326
Μαύρισαν οι τηλεοπτικές οθόνες στην Ισπανία: το δημοσιογραφικό προσωπικό του κρατικού δικτύου καταγγέλλει κυβερνητικές παρεμβάσεις | RTVE

Μαυροφορεμένες διαμαρτυρίες στην κρατική ισπανική τηλεόραση

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 21:31
Μαύρισαν οι τηλεοπτικές οθόνες στην Ισπανία: το δημοσιογραφικό προσωπικό του κρατικού δικτύου καταγγέλλει κυβερνητικές παρεμβάσεις
|RTVE

Μαυροφορεμένες διαμαρτυρίες στην κρατική ισπανική τηλεόραση

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2018, 21:31

Την 11η Μαΐου, για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή, το δημοσιογραφικό προσωπικό παρουσίασης ειδήσεων στο ισπανικό κρατικό δικτύου RTVE (Corporación de Radio y Televisión Española) μαυροντύθηκε για «να ανοίξει τα μάτια» των τηλεθεατών: οι τηλεπαρουσιάστριες βγήκαν στο γυαλί με αυτό το ίδιο, βαρύ χρωματικό γούστο, θέλοντας να καταγγείλουν πολιτικές παρεμβάσεις στη δουλειά τους, διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων και μισθολογικές  ανισότητες.

Αυτή η ιδιότυπη χρωματική διαμαρτυρία τους -γνωστή στην Ισπανία και σαν «μαύρη Παρασκευή»- αποσκοπεί στο να κατηγορήσει τη στάση της συντηρητικής κυβέρνησης, που «χώνει τη μύτη της στη δουλειά τους», όπως γράφει και ο Guardian, και διορίζει στελέχη της αρεσκείας της, αλλά, επίσης, και την εν γένει απροθυμία της για δημοκρατικότερη λειτουργία του Μέσου.

Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν το hashtag #AsiSeManipula (#ThisIsHowTheyManipulate) ώστε να μοιραστούν τις δυσάρεστες εμπειρίες τους, αυτές των διακρίσεων και των πιέσεων τις οποίες υφίστανται, όσον αφορά τη μετάδοση συγκεκριμένων ειδήσεων με συγκεκριμένο τρόπο.

Σε δηλώσεις τους οι εργαζόμενοι στο κρατικό ισπανικό δίκτυο καταγγέλλουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, όπως λένε, και στο Κοινοβούλιο, με την καθυστέρηση που παρατηρείται στο ζήτημα ενός δημόσιου διαγωνισμού προς επιλογή διευθυντικών στελεχών με στόχο την αποκατάσταση του επαγγελματισμού. Αγωνιζόμαστε, υποστηρίζουν, στοχεύοντας σε υπηρεσίες ποιότητας και στην ανεξάρτητη ενημέρωση των τηλεθεατών, οι οποίοι άλλωστε χρηματοδοτούν μέσω των φόρων τις παραγωγές και τη λειτουργία του RTVE

Την περασμένη Τρίτη ένα διευθυντικό στέλεχος του δικτύου παραιτήθηκε επειδή δεν προβλήθηκε ένα βίντεο που εξέθετε κυβερνητικό συνεργάτη o οποίος εξύβρισε διαμαρτυρόμενους συνταξιούχους. Eπίσης, προ εξαετίας λέγεται ότι απομακρύνθηκαν δημοσιογράφοι που τόλμησαν να κριτικάρουν τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενες στο κρατικό κανάλι καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία ποστάροντας τις μαυροντυμένες πόζες τους στο hashtag #BlackFriday3.

Ακόμη, τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουν το hashtag #Don’tChangeChannel και να απαντήσουν στον υπουργό Οικονομικών ο οποίος προσφάτως είπε ότι όποιος δεν αρέσκεται στα προγράμματα του RTVE’s μπορεί να αλλάξει σταθμό.

Οι διαμαρτυρόμενες ελπίζουν και στη συγκυρία για την αποτελεσματικότητα της διαμαρτυρίας τους, ποντάροντας στο κλίμα από την τεράστια αντίδραση και την κινητοποίηση που προκάλεσε πρόσφατα η δικαστική απόφαση αθώωσης πέντε βιαστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...