773
Η εφαρμογή Missing Alert |

Missing Alert App: Η εφαρμογή για τον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 17:36
Η εφαρμογή Missing Alert
|

Missing Alert App: Η εφαρμογή για τον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 17:36

Σε διαδικτυακή παρουσίαση στην οποία συμμετείχε το Protagon η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ, ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ και ο Κώστας Γιαννόπουλος πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσαν στοιχεία για την εφαρμογή Missing Alert App που δημιουργήθηκε με στόχο τον ταχύτερο εντοπισμό παιδιών αγνοουμένων, είτε πρόκειται για παιδιά είτε για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Η ιδέα του Missing Alert Αpp ξεκίνησε από το Hackathon, τον διαγωνισμό τεχνολογίας του ΟΤΕ, από μία ομάδα νέων ανθρώπων, που είχαν οι ίδιοι βίωμα εξαφάνισης στην οικογένειά τους. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασόπουλος η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών κινητών τηλεφώνων του IT Innovation Center του ΟΤΕ με την συνεργασία του Χαμόγελου του Παιδιού που παρείχε την απαραίτητη τεχνογνωσία στο όλο εγχείρημα.

Ο κ. Γιαννόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι έχει αποδειχτεί ότι οι πρώτες στιγμές, οι πρώτες 2-3 ώρες, μιας εξαφάνισης είναι πολύ κρίσιμες και η κινητοποίηση όχι μόνο των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού πολιτών θα βοηθήσει στον ταχύτερο εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Σημείωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η μοναδική που υπάρχει διεθνώς. Όπως ανέφερε υπάρχουν κάποια app που επιχειρούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό αγνοουμένων αλλά η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η πλέον προηγμένη: καλύπτει σε μεγάλο εύρος μια υπόθεση εξαφάνισης και βάζει στο παιχνίδι με πολλούς τρόπους τους πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν.

Η κυρία Σταυρούλα Αγγελοπούλου και οι κ.κ. Γιαννόπουλος (κέντρο) και Αθανασόπουλος παρουσίασαν την νέα εφαρμογή

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος πρέπει να ξεχάσουμε τα όσα λέγαμε μέχρι σήμερα για αναμονή 24ώρων μέχρι να δηλωθεί μια εξαφάνιση και πρέπει σε κάθε περιστατικό να γίνεται άμεση κινητοποίηση με την νέα εφαρμογή να βοηθά πολύ σε αυτή την κατεύθυνση.

Τόσο τα στελέχη του ΟΤΕ όσο και του Χαμόγελου του Παιδιού τονίζουν ότι για να έχει επιτυχία το εγχείρημα θα πρέπει την εφαρμογή να κατεβάσουν και να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προς το παρόν είναι προσβάσιμη σε συσκευές Android αλλά σύντομα θα είναι προσβάσιμη και στις συσκευές της Apple.

Σε επικοινωνία του Protagon με την Cosmote ενημερωθήκαμε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή στο Google Play. Είναι συνδεδεμένη με τις υπηρεσίες του Χαμόγελου του Παιδιού οι οποίες είναι και εκείνες που κάνουν την επεξεργασία και αξιολόγηση των πληροφοριών αναλαμβάνοντας τον συντονισμό των κινήσεων και δράσεων σε συνεργασία, όπου κριθεί απαραίτητο, με την ελληνική αστυνομία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Πώς λειτουργεί

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να κατεβάσουν την εφαρμογή και να συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού ενός αγνοουμένου μπορούν να το κάνουν με διαφόρους τρόπους. Η εφαρμογή έχει φίλτρα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος.

Αν για παράδειγμα, ενδιαφέρεται να συμμετέχει στην προσπάθεια αναζήτησης αγνοουμένων γενικά στην περιοχή στην οποία ζει και κινείται μπορεί ενεργοποιώντας την συγκεκριμένη επιλογή στο σχετικό μενού.

Αν πάλι ενδιαφέρεται για κάποιο συγκεκριμένο άτομο που γνωρίζει ότι αναζητείται από τους οικείους του μπορεί να επιλέξει το άτομο αυτό από τον κατάλογο αγνοουμένων για να δει την φωτογραφία του και να μάθει περισσότερες πληροφορίες όπως το πού χάθηκε, τι φορούσε όταν εξαφανίστηκε κλπ. Στην συνέχεια ο χρήστης μπορεί να ζητήσει να έχει ενημέρωση για όποια εξέλιξη έχει η συγκεκριμένη υπόθεση ενώ με την επιλογή «share» μπορεί να κάνει γνωστή και σε άλλους χρήστες της εφαρμογής την συγκεκριμένη εξαφάνιση.

Αν ο χρήστης έχει κάποια πληροφορία για μία εξαφάνιση μπορεί να επικοινωνήσει μέσω της εφαρμογής με το Χαμόγελο του Παιδιού, είτε με κλήση είτε με γραπτό μήνυμα. Αν ο χρήστης νομίζει ότι εντόπισε κάποιο αγνοούμενο μπορεί να τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο μια φωτογραφία, να επισυνάψει την τοποθεσία και να την αποστείλει μέσω του app για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι και όποιες απαραίτητες ενέργειες.

Στην επιλογή «Ρυθμίσεις» της εφαρμογής οι χρήστες που την έχουν κατεβάσει θα βρουν όλες τις απαντήσεις για την λειτουργία της και τις δυνατότητες της.

Η πρόληψη

Η εφαρμογή έχει και προληπτικό χαρακτήρα που αφορά κυρίως τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης κ.α). Οι οικείοι αυτών των ατόμων μπορούν να δηλώνουν προληπτικά τα στοιχεία τους στην εφαρμογή ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Οι συγγενείς ή όσοι φροντίζουν άτομα αυτών των ευπαθών ομάδων θα πρέπει, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης τους στο αρχείο της εφαρμογής, να έρθουν σε επαφή με το Χαμόγελο του Παιδιού για να γίνει η επιβεβαίωση των στοιχείων του ατόμου και να δοθούν τα σχετικά έγγραφα που πιστοποιούν την κατάσταση του. Ανάλογη διαδικασία επιβεβαίωσης χρειάζεται και για όποιον θέλει να δηλώσει την εξαφάνιση κάποιου παιδιού.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Cosmote υποστηρίζει τεχνικά τις 400 συνδέσεις σταθερής κινητής τηλεφωνίας του Χαμόγελου του Παιδιού που δέχονται δεκάδες χιλιάδες κλήσεις ετησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...