337
Μακρόν και Πούτιν σε καρέ του 2019 από το Παρίσι, και Μακρόν και Μπάιντεν την 1η Δεκεμβρίου 2022 στην Ουάσινγκτον | REUTERS (Charles Platiau/Pool/File Photo και Jonathan Ernst)

Μακρόν: «Μετά τον Μπάιντεν θα συνομιλήσω και με τον Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 19:08
Μακρόν και Πούτιν σε καρέ του 2019 από το Παρίσι, και Μακρόν και Μπάιντεν την 1η Δεκεμβρίου 2022 στην Ουάσινγκτον
|REUTERS (Charles Platiau/Pool/File Photo και Jonathan Ernst)

Μακρόν: «Μετά τον Μπάιντεν θα συνομιλήσω και με τον Πούτιν»

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 19:08

Προτού συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο (εδώ), ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρεχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και… έριξε τη βόμβα: είπε ότι μόλις φύγει από την Ουάσινγκτον θα συνομιλήσει και με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ηθελα πρώτα να κάνω την επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ώστε να έχω μία εις βάθος συζήτηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν» δήλωσε ο Μακρόν. Και διευκρίνισε ότι η επαφή του με τον Πούτιν θα γίνει «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η από τούδε και στο εξής στάση της Δύσης στο Ουκρανικό, δηλαδή η κοινή τοποθέτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το θέμα, είναι ένα από τα ζητούμενα της συζήτησης στον Λευκό Οίκο. Πάντως ο Μακρόν μέσω του αμερικανικού δικτύου απηύθυνε έκκληση για «διαρκή ειρήνη» ώστε να τερματιστεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

«Δίκαιη ειρήνη δεν είναι η επιβαλλόμενη στους Ουκρανούς ειρήνη» είπε. «Δίκαιη ειρήνη δεν είναι αυτή που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από ένα από τα δύο μέρη». Και επανέλαβε τη θέση του ότι, όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «ο Πούτιν διέπραξε ένα λάθος».

Για το μέλλον των διαπραγματεύσεων περί κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία φάνηκε αισιόδοξος: «Είναι ανέφικτο να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτούμε κάτι;» ρώτησε ρητορικώς. Και απάντησε στη ερώτησή του: «Νομίζω ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό αυτό».

Οσον αφορά τη στάση του Μακρόν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα του προβλήματος «επικοινωνία με τον Πούτιν» είναι τα ακόλουθα: πρώτον, η πιο πρόσφατη επίσημη συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου, δεύτερον, ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να έχει «άμεση επαφή» με τον Πούτιν, κατ’ αρχάς για θέματα που αφορούν την πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση και κυρίως για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και, τρίτον, ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να υπενθυμίσει στον Πούτιν τη γαλλική πρόταση περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων και αποκατάστασης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Αναμένεται η θέση του Μπάιντεν απέναντι στη συγκεκριμένη κινητικότητα του Μακρόν, κάτι που θα αποσαφηνιστεί με το πέρας των μεταξύ τους επαφών στην Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...