292
Ο Τζέικ Σάλιβαν ανακοινώνει την αποστολή βοήθειας στους Ουκρανούς, στους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου | REUTERS/Kevin Lamarque

Λευκός Οίκος: Στέλνει στο Κίεβο πυρομαχικά αξίας $300 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 11:52
Ο Τζέικ Σάλιβαν ανακοινώνει την αποστολή βοήθειας στους Ουκρανούς, στους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου
|REUTERS/Kevin Lamarque

Λευκός Οίκος: Στέλνει στο Κίεβο πυρομαχικά αξίας $300 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 11:52

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία δεν προχωρούν εδώ και μήνες στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα στείλει προς το παρόν όπλα και πυρομαχικά αξίας 300 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο.

Βέβαια, το ποσό είναι πολύ μικρό μπροστά στα 60 δισ. δολάρια που έχει ζητήσει ο Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία αντιδρά σθεναρά λόγω της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών.

Οι Ουκρανοί χρειάζονται επειγόντως πυρομαχικά, καθώς η διακοπή αποστολής της αμερικανικής βοήθειας το τελευταίο τρίμηνο και η αδυναμία των Ευρωπαίων να καλύψουν τα κενά, έχει δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις στο μέτωπο.

Ετσι, ο Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει άμεσα πυρομαχικά, ρουκέτες και πυραύλους αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, επισήμανε ότι η βοήθεια αυτή είναι βέβαια πολύ μικρή και δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες των Ουκρανών. «Τα πυρομαχικά αυτά φτάνουν για πολύ μικρό διάστημα».

Το συνολικό πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων ψηφίστηκε μεν από τη Γερουσία, αλλά έχει «κολλήσει» στο όχι του Μάικ Τζόνσον, του «τραμπικού» προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος αρνείται να το φέρει προς ψήφιση. Αυτό που ζητούν πολλοί Ρεπουμπλικανοί, είναι να γίνει πολύ πιο αυστηρή η νομοθεσία για τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Ο Τραμπ μάλιστα, έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος, από την πρώτη κιόλας ημέρα, θα κλείσει τα σύνορα.

Την Τρίτη, μία δικομματική ομάδα βουλευτών προχώρησε σε μία σπάνια κίνηση, να ζητήσει έκτακτη ψηφοφορία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Οπως σημειώνει το BBC, ο Λευκός Οίκος έχει εξασφαλίσει τα 300 εκατ. δολάρια που θα στείλει άμεσα στην Ουκρανία, από προηγούμενα πακέτα βοήθειας.

Παράλληλα,  η Δανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει πυρομαχικά αξίας 336 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...