343
Τα λόγια είναι περιττά - Ελσίνκι 16 Ιουλίου 2018 | REUTERS / Kevin Lamarque

Μήπως ο Πούτιν «έχει δέσει» με σκάνδαλα τα χέρια του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 20:15
Τα λόγια είναι περιττά - Ελσίνκι 16 Ιουλίου 2018
|REUTERS / Kevin Lamarque

Μήπως ο Πούτιν «έχει δέσει» με σκάνδαλα τα χέρια του Τραμπ;

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 20:15

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεδιάντροπα -όπως γράφει o Guardian– «τουιτάρει» τις απόψεις του επί παντός: και για το ιρανικό ζήτημα γράφει και για το αμερικανικό μπάσκετμπολ. Ομως δεν σχολιάζει τις κυρώσεις που επιβάλλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εις βάρος της Ρωσίας για την «υπόθεση Σκριπάλ». (Το θέμα, εν συντομία, εδώ.)

Ισως για λόγους αρχής, ίσως διότι διακατέχεται από το σύνδρομο Πούτιν και δεν θέλει να ακούει κακό λόγο γι’ αυτόν, τον «παλιόφιλο».

Εφθασε σε σημείο να ομιλεί για κυνήγι μαγισσών αναφερόμενος στις έρευνες περί αναμείξεως των Ρώσων στην αμερικανική προεκλογική περίοδο του 2016. Μετά το Ελσίνκι μάλιστα, ο Τραμπ -σχολιάζει το βρετανικό Μέσο- άφησε τον Πούτιν ανενόχλητο να πολεμάει στην Ουκρανία και στη Συρία, να αποσταθεροποιεί την Ανατολική Ευρώπη, να υπονομεύει τις δυτικές δημοκρατίες. Και να σκεφθεί κανείς ότι δεν γνωρίζουμε καν τι είπαν οι δυο τους στη Φιλανδία…

Αδυναμίες…

Ετσι όταν ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Ραντ Πολ δήλωσε ότι μετέφερε στον «παλιόφιλο Πούτιν» ένα γράμμα του Τραμπ, οι εικασίες πλήθυναν. Iσως στο γράμμα του γράφει πως με τις κυρώσεις ο ίδιος προσωπικά δεν συμφωνεί. Δεδομένων όμως ο πραγμάτων, της αδιαφάνειας και της ανεξήγητης ενδοτικότητας του Τραμπ απέναντι στη ρωσική μοχθηρία, οι εικασίες δεν είναι και τόσο παρανοϊκές.

Ποιος  Αμερικανός δεν θα ήθελε βελτίωση των σχέσων με τη Ρωσία; Αρκεί να μην είχε επιτευχθεί εις βάρος της ασφαλείας και των αξιών του Δυτικού Κόσμου. Το θέμα είναι ότι ο Πούτιν δεν έχει κάνει τίποτα που να αξίζει τον κατευνασμό μας. Και ενδεχομένως να εκμεταλλεύεται την αφέλεια του Τραμπ ή άλλες, άγνωστες και πιο σκοτεινές αδυναμίες του αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ εμφανίζεται απομονωμένος μέσα στην ίδια του την κυβέρνηση. Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλός του για την ασφάλεια, ο Τζιμ Μάτις στο Πεντάγωνο, η πλειονότητα στο Κογκρέσο, άπαντες βλέπουν τη Ρωσία του Πούτιν σαν έναν εχθρικό άρπαγα που δεν του πρέπουν «χάδια».

Η ακατανόητη σιωπή του Ντόναλντ Τραμπ φουντώνει σαν προσάναμμα το καυτό ερώτημα που έθεσε και πριν από λίγο καιρό ένας παλιός πράκτορας, ο Τζέιμς Κλάπερ, αλλά και οι περισσότεροι Αμερικανοί σκέφτονται: «Πώς και με τι κρατάει τον Τραμπ ο Πούτιν; Ποια στοιχεία έχουν εις βάρος του οι Ρώσοι;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...