456
|

Τουρκικά τερτίπια με Navtex για την αποστρατιωτικοποίηση της Χίου!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 09:27

Τουρκικά τερτίπια με Navtex για την αποστρατιωτικοποίηση της Χίου!

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 09:27

Ελλάδα και Τουρκία φέρεται να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών –μετά και την καταλυτική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα και του Βερολίνου– και οι δύο πλευρές φροντίζουν σε διπλωματικό, αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο, να ισχυροποιήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τη θέση τους, πριν καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Navtex που εξέδωσε η Αγκυρα, περίπου ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση του «Oruc Reis» και την επιστροφή του στην Αττάλεια, με αντικείμενο ούτε λίγο ούτε πολύ την αποστρατιωτικοποίηση της Χίου!

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση περί παράνομου εξοπλισμού σειράς νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών όπως η Λήμνος και η Χίος, σαν μην υπήρξε ποτέ η Στρατιά του Αιγαίου (Ege Ordusu)) που δημιουργήθηκε το 1975. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να (απο)δείξει στους διεθνείς συνομιλητές της Τουρκίας ότι είναι η Ελλάδα αυτή που ερμηνεύει κατά το δοκούν τις διεθνείς συνθήκες και παράλληλα να εντάξει στην ατζέντα του όποιου διαλόγου με την Αθήνα την πάγια διεκδίκησή της περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Ενδεικτική της επιδίωξης αυτής ήταν η δήλωση του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, από το Κας (απέναντι από το Καστελόριζο): «Υπάρχουν νησιά νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ είναι το άνοιγμα EGAYDAAK. Εδώ δυστυχώς οι έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν, και πρέπει να συζητήσουμε αυτή την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών, ενώ πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας πρέπει να αναγνωριστούν». 

Σύμφωνα με τη Milliyet, η επανεκκίνηση του διαλόγου Ελλάδος – Τουρκίας θα γίνει εντός των επόμενων δέκα ημερών στο Βερολίνο

Με βάση εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών που μίλησαν στο Protagon, o πραγματικός λόγος για τον οποίο αποχώρησε το «Oruc Reis» δεν είναι άλλος από τις διαβεβαιώσεις που πήρε ο Ερντογάν από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ ότι θα ξεκινήσει «ουσιαστικός διάλογος με την Ελλάδα».

Σε μία διασταλτική ερμηνεία του όρου «ουσιαστικός διάλογος», οι Τούρκοι είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να μπουν όλες οι διεκδικήσεις τους σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο (ζητήματα δηλ. εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας) και όχι μόνο ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών, όπως επαναλαμβάνει μονότονα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η έστω προσωρινή ή/και φαινομενική  ύφεση των εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δίνει πάντως περιθώριο εντατικοποίησης της γερμανικής μεσολαβητικής προσπάθειας ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Καταληκτικό ορόσημο είναι το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, αν και όπως όλα δείχνουν, κυρώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν.

Η τελευταία κρίση στις ελληνοτουρικές σχέσεις είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες,

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...