695
Νίκος Χριστοδουλίδης - Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα λένε on camera για το ποιος θέλει πραγματικά λύση στο Κυπριακό | Youtube

Κυπριακό: H δημόσια διπλωματία Χριστοδουλίδη «στρίμωξε» τον Τσαβούσογλου [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 12:06
Νίκος Χριστοδουλίδης - Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα λένε on camera για το ποιος θέλει πραγματικά λύση στο Κυπριακό
|Youtube

Κυπριακό: H δημόσια διπλωματία Χριστοδουλίδη «στρίμωξε» τον Τσαβούσογλου [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2019, 12:06

Τις ικανότητές του στην τέχνη της δημόσιας διπλωματίας επέδειξε με τον πλέον πειστικό τρόπο και μάλιστα on camera, o υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, που «στρίμωξε» για τα καλά τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πέτυχε τον τούρκο ΥΠΕΞ να κάνει δηλώσεις στο Τύπο στους διαδρόμους της έδρας των Ηνωμένων Εθνών και δεν έχασε την ευκαιρία.

«Μην πιστεύετε ό,τι σας λέει», είπε στους δημοσιογράφους και προκάλεσε τον κ. Τσαβούσολγου να δώσουν τα χέρια για τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας,

«Ξεχάστε τα δύο κράτη ή τη συνομοσπονδία … Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;» ρώτησε ο κ. Χριστοδουλίδης, ανοίγοντας ένα άτυπο -και τελείως αναπάντεχο- debate για την επίλυση του Κυπριακού.

«Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε», τον πρόλαβε αμέσως ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε ισχυριζόμενος  ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, τέθηκε επί τάπητος η λύση συνομοσπονδίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης όμως, δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό, επαναλαμβάνοντας πάνω από οκτώ φορές τη λέξη «όχι», κουνώντας δεξιά – αριστερά τον δείκτη του χεριού του .

 «Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία. Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία… Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;» προκάλεσε τον τούρκο ομόλογό του, τείνοντας το χέρι  για μία χειραψία που θα «σφράγιζε» έστω και άτυπα τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Αιφνιδιασμένος, ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν ανταποκρίθηκε, αρνούμενος να σφίξει το απλωμένο χέρι του κύπριο ομολόγου του.

Αντ’ αυτού, θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντανά.

«Απέτυχαν! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία …Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», αρκέστηκε να πει.

«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές: «Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση …Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

«Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε (για να) πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και επίσης  την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας –τον Κοτζιά– και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών», σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το άτυπο αυτό debate των δύο ΥΠΕΞ διήρκεσε περίπου δυόμιση λεπτά και μαγνητοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων οι οποίοι την παρακολουθούσαν, μάλλον έκπληκτοι.

Ο διάλογος διεκόπη από έναν ανήσυχο συνεργάτη του κ. Τσαβούσογλου που ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να γράφουν με τα κινητά τους, λέγοντας στον τούρκο υπουργό πως  είναι ώρα για την επόμενη συνάντησή του.

Όπως γράφει το Sigmalive, η δημόσια αυτή παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη και ο διάλογος με τον τούρκο ομόλογό του μπροστά στους δημοσιογράφους δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Μέσω της δημόσιας διπλωματίας θέλησε να περάσει στη διεθνή κοινή γνώμη σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη βάση επίλυσης του Κυπριακού και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών εν αντιθέσει με την Τουρκία.

Και αυτό ενώ η αποτυχία συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στην Κύπρο, η επιμονή των Τουρκοκυπρίων για βέτο -όπως υποστηρίζει η Λευκωσία- και η απαίτηση της Τουρκίας όπως κατατεθούν νέα μοντέλα επίλυσης, σε συνάρτηση με τις συνεχείς παραβιάσεις σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, συνθέτουν ένα τοπίο νέου αδιεξόδου.

Υπό το βάρος μιας οριστικής κατάρρευσης της διαδικασίας συνομολόγησης Όρων Αναφοράς στη Νέα Υόρκη, την οποία ανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μέσω της ειδικής συμβούλου του Τζέιν Χολ Λουτ, τα εμπλεκόμενα μέρη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν με κάθε δυνατό τρόπο να διαχειριστούν την δημόσια εικόνα και αξιοπιστία τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών και κατ’ επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του άτυπου debate με τον τούρκο ομόλογό του,  έχει πλέον  καταγεγραμμένη δημόσια την πρόθεση της Λευκωσίας και την προσήλωση της στη βάση λύσης του Κυπριακού ενώπιον της Τουρκίας, καθώς επίσης και την αντίδραση της Άγκυρας.

Έτσι, την επαύριον ενός πιθανού «ναυαγίου» στις συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορεί να κάνει χρήση των όσων λέχθηκαν στην προσπάθεια της να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το ποιος φέρει και την ευθύνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...