399
Το άβαταρ της Donbas Devushka, ή «Κορίτσι του Ντονμπάς», το οποίο κάνει φιλορωσική προπαγάνδα μέσω των social media. Δεξιά, η ίδια η Σάρα Μπιλς | CreativeProtagon

Μια Αμερικανίδα πίσω από φιλορωσικό προφίλ των social media

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 14:30
Το άβαταρ της Donbas Devushka, ή «Κορίτσι του Ντονμπάς», το οποίο κάνει φιλορωσική προπαγάνδα μέσω των social media. Δεξιά, η ίδια η Σάρα Μπιλς
|CreativeProtagon

Μια Αμερικανίδα πίσω από φιλορωσικό προφίλ των social media

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 14:30

Μια ακτιβίστρια των social media, η οποία υποδύεται τη ρωσίδα εβραία που ζει στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία και προπαγανδίζει υπέρ της Μόσχας, αποκαλύφθηκε ότι είναι στην πραγματικότητα μια 37χρονη Αμερικανίδα από το Νιου Τζέρσι. Πρόκειται για περίπτωση που δεν συναντάς εύκολα σε άλλη χώρα, ντε φάκτο εμπόλεμη με τη Ρωσία του Πούτιν.

Η Donbas Devushka, ή «Κορίτσι του Ντονμπάς», έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλο κοινό που την ακολουθεί στο Twitter, το Facebook και το Telegram. Εχει επίσης 135.000 συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube, από το οποίο κάνει φιλορωσική προπαγάνδα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει παρουσιάσει σε αυτό μέρος των απορρήτων εγγράφων του Πενταγώνου, τα οποία θεωρείται ότι διέρρευσε ο Τζάκ Τεϊσέρα, μέλος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Telegraph.

Η γυναίκα πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς είναι τελικά η Σάρα Μπιλς, βετεράνος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, η οποία υπηρέτησε ως τεχνικός ηλεκτρονικών συστημάτων στο νησί Γουίντμπεϊ στην Πολιτεία Ουάσινγκτον και τώρα έχει μια επιχείρηση που εμπορεύεται τροπικά ψάρια.

Η ταυτότητά της αποκαλύφθηκε από την οργάνωση North Atlantic Fella, η οποία προσπαθεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι λογαριασμοί της Μπιλς στα social media αποθεώνουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη δράση της ομάδας Βάγκνερ, της παραστρατιωτικής ομάδας που εμπλέκεται στις πιο σκληρές συγκρούσεις. Η ομάδα έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια και εκτελέσεις ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου.

Η Donbas Devushka είναι μια από τις πιο υψηλού προφίλ αγγλόφωνες περσόνες που υποστηρίζουν τη Ρωσία. Η Μπιλς παραδέχτηκε ότι συμμετέχει στους λογαριασμούς αυτούς, όταν ρωτήθηκε από τη Wall Street Journal, αλλά είπε ότι η ίδια είναι απλώς μέλος μιας 15μελούς ομάδας σε όλον τον κόσμο που διαχειρίζονται τους λογαριασμούς αυτούς.

Η ίδια έφυγε από το Ναυτικό πριν από έναν χρόνο και διατείνεται ότι την έδιωξαν λόγω των αριστερών της απόψεων. Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαρροή των απορρήτων εγγράφων, ενώ παραμένει ασαφές εάν η θέση της στο Ναυτικό τής παρείχε πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορίες.

«Φυσικά και ήξερα για τη βαρύτητα των απορρήτων εγγράφων. Δεν διέρρευσαν από εμάς», είπε στην εφημερίδα.

Ο μόλις 21 ετών Τεϊσέρα παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία. Κατηγορείται ότι άφησε να διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα σε φίλους του σε μια ομάδα στο διαδίκτυο. Πολλά από τα έγγραφα σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και καταδεικνύουν την κακή κατάσταση της αεράμυνας του Κιέβου, αλλά και το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έχει πληροφόρηση για τις πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων κατά ουκρανικών στόχων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...