665
Ο Ιωνάς Νικολάου ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη σκιά της υπόθεσης του serial killer

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 12:28
Ο Ιωνάς Νικολάου ανακοίνωσε την παραίτησή του έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη σκιά της υπόθεσης του serial killer

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 12:28

Πολιτικές διαστάσεις πήρε η τρομακτική υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου στην Κύπρο: ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του, μια εξέλιξη που κατ’ουσίαν είχε προεξοφλήσει ο ίδιος, καθώς αποδεικνύεται ότι οι διωκτικές Αρχές είχαν υποτιμήσει ή και αγνοήσει αναφορές για εξαφανίσεις γυναικών, οι οποίες τώρα αποδεικνύεται πως συνδέονται με τη δολοφονική δράση του Νίκου Μεταξά (εδώ).

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Νικολάου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες. Στο τέλος της ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης που στην Κύπρο είναι αρμόδιος και για την Αστυνομία.

Στο πρόγραμμα του κ. Αναστασιάδη είναι και συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, στον οποίο ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης είχε ασκήσει κριτική σχετικά με την ολιγωρία των Αρχών σχετικά τις δεκάδες γυναίκες που είχαν εξαφανιστεί, αλλά κανείς δεν είχε πάρει αυτά τα συμβάντα στα σοβαρά.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθύνης και μόνον, εξηγώντας ότι δεν είχε καμία προσωπική ευθύνη. Μεταξύ των λόγων οι οποίοι τον ώθησαν στην παραίτηση, όπως είπε, είναι τα λάθη των αρμοδίων υπηρεσιών καταδεικνύοντας και τις ευθύνες της κοινωνίας για νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα.

«Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», είπε. Τόνισε ότι είναι διαφαινόμενη η ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα.

Ακόμη χαρακτήρισε άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην κυβέρνηση και στον ίδιο, καθώς ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και δεν πρέπει να αναμειγνύεται στη διερεύνηση καταγγελιών, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στην Αστυνομία. «Ουδέποτε επέδειξα ασέβεια, παρά μόνο επέδειξα την ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης που θα καταδείξει τυχόν κενά στη διαδικασία», είπε.

Κάλεσε δε την κοινωνία να συνεχίσει να εμπιστεύεται το αστυνομικό σώμα, κάνοντας λόγο τόσο για καλοπροαίρετη όσο και κακοπροαίρετη κριτική.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι ο ίδιος, όπως και όλοι, έχει περάσει δύσκολες μέρες λόγω των δολοφονιών, ενώ η συνείδηση και οι αρχές του τού επέβαλαν την παραίτηση. Προανήγγειλε, τέλος, συνέντευξη Τύπου τις επόμενες μέρες για να απαντήσει λεπτομερώς σε όλα.

Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μου υπέβαλε την παραίτηση…

Geplaatst door Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) op Donderdag 2 mei 2019

Σε γραπτή του δήλωση χθες Τετάρτη, ο υπουργός ανέφερε ότι «έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του, για τις οποίες ανέμενε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό». Η αναφορά ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία παραίτησης.

Επισήμως, πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έχει δηλώσει ότι η εξέταση των ευθυνών θα γίνει «αφού συμπληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες».

Επισημαινε όμως ο κ. Νικολάου ότι «ως υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών».

Προσθέτει ότι ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση για τις καταγγελίες γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας.

Στο Προεδρικό βρέθηκε νωρίτερα την Πέμπτη και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις. Πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι ο κ. Νεοφύτου φέρεται να σημείωσε στον πρόεδρο πως στον ΔΗΣΥ επιθυμούν γρήγορες κινήσεις σε σχέση με τις ευθύνες, καθώς 25 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, το κόμμα είναι αυτό που ζημιώνεται από την όλη συζήτηση.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ενώ συμβαίνουν αυτά οι έρευνες στις δύο λίμνες, στο Ξυλιάτο και το Μιτσερό, συνεχίζονται και σήμερα με σκοπό να ανευρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο ή οι τρεις σοροί που αναζητούνται και δεν έχουν εντοπιστεί.

Ο 35χρονος στρατιωτικός φέρεται πλέον αποφασισμένος να συνεργαστεί με τις Αρχές για να αποκαλύψει τις πλήρεις διαστάσεις της δράσης του. «Κουράστηκα, φέρτε ένα χαρτί να τα γράψω όλα», έχει πει σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της τύχης των αγνοούμενων γυναικών έρχεται την Πέμπτη στην Βουλή. Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα ενημερωθούν προ ημερησίας διατάξεως σε κοινή συνεδρίαση από την Αστυνομία και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, για τις ακολουθούμενες διαδικασίες.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη Παρασκευή συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για τα θύματα του καθ’ ομολογία δολοφόνου, αλλά και για τη μη απόδοση ευθυνών στην πολύκροτη υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...