534
Η Λουίζα και η (διχοτομημένη) Valentina: η πρώτη γέννησε τη δεύτερη |

Λουίζα-Valentina, η γυναίκα με τις δύο ζωές

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 07:00
Η Λουίζα και η (διχοτομημένη) Valentina: η πρώτη γέννησε τη δεύτερη
|

Λουίζα-Valentina, η γυναίκα με τις δύο ζωές

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 07:00

Εγκατέλειψε τα εγκόσμια η Λουίζα Μαντέλι, η γυναίκα που έζησε δύο ζωές, καθώς είχε την ξεχωριστή μοίρα να είναι συγχρόνως και εκείνη αλλά και μια άλλη, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο κάποιες φορές να τη ζηλεύει την άλλη, αναγνωρίζοντάς την ως ισάξια αντίπαλό της στην πραγματική ζωή, παρότι δεν υπήρχε παρά μόνον στο χαρτί. Το παράδοξο, όμως, ήταν ότι ουσιαστικά επρόκειτο σχεδόν για την ίδια γυναίκα.

Γιατί η Λουίζα Μαντέλι ήταν ταυτόχρονα και η ανεπανάληπτη Valentina, η οποία, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και την Ιταλία, εισέβαλε στη συνέχεια στο συλλογικό φαντασιακό πλήθους ανδρών σε ολόκληρο τον κόσμο – με το μαύρο καρέ μαλλί της και τα διαρκώς μισόκλειστα χείλη της, με τα μακριά πόδια της και το λυγερό κορμί της, που δεν δίσταζε να επιδεικνύει αφειδώς, με τις απόψεις της και τις φαντασιώσεις της, από τις οποίες δεν μπορούσε (ή δεν ήθελε) να ξεφύγει.

Ο σύζυγος της Λουίζα Μαντέλι ήταν ο περίφημος ιταλός μετρ των ερωτικών κόμικς Γκουίντο Κρέπαξ, ο οποίος, για να φέρει στη ζωή τη Valentina, την πιο διάσημη από τις πολλές και άκρως αισθησιακές ηρωίδες του, εμπνεύστηκε από την ίδια του τη γυναίκα. Η Λουίζα Μαντέλι απεβίωσε την Τρίτη στο Μιλάνο σε ηλικία 82 ετών από πνευμονία που της προκάλεσε ο κορονοïός.

Η Λουίζα και η Valentina είχαν γεννηθεί την ίδια ημέρα, τα Χριστούγεννα του 1942, είχαν την ίδια διεύθυνση, Via de Amicis 25 στο Μιλάνο, ενώ τα επίθετά τους ήταν ελάχιστα διαφορετικά, καθώς, ενώ η πραγματική Λουίζα ονομαζόταν Μαντέλι, η φανταστική Βαλεντίνα ονομαζόταν Ροσέλι.

Επάνω, η Valentina, κάτω η Λουίζα

Ομως το μαύρο καρέ μαλλί και την ανεπανάληπτη φράντζα της Valentina, που κατέληξαν να αποτελούν σήμα κατατεθέν της, ο Κρέπαξ τα σχεδίασε έχοντας στο μυαλό του την αμερικανίδα χορεύτρια και ηθοποιό Λουίζ Μπρουκς, την οποία λάτρευε. Τόσο πολύ, που έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τη γυναίκα του να κουρευτεί παρόμοια, μας πληροφορεί η Corriere della Sera, με αποτέλεσμα η Λουίζα Μαντέλι να καταστεί αναπόφευκτα το alter ego της Βαλεντίνα Ροσέλι στην πραγματική ζωή.

Η φανταστική Valentina Rosselli πρωτοεμφανίστηκε το 1962 και αποσύρθηκε το 1995

«Βιώναμε καθημερινά μια διπλή οικογενειακή πραγματικότητα, μία απτή και μία φανταστική στα κόμικς. Ηταν μια ζωή γαλήνια σχιζοφρενική. Ο πατέρας μας σχεδίασε τις ιστορίες της Valentina, χρησιμοποιώντας όχι μόνον ό,τι μας ανήκε αλλά και όλα όσα μας συνέβαιναν. Η Valentina ως έφηβη υποφέρει από ανορεξία. Αυτή είναι η ιστορία της μαμάς. Το σπίτι της Valentina είναι το δικό μας σπίτι, με όλα τα πράγματά μας. Η Valentina πάει διακοπές στο δικό μας εξοχικό. Οδηγεί έναν άσπρο Σκαραβαίο με μαύρη κουκούλα, ο οποίος ήταν ο δικός μας Σκαραβαίος. Η Valentina έχει τη δική της ταυτότητα με τη δική μας διεύθυνση», είχε αποκαλύψει κατά το παρελθόν η Κατερίνα Κρέπαξ, κόρη του σχεδιαστή και της μούσας-συζύγου του.

Η φανταστική Valentina Rosselli πρωτοεμφανίστηκε το 1965 και αποσύρθηκε το 1995. Η πραγματική Λουίζα Μαντέλι παρέμεινε στο πλευρό του συζύγου της για περισσότερα από 40 χρόνια, εμπνέοντάς τον καθημερινά από κοντά και συμβάλλοντας ακόμα και στη σύνθεση πολλών εκ των ονειρικών και άκρως ερωτικών και «απαγορευμένων» περιπετειών του άλλου της εαυτού. Παρότι η ίδια ήταν ντροπαλή και συνεσταλμένη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...