δεν το λέω ως κριτική, αλλά ως διαπίστωση, σημείωσε, απαντώντας στα περί στοχοποίησης της νεολαίας από την κυβέρνηση, που επαναλαμβάνει η αντιπολίτευση.

Γιατί τελικά lockdown

Οσο για την επιβολή του δεύτερου lockdown, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε την απόφαση, όταν διαπιστώσαμε την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, στόχος μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου, οριζόντιου lockdown. Ξέρουμε πολύ καλά ότι πληγώνει την οικονομία και την κοινωνία και η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση διότι εκτός από την εφαρμογή, τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και  εξήγησε:

Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα είδαμε δραματική έξαρση του ιού. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομία. Επρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, γι’αυτό και επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις κατά την έναρξη του β’ κύματος της επιδημίας, αλλά τα τοπικά μέτρα δεν απέδωσαν.

Στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχαμε πάει σε ολικό lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αδράνεια ως προς την προετοιμασία και ενίσχυση του συστήματος υγείας με νέες μονάδες ΜΕΘ, ο Πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει ότι όσες μονάδες ΜΕΘ και αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας, αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας και διερωτήθηκε:

«Αν είχαμε 3.000 κλίνες ΜΕΘ, θα είμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προστασίας που θα λαμβάναμε;»

Πλέον, τόνισε, «πρέπει να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από όσα πήραμε τον Μάρτιο, για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί η εντύπωσή μου είναι ότι δεν πείθουμε με τον ίδιο τρόπο τους πολίτες. Γι’ αυτό και παρακαλώ τις πολιτικές δυνάμεις να εκπέμπουμε γι’ αυτό το θέμα ενιαίο μήνυμα».

«Οταν βάζουμε περιορισμούς στην μετακίνηση τις βραδινές ώρες, το κάνουμε για να περιορίσουμε τις αχρείαστες μετακινήσεις. Αν δεν μπορώ να το εξηγήσω ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, τότε ποιες δυνατότητες μας απομένουν. Να το περιορίσουμε με μέτρα», εξήγησε και προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

«Θα είναι δύσκολες και για τους εργαζόμενους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν συνέπειες οικονομικές. Γι’ αυτό και είπαμε ότι ειδικά για Νοέμβριο θα διπλασιάσουμε την αποζημίωση στη μισθωτή εργασία και την πάμε στα 800 ευρώ. Θα στηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά», δεσμεύτηκε. Πρόκειται, είπε, για το δεύτερο κύμα φροντίδας για το εισόδημα και την παραγωγή, που θα αγγίξει τα 3,5 δισ. ευρώ σε ένα μήνα.

Ολη η Ευρώπη προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίσει την επιδημία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, παραδεχόμενος πάντως:

«Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να είχαμε επιβάλλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα. Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα από ό,τι το κάναμε. Ναι, ενδεχομένως στη Θεσσαλονίκη έπρεπε κάποιες μέρες νωρίτερα, ενδεχομένως μία εβδομάδα νωρίτερα, να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Ναι, αυτά θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει.

»Δεν είδα έναν, όμως, από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να εισηγείται “πάρτε τώρα πιο δραστικά μέτρα lockdown, κλείστε την οικονομία, κλείστε την οικονομία τώρα”, νωρίτερα από ό,τι το είχαμε κάνει. Γιατί το μονά-ζυγά δικά μας είναι πολύ βολική τακτική όταν κάποιος είναι στην αντιπολίτευση και μπορεί εύκολα να λέει το αυτό και το ακριβώς ανάποδο».

«Από κανέναν δεν άκουσα ότι έπρεπε να πάμε σε lockdown νωρίτερα. Επρεπε ή δεν έπρεπε; Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας εκ νέου την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων που εισηγούνται τα μέτρα στην κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό μίλησε για φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να μειώσουν την αξιοπιστία των ειδικών. «Πρώτος, είπε, ο κ. Πολάκης χύμηξε στον κ. Τσιόδρα. Ανακαλύψατε, κ. Τσίπρα, εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Με έναν άνθρωπο που επικοινωνώ καθημερινά έχει αναπτυχθεί βαθμός οικειότητας που μου το επέτρεψε. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο», υποστήριξε και κατέθεσε στα πρακτικά το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ με την προσωπική στοχοποίηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Σπρώχνετε τον διάλογο στον σκοταδισμό», σχολίασε, κάνοντας λόγο για αντιπολιτευτικό κατήφορο μεταξύ ανέξοδης κινδυνολογίας και ανεύθυνης ρητορικής.

«Οχι σπέκουλα με τους θανάτους»

«Πρώτος εγω είμαι έτοιμος να παραδεχθώ καθυστερήσεις. Ποτέ όμως δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια πολιτείας, πολιτών και ειδικών, που έχει αποδείξει ότι φέρνει αποτελέσματα όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι ότι την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση», ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του Πρωθυπουργού στην πρωτολογία του.

«Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής», γιατί «δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα», είπε σε άλλο σημείο της πρωτολογίας του ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα:

«Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό, κ. Τσίπρα, να επαναλάβετε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους, για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».

«Στον τόπο μας», παρατήρησε, «συμβαίνει ένα παράδοξο: δεν ενοχοποιείται η Covid-19, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ, δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον ιό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», σχολίασε σε δηκτικό ύφος.

«Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να συγκυβερνήσουμε»

Απαντώντας εξάλλου στις προτάσεις Τσίπρα για τη διόρθωση των αστοχιών της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας (σ.σ. όπως ο υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής), ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι ουσιαστικά ισοδυναμούν με πρόταση συγκυβέρνησης.

«Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και μετά θέλατε να συγκυβερνήσουμε. Η Ελλάδα, όμως, έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Η ευθύνη δεν είναι “φταις”. Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδελφός της ελευθερίας. Η έννοια της ευθύνης είναι υπευθυνότητα, όχι φταίξιμο, κατέληξε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι την έννοια αυτή της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η κοινωνία και «θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα, ώστε το 2021 να είναι χρονιά επανεκκίνησης».

Η συζήτηση διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και αφού δευτερολογήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, η  συζήτηση θα κλείσει με τριτολογία του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...