323
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ | EPA/SANA

Πώς η Ελλάδα έδωσε οικονομική χείρα βοηθείας στον Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 10:31
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ
|EPA/SANA

Πώς η Ελλάδα έδωσε οικονομική χείρα βοηθείας στον Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2018, 10:31

Μια μικρή έστω βοήθεια στην καταρρέουσα οικονομία της Συρίας παρέχει η Ελλάδα, η οποία άρχισε να εισάγει από τη χώρα του Μπασάρ αλ-Ασαντ βιομηχανικό ορυκτό, παρέχοντας στο καθεστώς του σύρου προέδρου σκληρό συνάλλαγμα που έχει ανάγκη.

Όπως αποκαλύπτει το Politico.eu η Ελλάδα άρχισε ξανά να αγοράζει φωσφορικά άλατα από τη Συρία. Το ορυκτό χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή λιπασμάτων.

Το  Politico  σημειώνει με έμφαση ότι δεν είναι σαφές ποια ελληνική εταιρεία εισάγει τα άλατα. Πιθανόν κατευθύνονται στην Καβάλα όπου εδρεύουν εταιρείες λιπασμάτων, ωστόσο καμία δεν επιβεβαίωσε ότι κάνει τις εισαγωγές.

Μεταξύ του 2009 και του 2011 η Συρία ήταν από τους μεγάλους προμηθευτές φωσφορικών αλάτων για την ΕΕ, παρέχοντας το ένα πέμπτο της ποσότητας που χρειάζονταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες – δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους.

Ενας από τους λόγους είναι η πολύ καλή ποιότητα του συριακού ορυκτού, το οποίο περιέχει ελάχιστο κάδμιο, στοιχείο που είναι ύποπτο για καρκινογένεση.

Μέσα στην επανάσταση κατά του Ασαντ και τον εμφύλιο που ακολούθησε, η ροή σχεδόν σταμάτησε. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εισάγουν πλέον φωσφορικά άλατα από την Αλγερία, το Μαρόκο, αλλά και τη Ρωσία.

Το Politico επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες που λένε ότι η Ελλάδα το 2012 έδωσε μάχη να μην επεκταθεί το εμπάργκο κατά της Συρίας και στις εισαγωγές φωσφορικών αλάτων.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πάντως ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 ως τον Απρίλιο οι εισαγωγές του ορυκτού από την Ελλάδα υπερτριπλασιάστηκαν από τους 5.000 στους 16.900 τόνους συνολικής αξίας 900.000 ευρώ. Έστω και έτσι απέχουν πολύ από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στη Συρία.

Η επανεργοποίηση των ορυχείων στην Παλμύρα έγινε και με τη ρωσική βοήθεια, μετά την εκκαθάριση της περιοχής από τους αντικαθεστωτικούς και την ISIS. Σαν αντάλλαγμα, η Συρία παραχώρησε τις εγκαταστάσεις σε ρώσους επενδυτές.

Οι ρωσικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα ορυχεία δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οπότε η αγορά του δεν είναι παράνομη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Ωστόσο δεν αποκλείεται στο μέλλον να βρεθούν οι ρωσικές εταιρείες στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...