187
Λέμβος με μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης | EPA/HANNAH WALLACE BOWMAN HANDOUT

Λιβύη: Συνελήφθη για διακίνηση χιλιάδων μεταναστών αξιωματικός της Ακτοφυλακής

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 12:27
Λέμβος με μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης
|EPA/HANNAH WALLACE BOWMAN HANDOUT

Λιβύη: Συνελήφθη για διακίνηση χιλιάδων μεταναστών αξιωματικός της Ακτοφυλακής

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 12:27

Η σύλληψη ενός από τους διαβόητους διακινητές μεταναστών στη Λιβύη εξέθεσε τον βαθμό της διαφθοράς στους –έστω και υποτυπώδεις– κρατικούς θεσμούς της σπαρασσόμενης από τους πολέμους χώρας.

Ο 30χρονος Αμπντ αλ-Ραχμάν αλ-Μιλάντ, που συνελήφθη έπειτα από διεθνή πίεση και με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών, ήταν διοικητής της Ακτοφυλακής. Κατηγορείται ότι διευκόλυνε το πέρασμα στην Ευρώπη χιλιάδων μεταναστών.

Οπως έγινε γνωστό, οι αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του Αλ-Μιλάντ στη Ζαουίγια, μια πόλη 30 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, ώθησαν τον ΟΗΕ να του επιβάλει κυρώσεις από το 2018.

Παράλληλα, ελέγχθηκε το έργο του στην Ακτοφυλακή, η οποία, κατά τα άλλα, είχε τη στήριξη της ΕΕ για την ανάσχεση του κύματος μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη. Ωστόσο, η προσπάθεια του στρατηγού Χαφτάρ να καταλάβει την Τρίπολη, η οποία τελικά απέτυχε, καθυστέρησε σημαντικά τη σύλληψή του.

Η υπόθεση έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει το κύρος του διεθνώς, επισήμανε στους Times ιταλίδα δημοσιογράφος που ξεσκέπασε το κύκλωμα.

Φέτος μόνο εντοπίστηκαν και επιστράφηκαν στη Λιβύη περί τους 10.000 μετανάστες πριν φτάσουν στην Ευρώπη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια, ακόμη και βιασμούς, με την επιστροφή τους στο λιβυκό έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...