366
Ο εκατονταετής βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Nικολάι Μπαγκάγεφ | Reuters

Κάτι ξέρει από πόλεμο αυτός ο βετεράνος, ας τον ακούσουμε

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2019, 13:02
Ο εκατονταετής βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Nικολάι Μπαγκάγεφ
|Reuters

Κάτι ξέρει από πόλεμο αυτός ο βετεράνος, ας τον ακούσουμε

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2019, 13:02

«Καλύτερα ένα αυγό με ειρήνη παρά ένα βόδι με πόλεμο», λένε οι παλιοί, εννοώντας ότι ακόμη και μια… ελαττωματική ειρήνη είναι καλύτερη από μαι σύρραξη.

Το ίδιο ακριβώς αξίωμα πρεσβεύει και ο εκατονταετής βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Nικολάι Μπαγκάγεφ που, με αφορμή την 74η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υποστηρίζει σθεναρά ότι είναι «καλύτερα μία πεινασμένη ειρήνη από έναν καλοταϊσμένο πόλεμο».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μπαγκάγεφ γεννήθηκε το 1918, λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, έζησε πολλά κεφάλαια της σοβιετικής (και κατόπιν ρωσικής) ιστορίας ενώ τραυματίστηκε δύο φορές – τη μία μάλιστα πολύ σοβαρά – στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, όπως αποκαλούν οι Ρώσοι τον Β’ Παγκόσμιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου ο Μπαγκάγεφ το πέρασε ως φαντάρος στα δάση γύρω από την ρωσική πρωτεύουσα, στην συνέχεια πολέμησε στη μάχη της Μόσχας ενώ πήρε μέρος στην επίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Κένινγκσμπεργκ [το σημερινό Καλίνιγκραντ της Ρωσίας], που τότε ήταν στην κατοχή των Ναζί.

Μετά τον πόλεμο, ο Μπαγκάγεφ δούλεψε στις στέπες της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Καζακστάν, ζώντας αρχικά σε σκηνή και βοηθώντας να χτιστεί το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, από όπου το 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Σήμερα ζει στο Kορόλιοφ, μία πόλη έξω από τη Μόσχα και παίρνει σύνταξη 40.000 ρούβλια, δηλαδή 550 ευρώ, ένα ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο στη Ρωσία.

O Μπαγκάγεφ στο διαμέρισμά του

Παρά τα χρόνια του, ο Μπαγκάγεφ παραμένει εξαιρετικά δραστήριος και μπορεί να τον δει κανείς στην πόλη, ενίοτε με τη στολή του με τα πάμπολλα μετάλλια.

Οπαδός των νέων τεχνολογιών, ο 100χρονος γνωρίζει να χρησιμοποιεί κινητό και λάπτοπ και κάποιες φορές βγάζει και σέλφι με περαστικούς!

Ο Μπαγκάγεφ (με τα γυαλιά) μαζί με παλιούς του συμπολεμιστές

Και παρόλο που η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πια, εκείνος δεν την ξεχνά και κάθε χρόνο κάνει την χρηματική του δωρεά στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας…

Ο Μπαγκάγεφ σε ρωσικό σχολείο, όπου θα αφηγηθεί σε μαθητές την εμπειρία του από τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...