472
| Maia Weinstock/MIT

Μάστερ… μισοτιμής δίνει τώρα το ΜΙΤ!

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2015, 14:19

Μάστερ… μισοτιμής δίνει τώρα το ΜΙΤ!

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2015, 14:19

Το πιλοτικό πρόγραμμα που προσφέρει στους ενδιαφερόμενους το ελιτίστικο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Μ.Ι.Τ.), χτυπάει καίρια τον ανταγωνισμό, καθώς τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Γέιλ και Τζόρτζταουν χρεώνουν τα online μάστερ 84.000 δολάρια, και εκτός αυτού απαιτούν από τους φοιτητές ένα μίνιμουμ παρουσιών στο κάμπους του πανεπιστημίου. Αντίθετα, όπως γράφει η Αμι Γουάνγκ στo Quartz, το Μικρομάστερ του Μ.Ι.Τ. μπορεί να ολοκληρωθεί online, και στη συνέχεια οι φοιτητές να παρακολουθήσουν ένα επιπλέον εξάμηνο στο κάμπους προς 33.000 δολάρια – μόλις το μισό από το ποσό που απαιτείται για την παρακολούθηση ενός χρόνου στο πανεπιστήμιο για την απόκτηση ενός κανονικού μάστερ.

Το μοντέλο αυτό είναι πολλά υποσχόμενο, ειδικά για ορισμένους τομείς όπως το μάνατζμεντ προμηθειών, που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προσφορά του Μ.Ι.Τ. απευθύνεται σε εργαζόμενους που δουλεύουν ήδη αρκετά χρόνια και θέλουν να βελτιώσουν τη θέση και τις απολαβές τους απογειώνοντας την καριέρα τους με την απόκτηση ενός μάστερ. Καθώς η ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού τίτλου, που εκτιμάται ιδιαίτερα από τις εταιρείες, απαιτεί έναν ολόκληρο χρόνο, το Μικρομάστερ επιτρέπει στους επίδοξους φοιτητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και με ελάχιστο τίμημα να κατοχυρώσουν το μισό μάστερ. Αν αποφασίσουν πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους, τότε συνεχίζουν για να κατοχυρώσουν και το άλλο μισό.

Oπως επισημαίνει στο Associated Press ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μ.Ι.Τ., Λ. Ράφαελ Ράιφ, αυτό το online πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάει φέτος το χειμώνα, δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στο μέχρι στιγμής απροσπέλαστο για την πλειονότητα των φοιτητών ίδρυμα «να το επιχειρήσουν με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας». O Ράιφ αναφέρεται επίσης στην παράδοση των δωρεάν σπουδών που υπάρχει στο ίδρυμα εδώ και χρόνια και έχει τέτοια επιτυχία, ώστε πάνω από 100 εκατομμύρια φοιτητές από όλο τον κόσμο έχουν συμμετάσχει ή έχουν με κάποιον τρόπο ωφεληθεί από το πρόγραμμα αυτό. Μετά το πέρας των σπουδών δεν λαμβάνουν πτυχίο, ωστόσο τους χορηγείται μια επίσημη βεβαίωση ότι συμμετειχαν στο πρόγραμμα, του οποίου το προφιλ είναι έντονα διαδραστικό, καθώς οι φοιτητές δεν απευθύνονται για συμβουλές στους επιβλέποντες καθηγητές αλλά σε συναδέλφους τους παρόμοιων γνωστικών αντικειμένων, με τους οποίους ανταλλάσσουν απόψεις και διαβουλεύονται, σε μια διαδικασία που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

Αν πάντως, μετά το τέλος του προγράμματος αυτού, θελήσουν να συμμετάσχουν σε κανονικές σπουδές, τότε το πανεπιστήμιο είναι σε θέση να οργανώσει για λογαριασμό τους ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από τη μέχρι στιγμή παρουσία τους. Και δεν είναι παράδοξο, που όλο και περισσότεροι επιλέγουν τη λύση αυτή, επιβεβαιώνοντας το δόγμα πως οι στοχευμένες προσφορές και η έξυπνη διαφήμιση, είναι ό,τι καλύτερο  για το πλασσάρισμα ενός προϊόντος. Ειδικά όταν το προϊόν αυτό λέγεται σπουδές σε ένα από τα πιο φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου και πτυχίο με εξασφαλισμένο αντίκρισμα: μια επιτυχημένη καριέρα σε κάποια κορυφαία εταιρεία του κλάδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...